Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Wednesday, October 29, 2014

Cinta

I love "LOVE"
It makes me happy like I am the owner of this earth
I want to love and to be loved
I cannot restrain this as this is our human nature

BUT

Every time I started to love a man
There would be many obstacles
There would be overloaded jealousy
There might even have tears

WEIRD

Why cannot I make my own love story in peace?
Why cannot he shows me in a clear way that he likes me too?

Oh. NOBODY likes me. 


Eh no! I got one person who likes me. MYSELF :') 


Friday, October 03, 2014

Selamat Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum.

Terasa baru semalam makan lemang dan rendang sempena Hari Raya Aidilfitri.
Pada Hari Ahad ini bersamaan 9 Zul-Hijjah 1435 umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Korban yang cuma disambut sekali dalam setahun.

Bagi yang bakal meneruskan perjalanan ke kampung, berhati-hati memandu. Bagi yang pulang dengan menaiki kenderaan awam, belilah tiket awal-awal untuk mengelak kesesakan.

Kami ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA buat semua




Wednesday, August 27, 2014

Silence



When I am alone, I would be thinking about everything
sometimes, for unimportant matter that I shouldn't be thinking of
but, I couldn't restrain myself to not over think
and this makes me sick and sad

I am still in my track of life 
still far away from the finish line
lots of ambiguous in front of me
I am scared if I couldn't reach the finish line with victory as I wanted

I prefer to be busy
so that I can diminish sad things that are whirling in my head 
I have lots of sad secrets to tell
tell them to my own self
because I prefer that way

In life, I am trying to be cheerful girl as much as I can
am I still a girl? Woman maybe, since I am going to reach 21 in this upcoming November
I want people around me love accompanying me every second, every minute 
so that I will not feel lonely

Because when I am lonely
I will over think
then I will be crying accidentally. 

-msyunis-


Tuesday, August 19, 2014

Study Tips - Just A Piece of Her Thought


The above is my closest friend's result 

Getting this kind of result is not impossible! This can be a reality for all of us! But for getting this, of course there will be terms and conditions that we must follow.

The followings are what she (my friend) wants us to realize and think about it deeply and soon change our bad attitudes toward study:


1. Build a good relationship with Allah, family, friends and lecturers

When we are always with Allah (or your belief), In Sya Allah everything goes smoothly. It's not about how many prayers you have done in a day, but how khusyuk (bow and feel inferior) your are in each of your Solat. My friend is also trying to upgrade her relationship with Allah and she will not stop until the end of the day

Be close to your friends and lecturers. Because you can share tips among your friends from the other sets and you can get tips from your lecturer on what would be questioned in the exam paper. Plus, make your lecturer as part of your counselor. They love to serve their students who are willing to make effort to get a good point in their subject. 


2. Love animals and other creatures 

My friend is an animal lover. Sometimes she would be so annoying because the way she loves her pets is too much (in our point of view). She does not like buying breed pets. She loves feeding stray animals on the street and try to help the needy as much as she can. During the exam season, before she go to the exam hall, she will feed her pets and stroke her cats and say "Behave during my absence. And do not forget to pray for my exam! Bye dearest!" Each one of the cat she will do the same thing. Based on what she told me, she felt calmness in the exam hall and can answer the questions with a calm heart. Cool huh? 

3. Study Smart and Study Hard

In study, there are some tips/ways to memorize only the important lessons. We are not computer or robot to memorize ALL the facts or formulas. We are human with brain. So study with brain. Study smart is what I am talking about. It means to study in a way that suited you. Identify your best study approach! Each person has a different approach of studying. Some people can maximize their knowledge gained by study alone but some people must study in a group. So find your approach.

My friend also said there is no way to get a good result without study hard. In certain tough subjects/courses, we have to study hard. Eg: Finance. We have to do a lot of exercises in order to understand the concept. Calculation is not about memorizing, it is about the understanding. So, we have to work hard to do as many exercises that we can in order to get the idea. 

4. Consistency 

We have to be consistent in our study from the beginning of our semester untill the end of exam paper. To get a good result, is not based on how we have worked hard during the study week. It is based on what we have consumed through out the whole semester in class, project papers, assignment, presentation etc. 

