Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Wednesday, October 31, 2012

Studying Abroad

It is gonna be awesome if I can pursue study abroad. Maybe if ada rezeki Insya-Allah I want to continue Masters at oversea university. Why and how come all of a sudden I'm writing about this? Actually I was inpired by my Prof. She just got back from England and she will be teaching me till my last chapter of micro. She is very talkactive in the class, kind and willing to help her student no matter what. I love her way in teaching us and wish to choose her class again for the next semester. Hehe!


She love sharing her point of views and experiences while she is studying in US to finish her PhD. I just want to be like her or those who are lucky like her. The environment of studying abroad is totally different compared studying in our lovely country. Yes I am still proud to be a UKM student! But, at oversea university, the way of approaching, learning, managing activities and adapting with weather is what I want to experience. At least one day I can tell my grandchild "Eh dulu nenek pernah belajar kat..... hebat tak? lol "


and of course la the educational cost is very high! But we have our kind government and private sectors who will be willing to sponsor lucky students to achieve their dreams. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. No more excuse like family you tak mampu nak tanggung yuran pengajian di sana cos once you got brilliant resources in your wise brain, the chance to study abroad will be yours. and since I am UEM scholar, I have to get a first-class degree so that I can apply for oversea sponsor for pursuing Masters. Insya-Allah.

that is my aim! 


After class, terus aku pergi library doing a revision for Maths. Inspirasi dari Prof melekat lagi tu yang rajin g library. haha! Tomorrow I got mid-sem exam for Maths and it is vital to have a good result cos the total marks is 40% of final exam marks. phewwwww. I hope I can do well in this exam. Here, I am no more an excellent student like I used to be at school, I am just a normal student like others who is struggling to maintain a good result like before.  Dengar cerita kat U, nak dapat pointer 3.0 pun susah. okayy scaryyy -,-"

 I learn Maths in Malay here and many students include me are having problems to adapt it since we used to study Maths in English before..


It may takes year of infinity for me to finish read all the books. hehe 



Pray for my exam  :') 


Monday, October 29, 2012

For SPM Candidates

It has been 2 years since I leave my school, my librian uniform and everything about school. How I miss those moments so much! It still fresh and stick in my mind. When I was in Form 5, I used to think "bila la nak keluar sekolah, malu pakai uniform. Nak jadi student universiti, orang pandang tinggi sikit, baju g kelas pun ookkkk" And now when I am here standing as UKM student, I miss my old uniform and my lovely teachers who had taught me with all their efforts. At Uni, your lecturers will never care about you. All things must be handle by yourself. You have to arrange your timetable wisely, if you want to held a local/oversea trip with your collegemates, you have to learn how to make a proposal to get belanjawan from pihak U by yourself. Everything is on you. How hard it is but still enjoy campus life. hehe


Actually SPM is not hard and tough as you thought. When I was in your age, I think all of the subjects are hard too and I become stress. But, actually SPM questions are just those basic questions that will be asked in matriculation and university examination! I got B+ for History and am sad till now. That B+ is cacat-ing my slip result tau. ciss! And Mathematics subject in Matriculation is actually Additional Mathematics you learn in school. And for those who like Add Math in school, it gonna be fun for you! It's interesting yo cos it will make you sick! haha.


You journey as a school student will be at the finish point as you step out from your school's gate on the last day and next year you will become a college/uni student. So appreciate it! Appreciate those 5 years you have been throughout in school. Please do well in your exam to make your parents proud. And JPA will offer a full scholarship directly to you if and if you get straight A's in your exam. Unluckily, I am not A's student hehehe. 


 A trip to Planetrium. Can you spot me? hehe



I advise to my adek-adek who will be taking SPM exam, ALL THE BEST! Don't talk too much before taking an exam paper. berdo'a instead =)


Semuanya Baru Bermula....

Dari zaman sekolah lagi, aku selalu dengar ayat perjalanan awak semua baru saje bermula. Sebelum SPM, cikgu-cikgu selalu cakap "masa depan awak baru je bermula. Kena belajar bersungguh-sungguh dapatkan keputusan cemerlang".


