Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Wednesday, January 09, 2013

Kemasukan Pelajar Lepasan SPM ke IPTA

Masih segar bugar dalam fikiran ku tatkala teringat kembali zaman lepasan SPM ku. Bila masuk je website Sistem Permohonan Kemasukan Pelajar, ingatkan dapat la sambung diploma di mana-mana universiti yang telah dipilih, rupanya sangkaan ku MELESET. I didn't get any offers u knowwww... okay nak kata frust menonggeng bukan lagi dah, dah jadi macam pesakit Hospital Bahagia pun ada.


Chance kedua lepas IPTA ialah Matrikulasi. I guess dapat offer la dari Matrik, sekali MELESET jugak! oh my god. Apa yang sedang Kau uji pada ku? so what did I do is I call semua orang yang terlintas di fikiran masa tu, ceritakan masalah, then gather all the infos and ways to get a place in IPTA. Semasa keadaan tegang tu la mom bersama daku menenangkan anak dia yang frust menonggeng ni. Kami pergi ke Putrajaya Bangunan Matrikulasi berjumpa sendiri dengan Naib Pengarah Matrikulasi, lupa dah nama Haji tu. But he's too kind and humble person. seriously. Dengan pertolongannya, dapatlah daku menjadi pelajar Matrikulasi Negeri Sembilan. siap boleh pilih matrik mana aku nak lagi! hahaha.


Two months later  kot tak ingat dapat surat dari Politeknik Ungku Omar yang offer Diploma Perakaunan selama 3 tahun. But I choose Matrik since I love its environment of study.  hehe.


Agak-agak kenapa ye daku tak dapat offer? Masuk matrik pun second intake malu sikit dengan pelajar first intake haha. Rupanya begini, aku silap isi course masa pemilihan course-course yang kita nak sambung. Naib Pengarah Matrikulasi tu kata result SPM aku dah bagus dah boleh masuk pure science tapi disebabkan aku pilih semuanya course perakaunan so result aku tak boleh compete dengan result pelajar SPM lain yang memang ambil pure perakaunan masa SPM. Aku ambil Chemistry, Physics, Additional Maths and Accounting masa SPM. So aku strong lebih bahagian science. Compare dengan pelajar yang ambil Accounting, Ekonomi and Perdagangan masa SPM, mesti la permohonan course diorang akan lebih layak dari aku. Kiranya aku ni tali barut science laa sebab sanggup berjuang nak further study accounting. haha!


Pengarah Matrikulasi tu macam physco aku minta further study in science stream. Ye la macam rugi kan sebab dah belajar Physics and Chemistry semua tu sampai otak pun jem. Sampai apa yang aku belajar masuk sekali dalam realiti. contoh, masa naik bas pemandu bas brek mengejut so aku akan kedepan. Ohhh ni sebab inertia.  Then, bila tengok kawan makan asam, aku pun berkata Ehh jangan makan asam laa, asam tu bersifat corrosive nanti sakit perut kau. Gila poyo kan aku dulu? hahaha


Walaupun aku suka belajar science, tapi aku lebih suka belajar perkara yang lebih kepada calculation. Kat Matrik, aku ambil perakauan, alhamdulillah aku boleh survive. Dan sekarang aku merupakan pelajar Bachelor in Business Administration (Hons) di UKM dan insya-Allah tahun 2 nanti aku berhasrat nak major in International Business. since hati aku dah suka pula pada business daripada perakaunan. haha. Another factor why I will be majoring in International Business sebab my sponsor, United Engineer Malaysia is a multinasional company. and since my sponsor banyak taja pelajar oversea and local dalam engineering and accounting, so there must be very strong competition between students to get a place in the workplace soon. Dalam my badge, cuma daku seorang pelajar yang ambil business.


I am not so interested in science sebab ia banyak perhafalan, I am getting bored with accounting sebab makin lama belajar makin membosankan. Now I am with my loved ones, business. muah!