5. Do not be dependent, Be independent. 

My friend said there are too many university students who love to be in their same kind of group. They prefer their own tribe! This is not cool. You have to practice yourself to mix around with other races. This is for your own good sake. When you are always in a comfort zone, you will always lost. 

For international subject, ie: International Finance. Do not angry if your lecturer tends to mix you (local students) up with international/exchange students (from various of countries). This is so COOL! My friend has had experience to be in the same class with students from various countries such as China, Netherlands, Rusia, etc. Of course there would be some problems in term of languages but who cares?? We are not in English class right? Every event that happens has reason behind it. Now, her communication and confidence level has gone up and she gained many friends from oversea! In fact, she was studying with them during the study week before the exam. Cool huh?! 


Sunday, August 10, 2014

Murah Rezeki

As usual, kami SYZ Hot Chicks keluaran UKM iaitu stands for Shida, Yunis dan Zati akan makan malam bersama-sama. Pada mulanya ingat nak makan dalam UKM, tapi since Zati bawa kereta kami pun makan la di kedai sekitar Bangi. Tapi lupa dah nama kedai.

Pada malam tu terasa havoc sangat kami ni. Tengah tunggu makanan sampai boleh pulak dengan suara kuat (macam kami bertiga je makan situ haha) bercerita pasal jodoh. Shida dan Zati tak habis-habis mem-bahan aku cepat dapat laki. hahahaa. Time makan pun kami sambbung cerita lagi. Memang tak senonoh betul. Shida makan ketam pakai sudu. Selambak badak dengan kuat aku cakap kat Shida "Dah laa makan ketam pakai sudu, kang terpelanting kat meja abang hensem depan tu haaa!" Pastu semua gelak hahaa

Sesudah selesai makan mesti laa ke cashier. Dengan muka comel kami tanya "berapa kak?" 
Kakak tu jawab "Order adik dah ada orang bayar dik"
Kitaorang "Hahhhh??!!!!!!!! Biar betul kak? (gelak terbahak-bahak)"

Kau bayangkan satu kedai makan besar tu dengar gelak kitaorg je. Lama jugak kitaorg nak make sure yang perkara ni betul2 terjadi. Akhirnya kami menuju ke kereta dengan wajah happy. 

Pertama kali kami berasa kami cantik malam ni. hihihi

Ohhh yaa sebelum scene dengan kakak cashier tu, Zati ada cerita masa dia nak pergi sinki cuci tangan, dia ada minta lalu kat sorg pakcik tu sambil senyum kat pakcik tu. Time Zati tengah duduk, pakcik tu dipimpin oleh anak lelakinya. Zati senyum jugak dekat pakcik yang sama. 

Aku rasa ada kena mengena laa scene Zati senyum dekat pakcik tu dengan scene kami dengan kakak cashier. hahahaa

Tambah satu lagi cerita, tengahari tadi pun aku dapat teh ais limau percuma. Kawan belanja. Hihi. So, kiranya hari ni duit aku tak keluar satu sen pun hihihi.

Alhamdulillah :) 


Thursday, July 31, 2014

Dear Diari

6:24 am. 31/7/2014

Sesungguhnya orang lain hanya Nampak kejayaan yang aku kecapi.

Mereka tidak tahu sebenarnya di sebalik kejayaan itu ada terpalit kesusahan yang mungkin hanya aku seorang yang mengerti.

Betapa aku mengadu pada yang Maha Esa agar Dia terus memberikan aku kekuatan dan kesenangan di atas muka bumi agar aku bisa meneruskan kehidupan aku di atas muka bumi di samping mendapat keredaan dari-Nya.

Bukan kejayaan dunia sahaja yg aku inginkan, malah kejayaan di akhirat sana.

Hahaha.. Aku ingin tergelak bila memikirkan betapa berlikunya hidup aku. Betapa terlalu banyak perkara-perkara lain yg terpaksa aku ambil kira selain drpd pelajaran ku. Aku seperti sudah matang sebelum usia. Bukan mahu bangga, tapi itulah hakikatnya. Aku sudah memikirkan perkara yang sepatutnya bukan aku fikirkan ketika di usia sebegini. Dan hanya aku dan Allah tahu perkara itu. Tidak ada manusia lain tahu.

