Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Friday, June 22, 2012

My First Crush at Matric

Sekali lagi dalam entry kali ni satu sesi luahan perasaan aku akan bermula. Eh sebelum tu, mesti ada antara readers yang annoying bila baca kisah hidup aku. Siapalah aku untuk bercerita. Aku bukan Fatin Liyana, Maria Elena or even Izara Aishah untuk berkongsi cerita dengan strangers. Aku cuma seorang gadis berumur tak sampai 19 tahun hanya genap 19 tahun pada bulan November ni. Kadang-kadang aku malu tau nak cerita kisah hidup aku. Sebab tu lah bila aku dah tulis panjang berjela, pastu delete balik. Hahahahaha. That's why blog ni kurang update sekarang eventhough aku tengah cuti 5 bulan sekarang. 



Tapi insyaAllah aku akan sentiasa berfikir sebelum publish entry aku ni untuk dipertontonkan kepada public. Aku taknak senasib macam Datin Milano. Kesian dia dicemuh. Hishhh aku ni dah merepek sampai ke sini apehal kan? Aku nak bercerita pasal ego setiap manusia yang bertapak dalam hati cewahh! 



Semua orang ada ego, samalah aku. Tapi aku rasa ego aku tinggi. Sebab aku pernah ada crush kat matrik dulu weh. Bila ku tatap wajahnya, ku rasakan seperti di syurga. Hahahaha. takdelah gurau je. 


Cerita dia macam ni, sebenarnya lelaki tu pelajar Sains Fizik. Tapi aku tak rasa dia pandai sangat sebab dia tak nerd. Hahaha. Sebenarnya lelaki pandai ni la yang nerd, pergi kelas bawak buku banyak, habiskan masa di library. Tapi crush aku ni tak. Aku tak pernah nampak dia kat library ( kiranya aku nerd la sbb selalu pergi library hehe ). 


Macam mana aku boleh suka kat dia ni? Sebenarnya aku ni payah nak tengok lelaki lama-lama. Bila berjalan, aku pandang depan je. Kadang-kadang kawan sebelah tegur eh ada mamat hensem tu, kau nampak tak? Aku mesti terlepas pandang punya. Tapi crush aku ni lain. First time aku nampak dia, dia pakai kemeja warna biru, tie putih, seluar slack hitam dan kasut kerja hitam. Perghhhhhhhhhhh perghhhhhhhhh! Tinggi, badan macam model, muka bersih & komersial, putih, gigi putih, rambut tak ikut trend tapi sesuai dengan muka dia. Aku rasa macam nak pengsan depan dia, boleh kena angkat g bawak klinik. Hahahahaha :p



Setiap lunch hour, aku selalu nampak dia makan kat kafe. Aku mesti perasan dia. Tapi dia takkan perasan aku punyalah sebab aku ni biasa je. Pelajar akaun pulak tu mestilah dia tak selalu jumpa muka aku ni haa. TAPIIIII, satu pagi masa nak pergi kelas pukul 8 pagi, waktu tu hujan renyai-renyai. Aku tak bawak payung, nasib baik aku terjumpa kawan baik aku Mai tepi jalan, aku pinjamlah payung dia. Masalahnya payung dia tu kecik hanya cukup untuk seorang je, Mai pulak tembam hehehe.



Masa kiteorg berdua tengah jalan bersama menuju ke kelas, terjumpalah si crush aku ni dengan kawan lelaki botak dia. Aku cakap dengan Mai..


Aku : Mai, jalan cepat sikit.. Crush aku adalah, malu.
Mai : Mana dia?
Aku : Tu haaa
Mai : Okay okay


Masa kiteorg tengah jalan dalam keadaan pantas dalam hujan yang renyai-renyai, kawan si crush aku ni perasan, dia terus sound.. 


Botak : Eh cepatnya dia jalan.. Dia nak lumba dengan kitalah ( bercakap dengan si crush aku )

Si botak tarik crush aku ni ikut sama kejar kiteorang. 

