Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Thursday, July 11, 2013

Don't We Ever Think?

First of all
Assalamualaikum
&
Happy Fasting Month to all Muslims!
Sekejap je dah puasa lepastu raya
ohhh time went so fast
I wish I can turn back time 


Lepas sahur, saya berfikir
"Kenapa Orang Membenci/Mencemburui Kita Padahal Kita Tak Buat Salah Pun Pada Mereka?"
whyy huh why?
this usually happens among girls out there
Kadang-kadang kita rasa buat apa orang tu tak suka kat kita, bukan dapat faedah pun
We called them "Haters"


Antara sebab yang telah saya fikir ialah 

1) We are too much exposing our happiness in life to other people
Memang lah perkara ni kita tak buat salah kat sesiapa pun. We are just sharing our happiness. Tapi, tidakkah pernah kita fikir kebahagiaan yang kita kecapi itu diinginkan oleh orang lain yang tidak dapat memilikinya? There is two types of people. First, mereka akan senyap/pasrah/sedih dalam hati/buat tak tahu bila tengok orang lain bahagia. Second, mereka akan try jatuhkan orang lain yang bahagia. Tu yang wujudnya haters. 



2) Kita sendiri yang riak dan takbur
By sharing too much informations about ourselves will lead us to takabur
contoh : kita upload gambar handbag LV yang dihadiahkan oleh Mr. Boyfriend with caption "my birthday present from beloved future husband. Alhamdulillah". Some people may think this is just a small matter. They might say "untung laaaa" "cantiknyaa handbag, I wish I've one,too". Some other people might think kita ni budget gila / saja menunjuk-nunjuk nak upload gambar macam tu. But don't we ever think ada orang yang menangis sebab dia tahu dia tak akan dapat handbag LV dari Mr. Boyfriend? Contoh, perempuan yang baru ditinggalkan suami/boyfriend yang tengah frust menonggeng ataupun orang yang tak mampu nak beli barang mewah. DON'T WE EVER THINK ABOUT THIS???
Saya pun tak tahu kita akan mendapat berdosa ataupun tidak hanya kerana post handbag LV. Better tanyalah ustaz. 

Ini baru satu contoh, kalau kita upload one gambar happy family potrait, then anak yatim piatu yang ada facebook menangis tengok gambar family kita tu. Macam mana pulak tu? Hukumnya? Then what should we do? Better tanyalah ustaz. 


We ( include me) are not perfect. even near to perfect. We are always making mistakes everyday indirectly/directly. Bercakap pasal benda ni, saya pun pernah riak jugak. I'm trying to change to be a better person. I know it is hard sometimes. 

Sampai sini je kot luahan hati saya. Hehehehe. I got class this morning at 8:00. Mandi then bersiap siap. Bye peeps. Assalamualaikum. 

No comments:

Post a Comment

I value your comment :)