Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Tuesday, June 05, 2012

Ilmu dan Pekerjaan. Mana Satu Penting


Aku merupakan bekas pelajar Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. Bulan 9 nanti aku akan pursue study to degree level majoring in Accounting/Business Studies (berdasarkan keputusan UPU). Aku belajar sebab aku minat ilmu pengetahuan. Aku teringin nak menjadi orang-orang besar yang bekerja si syarikat korporat suatu hari nanti. Di samping aku minat ilmu pengetahuan, aku belajar pun sebab nak dapatkan pekerjaan dengan gaji yang agak lucrative gituwww


Kawan-kawan sebaya dengan ku ramai yang tak pursue study. Mereka mengambil keputusan untuk bekerja. Ada yang bekerja di bank-bank dan syarikat swasta sebagai officer. And most of them mempunyai basic gaji RM 2k belum dicampur dengan komisen dan elaun sebagainya. And I sure that gaji diorang kadang-kadang reach RM 3k per month dengan hanya berbekalkan result SPM!


Bagaimana dengan saya? Dapatkah saya memperoleh pekerjaan di masa hadapan berbekalkan segulung ijazah yang saya akan miliki suatu hari kelak memandangkan negara kita mempunyai ribuan penganggur yang berstatus graduan universiti? Perkara ni sentiasa bermain di fikiran saya. There's no point when you're studying hard to get better pointer but you didn't get any job.


Itu semua rezeki masing-masing. Allah dah tentukan. Setiap manusia mempunyai kelebihan dan kelemahan di sana sini. Di situlah Allah menunjukkan keadilan-Nya pada setiap manusia. What I have to do is to ensure I learn ilmu Allah with sincere heart and pure intention (makes Mom proud and give her my first salary). Allah will help me. I am too sure!!


By the way, sepanjang cuti ni saya tak buat apa-apa. So I spend most of my leisure time by capturing pictures and edit it using instagram. If y'all also have instagram account do not hesitate to add me! My username : Cha_gloxinia. ( sempat lagi nak buat self-promotion! hahahaha )



1 comment:

I value your comment :)