Bila habis SPM, kononnya nak bangga sekejap tapi bila masuk matrik, pensyarah cakap kehidupan awak baru saje bermula. banyak lagi yang perlu awak semua tempuhi". Ok fine.. 


Habis matrik, masuk pulak universiti. Senior-senior cakap alaahh kehidupan korang baru je bermula, banyak lagi korang belum belajar". Hmmm bermula lagi? Okayy...


Dapat award scholarship, pengacara cakap perjalanan awak baru saja bermula, gunakan peluang dan kemudahan yang diberi dengan sebaiknya". Asyik-asyik bermulaaaaaaaa... bila nak habis?


Mungkin nanti bila dah kahwin, mak cakap kehidupan kau baru je bermula. jadilah isteri solehah". 


Nampak tak di sini kehidupan kita banyak betul permulaan, semakin banyak permulaan semakin banyak kita belajar dari awal. Pengakhiran adalah semasa kita tutup mata untuk selama-lamanya. Tiba-tiba rasa takut pulak sebut pasal mati.


p/s Dah la aku ni jarang update blog. Sekali update pasal permulaan, post tak menarik langsung kan? Sabar je la eh. hahahaha


Friday, October 19, 2012

UEM Scholarship and JPA Scholarship

Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah kerana Engkau dah menunaikan doa-doa aku dan ibuku. Aku berasa hari ni adalah hari yang paling gembira buat aku!

Betullah kata Mom, Xie-Mien dan Abang Azri, sentiasa berusaha dan rezeki Allah tu ada di mana-mana. Sejak bulan 4 lagi aku dah sibuk apply macam-macam biasiswa. Khazanah, Sime Darby, Proton, Astro, TM, beberapa biasiswa lagi.

Aku kecundang semasa first stage Khazanah Scholarship. Baru first stage dah failed. Takpe aku faham sebab Khazanah adalah syarikat yang sangat besar dan pelajar-pelajar yang aku jumpa semuanya speaking tahap muak la!

Selepas itu, aku terpilih untuk pergi interview Sime Darby. Sime Darby pun lebih kurang sama dengan Khazanah. Pelajar perlu melalui sampai 4 stage kalau tak silap aku. Aku lepas first stage iaitu interview. Aku dapat pergi for the second stage iaitu Mathematical Reasoning, Logical Reasoning. Aku salute siapa yang lepas second stage tu! Stress kot jawab! Dah la soalan aneh ditanya. Walaupun aku dah try test banyak kali kat website yg provide soalan2 berupa gitu, aku still stress jawab. 3 minit 5 soalan. kalau tak silap aku. Kalau yg bentuk pengiraan memang masak la!

Last-last masa cuti habis Matrik bulan 8, aku terperasan UEM Group (anak syarikat Khazanah) ada buka application form untuk Local Scholarship. Aku pun apply la. UEM ni senang sikit. Cuma ada interview dan buat esei je. Bab-bab esei ni memang malu la grammar kah kah kah! Kalau interview aku yakin sikit. Sebab dah dapat pengalaman masa Sime Darby haritu.

Selepas sebulan, aku telefon orang yang incharge kitaorg, dia kata dia dah telefon semua scholar yang berjaya. So aku yakin masa tu aku tak dapat biasiswa. Aku menangis teruk gila mengadu kat Mom and Abang Azri. Aku menangis sebab aku tak dapat satu offer biasiswa pun sedangkan aku dah bertungkus lumus, berhabis duit, tenaga semata-mata untuk hadirkan diri dalam temuduga.


Lepas beberapa hari, aku pun dah okay. Aku reda dan pasrah dengan segala keputusan Tuhan. Petang semalam aku terima satu call dari Yayasan UEM. Dia kata aku dapat biasiswa UEM. Perghhhhh aku rasa macam mimpi kot..