Botak : Kenapa jalan cepat sangat? Keciknya payung awak. Kiteorg pakai tie je. Hahahaha

Mai tergelak-gelak. Aku senyap je, pandang bawah.. 

 lebih kurang macam ni la posisi kiteorang masa berjalan
 
Pastu, si Botak tu bersuara lagi

Botak : fuyooooo kasut dia kasut harimau bintang lah! Roaarrrrrrrrrrr! ( kebetukan pagi tu aku pakai kasut flat leapord printed )

Aku dah geram! Sah dia nak bahan aku jap lagi

Botak : Senyap je dari tadi. Marah ke? Kasut dia.. Bahaya ni, karang ada yang kena gigit.. 
Crush : Eh bukan harimau bintang lah, harimau kumbang.. Roarrrrrrrrrrrr! 

Botak & Crush aku ni sama-sama ketawa. Mai pun ketawa. Kurang ajar kau Mai. Gelakkan kawan baik kau sendiri depan Crush aku. Malunyaaa. Aku mula bersuara. 


Aku : Eh sukahatilah nak pakai kasut ape pun! Sibuk je! ( aku menemplak! )


Situasi senyap..... 



Sampai di kafe, kami cari tempat teduh sebelum pergi ke kelas, Mai tanya

Mai : Apesal kau marah tadi? Dieorang gurau je laa. Nak touching sangat kenapa. Kesian diorang kena marah hahahaha. 

Aku : Habis tu, dah diaorang gelakkan aku. Macam nak bahan aku je. Malu laa depan dia.

Mai : Diorang gurau je laaa.. 



Alamak! Apesal aku selalu gabra bila jumpa Crush depan mata. Mesti aku elak diri. Paling teruk aku marah dia. Sampai sekarang, aku tak tahu lagi nama crush aku tu siapa, aku cuma tahu dia pelajar Sains Fizik sebab kawan perempuan aku yang bagitahu.. Ni lah cerita sedih aku. Niat tak kesampaian. Hehehe. Lagipun, crush je kan. Mana tahu kalau dia ada aweks kat luar sana. confirm ada aweks punyerrrrrr! hahahahaa.



Sesiapa yang ada crush kat kolej korang, cepat-cepat je bagitahu dia. I dare you. Jangan jadi macam saya, sampai sekarang tak tahu nama, lepas kejadian di pagi yang renyai haritu, si crush aku ni tak pandang muka aku pun masa jumpa aku kat kafe. Punyerlah sedih weh! 




Wednesday, June 20, 2012

Stupid Action!!

Last night around 2 am, my eyes were still fresh and I couldn't  sleep. Arghhh I don't know what to do and yesss I'm getting bored and even more bored after everybody in the house are going to have their sweetdreams. I texted Xie-Mien asked him to accompany me unfortunately he went fishing with some of frenss. Okayy you dah boleh kawen dengan ikan-ikan tu! Grrrr.




I am bored to the max until when I lie down, I'm thinking of sweet memories with  Mr. A. Ahaaaaa! The most embarrasing part is when I texted him " Hi k :) " (k stands for kepeng aha!). Oh my Godness!! Why? What happened to me? I realized that I'm not supposed to give him a message! Right after, I texted Xie Mien back   "Pacekkkkkk! pasal kau la. Maluu maluuuuuuuu! "




A few minutes later, dingggggg! Omg! one message from Mr A. " Hyeee" Haaa? Just one word. Ohhh I'm sure he must be busy right now with his EURO stuffs and me just messing around him. So stupid girl! Okayy time to redeem back my stupid action I replied " Sorry2 ganggu. Tertekan ni haa td. Hishh! "




Mission accomplished! I hope I can cover myself. Hahaa. But then, dinggggggg! from Mr A " Hahhaaaa. Its okay la. Jangan tidur lambat.. Jaga kesihatan tu.. " He laughed at me?! Kantoii la ni.. Hishhhhhh.. Xie Mien must pay all this! I don't care!




An hour later, Xie Mien called me when I already enjoyed with sleep. With deep reluctance, I told him everything of my stupid actions  and he also laughed at me! *Cried! Xie Mien ni memang tau 





Monday, June 18, 2012

Apa Nak Jadi Ni??