Aku gembira melihat kegembiraan kawan-kawan dan sanak-saudara ku. Ya kadang-kadang aku cemburu mengapa aku tidak dapat mengecapi apa yang mereka ada? SEsungguhnya demi Allah aku tidak pernah dendam  dengan sesiapa pun. Sebaliknya, aku minta pada Allah supaya suatu hari nanti aku dapat mengecapi apa yang mereka ada dengan usaha ku sendiri.

Aku minta pada yang Maha Esa agar aku diberi kekuatan semaksima mungkin dan umur yang panjang agar aku dapat membalas jasa kedua org tua ku.

Hahaha. Air mata ku sedang jatuh berleraian ketika ini dan aku tahu aku perlu menaip post ini dalam keadaan pantas agar orang tua ku tidak mengetahui aku sedang menangis.
Aku sentiasa menangis seorang diri. Tapi aku ada Allah. Aku cuba untuk tidak menceritakan  masalah ku kepada sesiapa pun termasuklah orang tua ku. Tapi aku yakin, orang tua ku juga ada menangis di belakang ku.

Allah sentiasa ada dengan ku. Aku yakin. Aku yakin.

Aku teringat lagi bagaimana pada malam sebelum SPM, aku bersujud kepadanya aku memohon agar Dia bisa memberikan aku kejayaan. Allah makbulkan doa ku dengan menjadikan aku Tokoh Pelajar Sekolah.

Aku teringat lagi tatkala aku memasuki matrikulasi. Aku bersujud agar Allah juga memberikan aku kejayaan yang cdmerlang aku ingin membuat orang tua ku bangga. Allah makbulkan doa ku dengan menjadikan aku pelajar keluaran matrikulasi yang cemerlang.

Aku masih teringat lagi tatkala aku ingin menyambung pelajaran ke peringkat university. Aku tahu terlalu banyak biaya dengan keadaan orang tua ku yang mungkin aku tidak mahu menyusahkan mereka. Tatkala aku memasuki university, bukan kecemerlangan pelajaran yang aku minta, tapi aku minta agar aku bisa mendapat pekerjaan yang sebaiknya agar aku bisa berbakti kepada orang tua ku. Aku bersujud pada Allah agar Dia memberi aku kesenangan. Allah makbulkan doa ku. Aku mendapat biasiswa dan sesudah tamat belajar nanti, aku akan terus bekerja dengan penaja ku.

Dan sekarang? Ya. Masih banyak aku ingin menagih pertolongan Maha Esa dan aku akan terus meminta dan terus meminta dan memohon agar iman ku tetap yakin pada-Nya. Sesungguhnya kepayahan aku kali ini boleh dikatakan berat buat ku. Tapi aku yakin, dengan segala macam rintangan yang aku telah hadapi, aku yakin aku mampu menghadapi untuk ujian yang keberapa ratus kali ini. Aku yakin aku mampu hadapinya.

Kepada kawan-kawan ku, jangan berputus asa. Sesungguhnya Allah sentiasa ada dengan kita. 




Monday, July 07, 2014

Solat? Done. Puasa? Done. Terawih? Done.

Hi and assalamualaikum.

Dalam masa 2 jam lagi aku akan ada kelas yang pertama bagi short sem. Bulan puasa pun ada kelas. Agak penat jugak sebab kena pindah bilik baru yang agak haunted takpe nanti aku cerita kat post selepas ni (kalau ada).

Ada tengok video terbaru MatLutfi? Terlalu deep meaning dia tu. Memang siapa yang kena tu, kalau tak merah muka gak tak tahu la nak kata apa. kah kah kah! =p


Perkara yang Mat cakap memang berlaku.

Memang bagus jikalau ada orang mengajak kita ke arah kebaikan. Tapi kadang-kadang kenapa aku rasa lebih macam nak menunjuk? Hmm ke aku sorang je yang fikir macam ni. Bukan semua tapi segelintir saja ye. Terutamanya perempuan. Lelaki pun kadang-kadang ada yang tersesat join sekali. hahaa

Contoh situasi:

Sebelum ni bergumbira dengan boyfriend/kawan-kawan. Gembira sakan noh. Upload banyak-banyak gambar kadang-kadang sampai terlepas pandang. Sekali kena maki dengan haters. Tup tup upload gambar pergi masjid/ tengah bersolat/ tengah berdoa dengan caption "Ya Allah, sesungguhnya aku insan yang teraniaya, hanya pada-Mu aku berserah ya Allah." 

