Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Friday, September 27, 2013

This is a short post but it's gonna surprise you

Ehemm ehemm.. 

I am so grateful of what I have now. My life is so precious. I didn't realise time went so fast! I'm gonna celebrate my 20th birthday in this coming November. 

This evening I went to Warta, Kajang. I make a new passport photo with me being covered cos since I'm wearing hijab, I didn't have any covered formal photo and formal photo is required while we are doing our project. So, I must have a new one! 

Warta has only one store that provides photograph service. and the service is so so bad but I didn't have a choice. If  I want a softcopy of mine, I will be charged another RM 2! Lucky I brought along my pendrive so they charged me RM 1. I paid RM 13 for eight passport photos. BUT, my photo isn't so sharp but it is still nice i guess. 

The baddest thing is that they gave me unedited softcopy version of my passport photo. So, I have to edit it myself and it looks like thisss!! 


tadaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!




Bhahhahahahaahahahwahahahamuahahahahakakakakaka...




Goshhh this is hilarious!!! Photo on the left is my current passport photo meanwhile the photo on the right is when I am in Form Five! HAHAHAHA. I never expose this photo (right) to my other friends since my bestfriend which is Nurain Rahman said this photo make me look like TELUR!! Kuajaq!!! But today is a history of my life cos I have courage to show this to the public!! hahahaha.. Oh ya, one more thing, during Form Five I'm not wearing hijab. That's one of factor kot why my photo make me look like TELUR cos I'm not ready or willing to wear hijab. That black tudung sarung pun I grabbed it from mom's wardrobe. Photo of me in red bawal is okay laa cute enough laa hahahaha. Goshhh I grew up so fast!! In a few years time, you're gonna see me in wedding photo on this blog. How ahh my face nanti? takutnyaa!! hahaha





“This life is what you make it. No matter what, you're going to mess up sometimes, it's a universal truth. But the good part is you get to decide how you're going to mess it up. Girls will be your friends - they'll act like it anyway. But just remember, some come, some go. The ones that stay with you through everything - they're your true best friends. Don't let go of them. Also remember, sisters make the best friends in the world. As for lovers, well, they'll come and go too. And baby, I hate to say it, most of them - actually pretty much all of them are going to break your heart, but you can't give up because if you give up, you'll never find your soulmate. You'll never find that half who makes you whole and that goes for everything. Just because you fail once, doesn't mean you're gonna fail at everything. Keep trying, hold on, and always, always, always believe in yourself, because if you don't, then who will, sweetie? So keep your head high, keep your chin up, and most importantly, keep smiling, because life's a beautiful thing and there's so much to smile about.”  - Marilyn Monroe

Saturday, September 21, 2013

Amazing Creature of Allah

In this world, people said there are seven people who share a similar face appearance. Wallahu a'lam. This is amazing! Sometimes, I want to see other people's face like mine. hehe




Thursday, September 19, 2013

Kita Bakal Jadi Penghutang Sampai Mati

Hanya ingin berkongsi dan memberikan pendapat aku kepada anda semua. Sebelum itu, thanks to BlogSerius sebab dah buat aku sedar kembali tentang masa depan aku. heh

Dalam negara Malaysia, kita mengamalkan sistem kapitalisme. Kapitalisme merupakan sistem ekonomi dan sosial yang cenderung ke arah pengumpulan kekayaan oleh individu tanpa gangguan kerajaan dan bermatlamatkan keuntungan. Ada juga camput tangan kerajaan Malaysia dalam sesetengah industri tertentu tapi mostly semuanya bergantung kepada developer. 

Kita sebagai generasi sekarang sebenarnya lebih miskin daripada generasi nenek moyang kita yang dulu tak pergi sekolah. Sebab? hidup kita dibebani hutang keliling pinggang. Baik dari segi hutang belajar, hutang rumah, hutang kredit kad dan sebagainya.

Aku sekarang ni yang tengah belajar pun takut nak bekerja. Takut nak jadi dewasa. Takut nak jadi lebih matang. Aku nak jadi budak budak balik boleh? Lepas habis belajar ni, confirm nak kumpul duit nak balas jasa mak bapak. Mesti nak beli rumah dekat dengan tempat kerja. Mesti nak beli kereta sebab itu keperluan, lainlah kalau aku ada rumah nak KL tempat kerja pun nak KL so boleh hari-hari naik public transportation. Tapi realiti sekarang ni? Mampu ke kita nak beli rumah seperti yang diinginkan? kawasan rumah yang strategik, harga berpatutan. mampu? Kalau kau anak orang kaya boleh la ayah kau mampu belikan rumah or bagi je rumah kat kau. 





Rumah sekarang paling minima pun sekita RM 200k itupun belum tentu bersesuaian dengan spesifikasi kita. Fresh graduate sudah semestinya gaji tak berapa nak tinggi. Lainlah bagi pemegang biasiswa syarikat gergasi Malaysia. Contoh, macam aku pun scholar UEM Berhad sebuah syarikat multinasional berteraskan kejuruteraan pun gaji pertama aku kerja nanti RM 3k. Semestinya aku kerja kat bandar, mestilah aku nak beli rumah kat bandar. Tapi harga rumah kat bandar pun macam tak masuk akal. GILA






Bagi aku memiliki rumah sendiri tu penting sangat. Aku pun nanti mesti nak beli kereta sendiri. Tak mahal pun takpe. Beli proton je atau produa. Sebab aku sedar aku nak mampu. Tapi dengan keadaan ekonomi Malaysia sekarang, aku rasa macam susah nak tunaikan permintaan nak beli kereta tu.






Masalah fresh graduate sekarang, bukan hanya fresh graduate tapi pekerja-pekerja separa berpengalaman ni suka ambil kredit kad. Aku dulu pernah kerja part time kat syarikat ayah kawan baik aku. Syarikat ayah dia ada buat kontrak dengan Bank Rakyat untuk dapatkan customer baru. Kerja aku ni memerlukan aku untuk pergi office ke office dan persuade mereka untuk buat kredit kad. Setiap bulan, kitaorang akan kira tau setiap bulan berapa permohonan customer untuk buat kredit kad diluluskan. Masa tu, bank offer limit kredit kad sehingga 3 kali ganda gaji anda, dengan caj 1% sahaja. Kalau gaji anda RM 3k anda boleh berbelanja sampai Rm 9k hanya dengan interest 1%. Tapi kalau tak bayar, interest akan berbukit-bukit. REALITINYA, ayah kawan aku yang buat bisnes kredit kad tu TAK PAKAI KREDIT KAD even gaji dia mahal. Penyakit anak-anak muda sekarang ni nak nampak kaya, barang semua nak ada brand, nak kereta sport tapi bila kita perhati dalam-dalam, mereka tak gembira pun sebab hutang keliling pinggang.





For developers of this country, please consider human rights also. Aku tak setuju lah buat projek rumah besar-besar tapi target customer foreign billionaires. Kebanyakan billionaires dari Singapura banyak beli banglo kat Malaysia especially Johor.


Aku suka kata-kata seorang manusia ni " You know, I thought I can work myself up to the ladder of the elite, and change everything, only to understand that, by the time I reach the top, if it even possible, that time I am no longer a human." 


SESIAPA BOLEH JAWAB PENYELESAIAN MASALAH INI? 

kalau takde PENYELESAIAN oleh orang kuat negara kita, aku akan start buat strategi untuk memikat lelaki-lelaki kaya untuk berkahwin dengan salah seorang mereka. Takyah kerja jaga anak kat rumah besar aku nanti. habis cerita. Kalau lelaki pikat lah wanita kaya k!