Rasa hendak marah pulak dekat adik-adik lelaki yang malas nak berfikir .. Ehemm! Aku bercakap tentang remaja lelaki yang berumur belasan tahun especially 17 tahun ke atas. Mereka bukan kecik lagi. Zaman sekarang ni budak berumur 12 tahun pun dah pandai berfikir baik buruk. Tengok sajalah anak-anak orang barat. Budak lelaki berumur 15 tahun aku boleh tersilap tafsir ingatkan 21 tahun, aku tafsir bukan dari segi bentuk fizikal tapi cara mereka berfikir.



Ponteng sekolah lepas tu menyusahkan ibu bapa. Ibu bapa terpaksa menanggung malu depan pengetua. Kalau dapat pengetua yang bermulut pedas "Awak tak reti jaga anak awak ke? Dah berapa kali kes ponteng dia kat sekolah ni jea" Perghhhhhh muka bapak sape tak malu cik adik oii. Aku rasa macam nak tampar ke muka anak dia, macam nak menangis untuk bapak dia. Lihatlah bagaimana seorang bapa yang muka garang, bekerja kuat siang malam terpaksa menunduk malu depan cikgu-cikgu disebabkan perangai anaknya. 


Kalau tak dapat pick up pelajaran, bukan salah kamu. Cuma perlu habiskanlah SPM dulu lepastu baru ambil kelas-kelas kemahiran pun dah mencukupi. Dapat juga sijil untuk buat kerja nanti. Ini SPM taknak ambil, duduk rumah, tidur makan, bermeseg-meseg dengan aweks, hebah sana sini kononnya dia tu ramai nak hendak. what the point? Perempuan-perempuan sekarang ni pulak lebih menggatal daripada lelaki. GERAM!! 



Adik-adik perempuan akak yang comel, kalau korang ada boyfriend its okay. Belajar sama-sama. Buat macam style budak Cina couple. Diorang sama-sama berjaya. Kalau couple Melayu, menghabiskan kredit je setiap masa. Handphone yang boleh bertahan selama setahun tamat riwayat selepas satu bulan. Asyik berkepit je dekat phone. Lelaki ni pun bukan boleh tahan sangat kalau dah on the phone dengan korang tengah-tengah malam lepas semua orang tidur.



Zaman sekarang, terlalu banyak pelajar Malaysia yang berjaya dalam pelajaran dan terlalu banyak yang tercicir. Bukan sebab masalah kewangan keluarga, even keluarga yang berniaga tepi jalan pun dah kaya sekarang, pendapatan RM1,000 sehari tolak modal baru tinggal RM 800. Itu belum sebulan punyer income. Kat Kuala Lumpur tu berapa banyak remaja yang tak bersekolah menghabiskan masa merayau melepak dengan kekasih masing-masing. Bangga menggayakan fashion mereka berjalan berpimpin tangan. 



Kalau korang dah dewasa nanti, semua manusia sebaya anda berkereta mewah, berumah besor, beraksesori mahal, berkeluarga aman, anda? Takkan nak still lepak dengan kekasih-tak-tentu lagi kot? Lelaki yang dapat menyambung belajar di luar negara dan dalam negara dengan keputusan yang cemerlang, aku memang hormat habis! Aku tak berani bangkang opinion dia even secebis pun. Lelaki-lelaki seperti mereka yang akan menggantikan tempat-tempat CEO, doktor dan karier lain sekarang, dan lelaki-lelaki yang malas bersekolah dan hanya menghabiskan masa dengan bercouple yang akan menggantikan tempat pekerja kontrak, jaga parking yang lagi teruk penyumbang kepada masalah sosial negara kelak. 



Tiba-tiba malam ni aku jadi motivator. Ape ke he? Hehehehe

Wednesday, June 13, 2012

Tentang Saya. Kamu?

Aku dah jarang berblogging. Segala minta-minat aku yang dulu makin lama makin terhakis ( cehh ayattt!! ). Lagipun blog ni sekadar blog peribadi seorang manusia biasa. hehe.


Aku berterima kasih sangat pada kawan-kawan baik aku Ain dan Xie-Mien sebab diorang sentiasa menerima baik buruknya aku. Kawan pada masa kita susah memang payah nak jumpa. Mereka la yang sentiasa ada di masa aku tergelak macam setan, menangis sampai demam. Aku amat sayang pada mereka.