Pada aku, perlu ke buat sampai ghope gitu? It is between you and god. Can you make it look just between you and God? no need to show it off to other people laa. Sebagai manusia yang melihat, aku berasa post sebegitu bukanlah untuk share kepada kita semua tentang agama/kata-kata nasihat. Tapi seperti mahu menunjuk kepada kita yang dia insan teraniaya dan sedang mengadu kepada Tuhan.

What's the point? Inginkan balasan komen seperti "Sabarlah wahai insan. Sesungguhnya doa insan teraniaya akan didengari Tuhan". 

Pada aku lah kalau kita dalam situasi macam tu, kalau tak tahan sangat nak jugak express our feeling to other people, better post gambar hanya kata-kata hikmah yang ada background laut kat belakang ke, so orang lain yang pandang pun takdelah berkata begini di dalam hati "Dah kenapa upload gambar selfie tengah solat ni?" 

Kan kan?

Samalah juga macam berselfie masa pergi terawih. My question is perlu ke? Berselfie bertelekung beramai-ramai tersengih-sengih dengan caption "done terawih. " omg. Seperti yang aku katakan tadi, kalau nak express sangat apa yang kita nak tunjuk kat orang lain better post gambar kata-kata hikmah mengenai sesuatu perkara dengan background gambar nature kat belakang. Memadai kalau macam tu.

Mesti ada yang terasa kan? Masa aku tengok video Mat ni pun ada laa jugak aku  terkena kah kah kah! =p Tapi itulah realiti. Kenapa nak mencari populariti likes banyak bila kita sebenarnya sedang berhubung dengan Ilahi? Bukankah itu akan menimbulkan riak bila orang ramai komen memuji-muji kita.

Sekadar peringatan dan renungan buat diri ku juga. Memasing tak lepas dari membuat kesilapan kan. Ok bye! Bersiap untuk ke kelas pada 2 pm. Nak aku upload gambar siap-siap ke kelas tak? kihkihkih..

Mohon maaf atas ke-terasa-an ye.




Sunday, June 15, 2014

Happy Father's Day, Ayah

I dedicate this post to beloved Ayah. DON'T READ












































Assalamualaikum Ayah.

Ayah apa khabar? Sihat? Seronok tak kat sana? Rindu... hehe
Selamat Hari Ayah sedunia :) 

Orang ngan mak baru bercerita pasal ayah hari tu. Macam-macam kitaorang kata pasal ayah. hahaha. Abang Ijal dengan mak dia pun baru call mak haritu. Dia tanya khabar. Dia kata beruntung mak sebab anak mak yang sorang ni pandai. hahaha. 

Orang ingat lagi macam mana dulu diorang tak suka kat orang sebab orang ni nakal. Dah la anak tunggal tapi perangai Allahu A'alam. Tapi takpe, orang dah buktikan yang orang pun boleh berjaya macam anak ayah yang lain hehee. Mesti ayah bangga dengan orang kan? :) 

Nanti kita jumpa lagi, ayah pulak yang cakap banyak k. Haritu asyik orang je yang cakap dengan ayah. Ada ke patut orang tunjuk assignment orang kat ayah hahaha.

Orang akan sentiasa ingat pesan ayah. Belajar rajin-rajin. Selalu tolong mak. Jangan buat mak naik angin. Nak bagitahu ni, orang haritu dapat jadi student terbaik tahun 2 tau! tau! hahaha. Mesti ayah bangga kan? Yelaa dulu orang tak pandai sangat. Teruk sangat. Sekarang okay dah hahaha.

K laa ayah, orang pergi dulu. Jumpa nanti! 

Assalamualaikum.. 

ohhh nah tengok gambar2 ni k :)





:)

Friday, May 30, 2014

Would You Marry Me?

Ahaaa!
This post I wanna talk about wedding.