Harini pulak aku check result biasiswa JPA and dapat, perrrghhhhhh rasa macam mimpi dalam mimpi... Tapi selepas aku buat calculation aku pilih UEM Scholarship la. hehe. Sebab jaminan kerja dah tentu dapat and the M! hehe :D

Aku bersyukur dapat dikurniakan seorang Ibu yang sanggup melakukan apa sahaja untuk aku. Mom aku bernazar kalau aku dapat biasiswa. Mom aku la tempat aku meroyan setiap kali sedih. I love you mom. Nanti saya pulangkan duit yuran kolej and kos-kos sebelum masuk U yang mom melabur haritu. hehe.


Scholarship yang aku dapat ialah Renong Group Scholarship Trust Fund under UEM Group. Tak silap aku, nama sebelum UEM adalah Renong. So, bila dah tukar nama kepada UEM, nama biasiswa Renong ni still tak tukar-tukar lagi. Macam jarang dengar biasiswa Renong. Sebenarnya UEM yang handle.





Wednesday, October 10, 2012

(GAMBAR) Keputusan Perlawanan Hoki UKM

Perghhhhhhhh. Akhirnya coach upload juga gambar-gambar kami as pemenang pingat hoki. lol.  :D

Atlet Kolej Aminuddin Baki telah berjaya memenangi pingat. 
Pasukan Lelaki - Emas
Pasukan Wanita - Perak
Kembang kempis hidung coach kami. Dia kata, SUKEM tahun depan masuk la hoki lagi. Nak kembang lagi lettewww.. hehehe :p 

Tak sia-sia aku membuat lompat bintang sambil memberi sorakan "AMIN BOLEHHH!!" apabila rakan seperjuangan aku berjaya membolosi goal pihak lawan. Dan tak sia-sia jugak aku berhempas pulas menjatuhkan diri untuk menahan bola daripada memasuki goal kami dengan baju keeper yang berbau tu.. Tetapi nasib tidak menyebelahi kami apabila perlawanan final ( game ke-5 kami) kami kecundang dengan pelajar perubatan daripada UKM cawangan Cheras. Agaknya telah all out untuk memasuki final game serta kehabisan 100 plus kot tu sebab tu kami pancit  semasa final game. cis..

Even though kulit muka, leher dan separuh tangan aku nampak tan, it's okay laa bro, wa tadaa kesahhh lo....


Ehemm ehemm.. jangan nak meneliti sangat eik?


Baju biru, Mar, atlet Malaysia dalam acara berbasikal, serba boleh dalam semua jenis sukan

Senior Tahun 3. still putih walau dah sehari berjemur




Pasukan lelaki (biru). Mereka banyak memberi sokongan dan tunjuk ajar kepada kami semasa perlawanan. Dan juga kuat pyscho pihak lawan. hahaha. 

Senior Tahun 2. Cekap merampas bola lawan. 

Aku suka tengok pasukan lelaki main. Nampak profesional gituu


Apa ni? tak sedia lagi laaaaaaaa =.=" 

Aku tak faham la muka sesetengah rakan aku ni, dah berjemur satu hari pun tak hitam-hitam lagi. Bagus betul kulit diorang. Anyone can explain?  

Muka aku nampak lain kan? Tu la beza Yunis & Cha. lol 


I LOVE UKM :')

Friday, October 05, 2012

Gaya ku Atlet Hoki

Lol tajuk post taboleh blahhhhhh :D


Dah sebulan 5 hari aku berada di UKM. So far so good. Aku menjadi atlet hoki mewakili kolej Aminuddin Baki (wakil kolej jerkkkkk, nk pangkat atlet taboleh blahhh ) hahahaha. Aku sebenarnya dapat badminton tapi hari pertandingan badminton clash dengan hoki. Aku pilih hoki sebab badminton macam ramai je lagi terror. Sabtu ni bertanding, so aku harap kolej aku dapat merangkul emas la, baru bangga sikit aku jadi setiausaha sekretriat sukan kolej. hahahaha. 

Mak aku and sorang pacek tu punyalah marah aku masuk hoki, ye lah kan hoki kan lasak plus aku ni ada asma kecil. I meant aku dapat asma bila sejuk gila je. Tapi still aku suka bersukan. 


Ada gaya muka atlet hoki tak?


Nak tahu position aku? Keeper jerkkkkkkk! hahahaha.

nanti gambar semasa bertanding akan diupdate :')