Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Tuesday, September 18, 2012

When your Fb is getting a lil bit FORMAL

 Berrrrr~~~~

Well hello readers! Now I'm officially UKM student and Kolej Aminuddin Baki's family member. Aku malas nak cerita pasal Minggu Suai Kenal or Minggu Mesra Pelajar or whatever it is, sebab korang pun mesti bosan alik-alik dok cerita pengalaman yang sama. Tidur lambat bangun awal kan? 


Aku dah lama tak update blog sebab aku rasa macam tak da siapa  je yang nak baca blog ni..Eceh.... Bukan la, sebab aku rasa tak da benda interesting nak share. Hari ni ada benda aku nak cerita.. Facebook name aku dah bertukar daripada Cha Gloxinia -----> Yunis Usman.


Why why why?
Sebab kebanyakan updates, informations, assignments,notes especially subject Computer Application akan menggunakan laman sosial Facebook. So, tak kan la aku still nak gunakan nama Cha Gloxinia dalam urusan  formal ye dok? Kang tak pasal-pasal  si pensyarah tanya dalam kelas siapa Cha Gloxnia ? Malu la aku nanti weh!



Nama Cha Gloxinia ni dah sebati dengan aku sejak bertahun lalu. Aku cipta nama ( eceh macam hot jerk ) kat laman sosial berteraskan nama Cha Gloxinia. Semua kawan maya tahu aku ni ialah Cha.. Akhirnya aku terpaksa berkorban sebab kalau tak, aku takkan dapat latest information kalau tak join group, like fanpage yang berkenaan dengan pembelajaran.


Sebab apa selama ni aku rahsiakan nama sebenar aku?
Aku takut kalau budak sekuliah especially lelaki search aku thru Fb using my real name. Sebab aku jenis orang yang tak suka campur adukkan urusan hidup nyata dengan urusan hidup maya. Aku berfikiran biarlah kawan-kawan sekuliah tak tahu apa yang aku buat di luar. Aku bukan jenis yang kepoh.. Ada group  kepoh gila cerita pasal Facebook, comment macam-macam sesama mereka dalam Facebook alik-alik bila masuk kelas cerita pasal comment Facebook semalam jugak. Tak extreme la camni. kah kah kah =p Tapi setakat ada formal email address pun tak cukup, Facebook is everything nowadays.Tu yang menyebabkan aku TERPAKSA tukar nama Facebook jadi formal ni...


Bila Facebook kau dah friend dengan pensyarah, kenalah jaga kelakuan, photos tu biar okay sikit, ayat status kena jaga. Mana boleh keluar bullshit, catshit, cornhole, damn, motherfu*ker lagi dah.. Bila nk luahkan perasaan kat status, ayat kena mantop tunjukkan ke-professional-an kita..  Mana boleh keluar status "I love you Bie with all my heart. Muax Muax Muax! " Kau nak pensyarah yang bergelar Prof tu baca kau buat laa. 


Serious aku rasa macam tak best la bila Facebook yang selama ni tempat aku enjoy  habis-habisan dah jadi a bit formal. Serious weh! Aku tahu ada senior aku baca blog aku, mohon kalau terjumpa muka saya  kat Kolej Amin or mana-mana ke, jangan tegur "eh ni cha gloxinia tu eh? Blog writer tu eh? "  Just tegur biasa-biasa je jangan sampai adik tahu abang baca blog adik. LOL!



11 comments:

  1. soalan :
    kenapa tak buat jer akaun baru?
    buat mail baru,
    ngan akaun baru...

    yes memang la renyah lagi maleh nyer
    nak berhapdet dua akaun bagai,
    tp atleast kekangan itu kurang sikit :D

    ReplyDelete
  2. betui cakap poket tu... buat 2 akaun, satu untuk formal, satu untuk huhahuha di alam maya.. come on you cha gloxinia

    ReplyDelete
  3. @Pocket

    mmg terfikir nk buat account baru, tp bila fikir balik leceh. hehe

    ReplyDelete
  4. @Al Kisah

    hahaha.. dah terlambat dh buat dah pun :)

    ReplyDelete
  5. biler dah nak kerja nanti lagi la semua benda kena formal... skg ni classmate2 yg pervert je search, lepas ni nanti org yg nak interview kerja tu pulak search nama kat fb...

    ReplyDelete
  6. Rase nye mcm penah berselisih ngn owner blog ni kt Faculty smlm.. heee..
    but still tertanye2,btol ke ni minah dlm blog 2. =)

    ReplyDelete
  7. @Prince of Noob

    Sebab tu letak nama Prince of Noob sekali dgn gambar Patrick. kikikih

    ReplyDelete
  8. @ZiNediNe iZaaN

    Kalau berselisih, buat tak tahu je tau.. hehe

    ReplyDelete
  9. Hehe.. Okay..
    Tp klu belage bahu ke kot2 nanti mcm ne? Then buku2 u jatuh? Wat x thu gak?hehe

    ReplyDelete
  10. @ZiNediNe iZaaN

    mestilah kena amik buku2 yg jatuh tu.. ni macam drama tv je. mesti kuat tengok drama ni hahahaha :p

    ReplyDelete
  11. haha.. 2 la, ni semua pengaruh sinetron..hehe. nanti u bwk bku bnyk2 sket ek? lame sket nk kutip.hehe.

    ReplyDelete

I value your comment :)