Oh btw Assalamualaikum ya habibi ya maulana
Last weekend I was attending my cousin's wedding at Bangi Gold Club. Actually I was not helping much for the wedding (actually I was doin' nothing!). Bridal and groom such a very good-looking couple. They have met each other at their workplace, the starting point of their love story. hihii

My cousin is 25 years old get married with a man 29 years old. So good isn't it? Not too young and not too old.
For one glance, the groom looks like our Malaysian actor, Ako Mustapha kan kan? hehee. Everything is just so simple, nice and beautiful.

On that day, I was overexciting and my other cousins and I were camwhoring like crazyhhhh! I haven't been doing this for such a long time. But, actually sometimes we need to try ourselves to be young again hehe





Right after the wedding ceremony, we were visiting auntie's for family gathering. That was such a good memory of us because we had so much fun! The whole house echoed with our laughter hahahahaha.


We reminisce about the old stories of our family. How hard were/are we to build the best living life. I am so proud of my auntie because she is such a strong woman like my mother who is sacrificing almost everything in order to get a better education and knowledge and now all her unstoppable effort is worth it. I will take a really good care of your advice auntie :')



A PIECE OF FAMILY :')

Thursday, May 15, 2014

My Mother

Assalamualaikum

I feel like wanna write on this blog again. Lately, I have so many things I would like to share with you guys. Blogging is like a therapy for me. when we express something which is good or bad, it can help to build our mood or prevent us to be stressed persons.

I wanna share with the world that I have the most amazing mom on this earth! In 1993, my mom gave birth to me when she was 40. I can say her life during that time was like Rozita Che Wan's currently life as Che Ta is going to give birth to Zain's eldest son. hahaha

Giving birth during our 40's is not recommended by doctor. I am actually thinking what was my mom's feeling when it was her first time to give birth at her 40's ? Didn't doctor say anything about the risks? Lucky mum was such a strong person. She gave birth to me and now I am writing this to you guys.

Now you are calculating what's my mom's age, right? Hahaaa. That's what I am afraid about. I am going to turn into 21 on this upcoming November. 21 is a good number. People say it's the peak of life of individual. Whatever crazy things you wanna try, do it during this age. I agree. hahaha. But how about my mom? She is going to add up one more number in her age.

Actually I want my mom have a long life span. I want her to see me getting married with a man that can loves me and mom infinitely. I want her to see husband and me having our own children. So she can hug my children with her own hands, she can play with her grandchildren, etc hahahaha

Everything I do now I will think about mom first. I regret of my wrong doings toward mom when I was teenager. I always put her under stress, she cried because of me, she yelled at me till she got fever but I don't care because I wanna have fun with my friends.

Alhamdulillah Allah is still giving me chance to see mom again to let me do anything that I can, to give mom happiness again. Mom is such a strong woman yaw! She is still loving her own child after I have done a lot of wrong doings to her. But she loves me till now.

What I want to pinpoint here is I wanna graduate quickly, get my first job quickly, and give her my hasil titik peluh. Allah please always remind me of  this vow when the time comes.

I wanna get married with a man who is willing to take care of mom even after we get married. I mean I want mom to stay with us. I am so afraid to get married cos my heaven will not be with mom but my husband. So I must get a good husband so that I can still give loves to mom without hurting her heart at the same time to my husband too.

I want you to be proud of me mom. everything I do now is because of you. Study hard, shuttle from campus to home. Sometimes I am a bit tired. With assignments, projects, events and study time that I barely get enough time. It is okay. The more I active, the more fat I can burn! hahahahaha

My present for you for Mother's Day. The Best Academic Achievement Year 2 for faculty and college.

This is the best present I could give you. Or you have to wait for my next allowances to get you physical present! hahaha






Wednesday, May 14, 2014

Self Expression

When I was in high school, mum always scold me when I was having a boyfriend. I hate my life when I was fifteen year old. Because during that time, was a peak time of my jahiliyah life! I am seriously don't wanna meet those people again that I knew in that time. It is going to be a nightmare for me if someday my future-husband is directly or indirectly related to them. I hope that will not be going to happen.

I barely updated my social networking accounts especially Twitter (and Facebook too). When I went through all history posts that I've done before, I felt like crap! Why I was really damn stupid that time? Where is my value? How can I treat anonymous-es like they were my best friends? Why I was so gedik with immature boys that time?

BECAUSE I WANNA GET ATTENTION!

I want everybody knows me. What a pathetic girl I was before.