Kesimpulan dari post harini, jangan sedih kalau tak dapat offer ke IPTA ( eh mesti la sedih! ) tapi ingat Tuhan merancang sesuatu yang lebih baik untuk kita. Buat apa yang hati kita suka bukan sebab terpaksa.

Salam Rabu :')


Junior local scholars with UEM staffs. Nampak tak daku berbaju kurung hitam merah sedang duduk di tengah-tengah. Kulit ku sangat tan berkat pemberian Allah, naib juara pasukan hoki wanita Sukan Universiti Kebangsaan Malaysia. tapi sekarang dah cerah balik dah. hahahaha :p



13 comments:

  1. Hai sis . Sy lepasan spm . So , nk isi permohanan utk ipta . Tpi msih blurr nk plih bidang ape . Help me please :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi najwa. Sorry sangat lambat sgt sis reply! mesti najwa dah pun isi permohonan untuk ipta tu kan? :'(

      Tak apa sis reply juga mungkin untuk bacaan readers lain.
      If najwa teragak-agak nak pilih bidang, najwa kena explore dulu apa kelebihan adik, kesukaan adik, apa yg adik mampu lakukan.

      Bila adik dah dpt detect semua tu, kena match dengan result spm sama ada boleh tak dpt course yg dikehendaki.

      Tapi apa yg paling penting ikut hati bukan ikut keinginan org lain. Maybe mak ayah nak kita jd doktor, tapi kalau kita tak minat bio, pure science whatsoever tu takkan jadi juga.

      So, apa2 pun ikut pilihan hati. kita takkan menyesal :) like me :)

      Delete
  2. Aslmkm akak . Nak tanya ckit laa . Second intake matrikulasi camne ye? Masuk2 terus belajar ke ataupun still ada orientasi tu semua? Ramai ke nanti masa pendaftaran second intake tu? Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ramai pun yang second intake. Awak tak payah orientasi terus masuk kuliah. Cumanya awak ketinggalan kuliah selama seminggu saja. Takpe boleh catch balik sebab hanya habis bab 1 itupun revision form 5 balik :)

      Delete
  3. Thanks kak sbb jwb soalan tuu , haa , ada lagi nak tanya nie .. Akak kemasukan matrik untuk second intake nie akak rasa peluang untuk dapatkannya tinggi tak kak ? Thanks ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peluang tu ada. mesti ada. Tapi jangan hanya tunggu. Kena berusaha. Akk dulu pergi Bangunan Matrikulasi kat Putrajaya bertanya kenapa akk tak dpt first intake. Alhamdulillah akk dpt second intake. So, kesimpulannya, semuanya perlukan usaha. :)

      Delete
    2. Ouh , ok thanks kak :) Doakan untuk sy ye kak , result rayuan ye 6/6 nie :)

      Delete
    3. Ye akak doakan kamu berjaya. Aminn :)

      Delete
  4. Saya pun kes mcm akak la ni? Budak pure sc tp minat acc. Ala, takutnya... Apa nasihat akak? Upu nnti nak isi mcmna? Nnti tkdpt ape pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jangan takut. Rezeki ada di mana-mana awak kena banyak berdoa minta Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk awak ye.

      insyaAllah pelajar lepasan matrik senang nak further ijazah. tapi course depends on your performance. So awak kena dapat pointer bagus kat matrik!! so that boleh apply course yang gempak kat uni nanti :')

      Delete
  5. salam sis nak tanya. pls jawab i really need to know :( kalau second intake masuk lambat tak? bulan 6 jugak atau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry ye sis lambat jawab. First intake ke second intake ke itu perkara kedua. Ada je pelajar second intake lebih perform dari first intake.

      Second intake selalunya missed subject pada bab introduction -bab 1. So insyaAllah awak still boleh catch up! put more effort than your other friends okay. chaiyok! :')

      Delete
  6. kalau addmath E nak sambung matrik utk intake kedua boleh ke ???? dia terima ke ?

    ReplyDelete

I value your comment :)