"Hi"
"Hi back!"
"Intro?"
"My name is.... I live in... My age is...."

Yeyy yeyy that was kind of me before. BEFORE. If I can go back to that time to meet my old self, I'm gonna slap myself hardly for hundred times.

*************************************************************************

But now everything has changed. I feel different. To be "reborn" for someone new. My mum always ask me whether I'm now dating with someone or not. My answer is NO. Because I really not feel to have a boyfriend for this current time. Lots of dreams to catch, lots of works to be done.

Sometimes, I feel I am a bit strict and hard to get near or men are scared to come near me. Mum told me that I should be a little graceful lady so that people would be free to come near me. But I haven't tried to be such a graceful lady yet as I am not really thinking about in-a-relationship

Actually I have crush. We met accidentally. He is my friend's friend. We haven't talked much. Just met twice just because he is gonna meet his friend (which is my friend). That's why I can see him. If not because of my friend, I will not be able to meet him. But, I can feel there are some things in his inner self that could attract myself to like him crazily but in silently!

So, to shorten the story, I think I will not be able to meet him again as my relationship with my friend has faded away. So, I probably think I should start get rid of my crush from my head hahaaa

I explained everything to mum about this (about the other boys too that are currently contacting with me). But seems Mum is more likely interested with my crush. She remembered his name. Whenever I'm being at home, she will ask me about my crush. She said I should make the first step to approach him. Ya Allah... how mum how? Yes I have his number but by just having number not courage still not enough.

Wish he will accidentally read my blog (or maybe he doesn't even know I have blog). If you read this, I think you will know I'm now talking about you. Just wanna say, I like your behaviors, attitudes, kind-heart and manners you're applying to people around you. May you find happines in your life.

I think I'm going to stop typing now. Enough for today. This blog must be super super boring now yeah I know.

Goodnight peeps! xoxo

Written by,
Yunis

get myself a new hobby! SBU lover and loves trying their super pretty clothes/dresses but not buying. kihkihkih

Wednesday, April 16, 2014

Hard and Fun Moment

Assalamualaikum.

Cross-cultural class was delayed until 11:30. Therefore, I take this opportunity to update my blog. Ada seorang abang perli blog ni dah bersarang-sarang kesian dia kena bersihkan. Hahaaa

Last few weeks, Aminians Sniper Photography (photography club in my college) had an outing with members in Putrajaya. The main motive is to strengthen bond between members plus enjoy the events. I am not one of Aminians members yet they invited me to come along. How sweet...

Putrajaya Hot Air Balloon was really awesome! I can see and observe how they (workers) are working together to make those hot air balloons fly up in the air! Too much fuel (i do not know what is the name of it) are needed to make it happen. Seriously it was pretty awesome for me since I haven't watched the real big big hot air balloons before. hahaaa

Second motive of this outing is to enhance photography skills of Aminians members. I was persuaded to become one of their model. omg! I was having an awkward moment when one of photographer pushed me to do this pose that pose. aiyaaaaaaa so hard.

Then, these are the outputs..









Thanks for giving me this opportunity eventhough I didn't do my job (as model uwekk!!) nicely. Seriously I feel I like a statue that having a photoshoot session because I am very shy shy cat laaaa!! ahahaha

From previous post, I have stated that I have gained so much much weight! now you can see by yourself and estimate how much is my weight now. *sigh

#30DaysChallenge #EatClean&Healthy

Kbye! :D

photos credit to AY Pictures Photography

Sunday, April 13, 2014

I am back!

Assalamualaikum and hi everyone!

Oh my god my fingers are keep running on my keyboard to make this post now as I am  missing so much my old memories! and this blog! like seriously I didn't update my blog for ages! That is why recently I felt I have lost a part of mine. I don't have place (other than friends) to express my feelings so that I can feel a little depression.

Lots of events in my life that I have been through. yeah of course there are sweet, bitter and spicy memories. Some I have forgotten but some that are quite important I still remember them.

Plus, I have gained so much weight!! Seriously!! I don't know how this could happen but yes I am so fat right now (even my relatives said so). Please I wanna get my own trainer but I don't have money to hire the trainer and my life is so busy with study and college stuffs! oh my oh my!

Talking about study, I can say I am satisfied with my previous semester's result. My GPA was 3.97 so means my CGPA right now is 3.90. ALHAMDULILLAH. So, for this semester I should work harder and smarter to keep it at the best place! But, I can feel this time is quite tough for me to score in this semester because I have joined many programs and my project assignments are not in the right track ( I don't do it according to the Gant Chart of the project paper) *sigh

and also I am a bit worried for my college's upcoming annual dinner! because I still don't have a good nice and pretty dress for that night and my weight is extremely bad!! This annual dinner is the second last annual college dinner that I could have attend because my study period before completing my degree has only 1 year left. hmm

Go beach-ing with buddies for mind treatment. my weight is still okay at this time.


*
*
*
*


current chubby face. double-chin-soon-to-be-triple bebeh!!!



Ok bye! :)
See ya soon readers! :)

P/s : Now I am searching for the best daily menu diet for myself! #30DaysChallenges
HELP ME!


Saturday, February 22, 2014

KISAH SEDIH : Kehilangan Si Putih Kucing Jalanan

Dengan hati yang bergembira setelah pulang dari kelas, aku menuju ke tangga fakulti untuk terus pulang ke kolej kediaman. Aku tiba-tiba berhenti, aku melihat seekor kucing berwarna Putih yang sedang berbaring di tengah-tengah laluan pejalan kaki pelajar berhampiran tangga. 

"Awakk.. awak kenapa baring kat sini?" tanya ku kepada kucing

Kucing itu sudah terlalu lemah untuk berdiri. Dia sudah terlalu tenat. Mulutnya kering, badannya kering kontang, seolah-olah sudah beberapa hari tidak makan. 

"Awak sakit ye?" Suara ku sudah bertukar menjadi agak serak. Aku menangis di situ juga.

Ramai pelajar-pelajar lain yang lalu lalang di tempat kucing itu berbaring, tidak jauh dari tempat itu, ada satu booth kaunter untuk pelajar membuat pendaftaran. Ahhhhh!! Aku taknak tahu booth apa tu!! Aku berfikir, masakan mereka hanya sanggup melihat kucing tersebut berbaring dalam keadaan tenat dan mereka hanya lalu sebelah kucing, lihat dan terus berlalu pergi. Hey kau berpakaian labuh! Berstoking! Kau sanggup tengok kucing yang dah nak mati macam tu je?!! 

Air mata ku semakin deras mengalir melihat kucing tu. Kucing itu hanya berdiam tidak larat untuk berbunyi. Aku mesti bawa dia ke klinik! Aku menelefon kawan2 ku. Mereka semua sibuk. Ada seorang kawan perempuan ku baru sampai ke tempat kejadian, hendak pergi kelas mungkin. Kawannya menhantarnya ke fakulti. Dia menegur ku..

"Yunis, kenapa kau menangis?"

Tanpa suara yang jelas, aku cuba menerangkan kepadanya apa yang terjadi..

"Ada kucing tu.. Dia sakit nak mati.. Aku tak tahan la tengok dia terseksa macam tu"

Ya Allah, tatkala aku menaip entri ini air mata ku gugur ke bumi mengenangkan si Putih..

Kawan ku tadi cuba bercakap dengan kawannya yang menghantar ke fakulti menaiki kereta. Akhirnya, kawannya bersetuju untuk menghantar aku dan kucing ke klinik. Dalam masa 10 saat, kawan aku, Johan call. 

"Yunis kau katne? Aku on the way datang FEP"

Akhirnya, aku pergi ke klinik bersama dengan Johan dan sorang lagi kawannya

"Kucing ni kenapa?" Johan bertanya

"Entahlahh.. Dia sakit tenat" suara ku yang masih lagi serak dan air mata yang sudah puas mengalir

Dalam perjalanan, aku usap-usap kepalanya. Waktu itu sudah pulang 2.30 petang..

Malang sungguh nasib kucing tu. Kami sudah pergi semua klinik berhampiran Bangi. Tapi kesemuanya tidak dapat merawat kucing. 2 tutup. 1 lagi doktor cuti bersalin. Jam sudah pukul 3.30 petang. 

"Yunis, sorry laa. Esok kita pergi waktu tengahari bawa dia ke klinik"

Aku hanya mengangguk. 

Aku gendong kucing terus ke pintu bilik kediaman ku. Aku bertuah mempunyai roomate yang turut sayangkan kucing. Aku sudah puas menangis sejak dari fakulti tadi. Ketika ini, roomate ku pula yang tengok-tengok kan kucing tu. Diberinya air, diusap kepalanya. Aku dapat melihat roomate ku hampir menitiskan air mata. 

Tak lama kemudian, datang Zati, rakan baik ku. Aku menceritakan segalanya pada dia sambil menangis2. Akhirnya, dia dapat pinjam satu kereta dan kami akan menghantar kucing tu ke St. Angel Animal Centre di Puchong. 

Dalam perjalanan di dalam kereta, aku menangis. Aku usap kepala kucing. 

"Kalau awak tak dapat tahan sangat, takpelah awak pergi lah ye" Kata ku kepada kucing berkenaan

"Yunis, sabar ye. Jap lagi kita sampai" kata Zati

Sampai di St. Angel Animal Centre, aku perlu mendaftarkan nama ku sebagai pemilik kucing. Kami namakannya Putih. kerana badannya putih suci. Dr. menerangkan keadaan Putih. Putih dijangkiti virus. Mulut dan mata putihnya sudah terlampau kuning. Berat si Putih hanya 1.8kg walaupun Putih adalah kucing jantan dewasa. 

Dr. membalut Putih. Dr. kata Putih terpaksa ditahan di wad selama 2 malam kerana keadaannya yang sangat kritikal. 50-50 untuk hidup. Putih juga dikhuatiri sudah beberapa hari tak makan. Mungkin kerana Putih sakit, dia tak larat nak mencari makanan memandangkan dia hanyalah kucing jalanan. 

Aku tak mampu membayar kos untuk 2 malam. Akhirnya, setelah nego, aku mengambil keputusan untuk menempatkan Putih selama semalam sahaja di klinik berkenaan, dan esok pagi kami akan bawa Putih ke Veterinar UPM kerana lebih murah.


Kami sudah lega melihat Putih dapat dirawat dalam keadaan segera. Setelah aku membayar deposit, kami pulang. Dalam perjalanan pulang, aku berfikir. macam mana aku nak settlekan baki duit deposit Putih? Duit elaun aku tak masuk lagi. Dalam dompet ada RM 50. Aku perlu bayar lagi RM 150 untuk keluarkan Putih esok ke UPM.


Jadi aku minta tolong fanpage KAKIMOTONG iaitu fanpage pencinta haiwan. Daripada situ, aku dapat sumbangan derma ikhlas daripada orang ramai setelah aku reveal kisah Putih. Ya Allah aku bersyukur ramai lagi yang mempunyai belas ihsan!

Esok pagi, aku menerima satu call daripada St. Angel Animal Centre. Dr yang call. Dr. kata

"Hello assalamualaikum, can i speak to Miss Yusnidar?
"Yess.."
"Its about Putih.. He can't make it.. I am sorry for your loss" 

Gugur deras air mata ku. Ya Allah! Putih, kau ikutkan ke cakap aku semalam yang suruh kau pergi jika kau tak tahan? Putih.......


Aku tak dapat menahan air mata. Kami perlu pergi kembali ke klinik berkenaan untuk mengambil body Putih dan settlekan bil. 


Kesimpulannya, AKU BERHARAP SANGAT MASIH ADA IHSAN DI HATI SETIAP MANUSIA TERHADAP MAHLUK CIPTAAN TUHAN. Anjing, kucing dan babi sekalipun berasa ihsan la kepada mereka. 

Walaupun Putih dah tiada, aku tetap puas walaupun banyak masa dan tenaga yang telah terbuang. Aku puas kerana di akhir hayat Putih, Putih dapat merasa kasih sayang manusia yang mahukan dia sembuh. Di akhir hayat putih, dia dapat merasa pelukan dari seorang manusia. Di akhir hayat Putih, dia tahu ada manusia yang sayang kepadanya. 

Walaupun hubungan kau gah dengan Allah, walaupun kau bertudung labuh, walaupun kau bersonggok setiap kali ke kelas, tapi once aku lihat kau hanya memandang sebelah mata seekor kucing yang berbaring tenat tanpa ada sekelumit niat untuk membantu, HARUSKAH AKU HORMAT KAU?