Sebab tu selalu dengar orang cakap, lebih baik berkawan daripada bercinta. Kawan sampai mati tapi bercinta? Kalau korang betul-betul tak pasti si dia adalah peneman hidup korang, janganlah gatal-gatal nak bercinta mati sebab diri sendiri yang merana. Saya sudah rasakan. ( apehal ayat macam budget je ni? )



Aku admit perasaan sayang pada ex-boyfriend yang dulu masih ada tapi perasaan tu aku hanya pendamkan di hati dan blog ni. Aku sedar perasaan sayang tu masih ada ketika aku menangis berseorangan di bawah pokok-pokok. Aku bercakap dengan pokok-pokok supaya mendoakan minta Allah berikan kekuatan pada aku dan berhentikan air mata yang mengalir deras ni. Pada masa yang sama aku tak sedar yang tangan aku menulis nama DIA pada paha. Aku menulis banyak kali. Aku tidak sedar sehinggalah perasaan sedih aku dah okay barulah aku terfikir " eh dari tadi aku tulis nama dia rupanya".



Oh En. Amir Fauzi saya ingatkan saya nak meseg awak tapi saya tak berdaya last-last saya meseg si Xie Mien tapi dia tertidur. Sehinggalah keesokan pagi Xie Mien call membuatkan aku terjaga dari tidur dan dia memaksa saya menceritakan masalah akhirnya air mata  deras mengalir sekali lagi. Xie Mien memujuk sehinggalah air mata menjadi kering dan diganti dengan gelak ketawa dari ku. Sehari suntuk aku tidak menjamah nasi dan akhirnya aku jatuh sakit. Xie Mien lah perangsang aku untuk terus bersemangat. Ain pula ialah my best friend forever. Ain terima aku sebagai kawan dengan sepenuh hati. Dia tahu segala rahsia aku begitu sebaliknya aku. Aku takkan lupa kan kau berdua sampai lah aku dah ada cicit nanti...



Cik Nurain Abd Rahman pelajar Electrical Engineering yang berhati KENTAL dan sangat annoying kadang-kadang tapi aku masih sayangkan dia no matter what.




Xie Mien yang aku boleh katakan jugak seorang freelance photographer seorang pelajar kursus perkapalan. Disebabkan gambar budok Xie Mien ni semuanya buat aku nak tergelak, aku letak gambar hasil kerja beliau je laa.


Aku sedar minat aku sekarang ialah ber-instagram. Behind a picture, there has a story related to it. :)
Username on instagram : Cha_gloxinia


Wednesday, June 06, 2012

Tragedi Petang Tadi Aku Bersama si Udin. Sumpah Kelakar!

Aku ada seorang cousin nama panggilan daripada kecik ialah Udin. Tapi dia selalu berbangga dan suruh orang memanggilnya dengan nama komersil iaitu Idie Rio. hahaha. Ape-ape la budak tu. Tahun ni dia akan menduduki ujian SPM so kiranya aku ni pangkat kakak la kan.. 


Masalah Udin ni suka sangat cubit pipi orang. Adik perempuan bongsu dia selalu jadi mangsa, bila takde adik bongsu dia tu aku lah yang akan jadi mangsa. Yelaa pipi aku kan tembam sikit.. sikitt okay.. Agaknya sebab dia kurus takde pipi tu yang dia selalu cubit pipi aku senyap-senyap pastu lari sambil ketawa. Aku pulak menjerit kesakitan.. UDINNNNNNNNNNNNNN!!!!!



Petang tadi satu benda aku dah buat kat Udin sampai aku puas hati sangat. hahahaha ( gelak setan). Seperti biasa aku dah tahu yang Udin akan cubit pipi aku.. So aku standby siapkan peluru! Rambutan Busuk! hahahahaha. Bila Udin cubit pipi aku, dia terus lari sambil gelak terbahak-bahak.. Aku kejar diaaa sambil pegang rambutan busuk. Bila si Udin tak sedar, aku terus balik rambutan buruk tu kat dia. Aku ingatkan kena badan dia tapi silap baling rambutan terus kena dahi si Udin. Yang paling tak boleh blah rambutan busuk tu pecah terus basah muka dia. HAHAHAHAHAHA!


Puas giler hati aku! Sampai sekarang dia berdendam dengan aku. hahahaha. Siapa tak bengang kan sampai lebam pipi dia cubit.

Which cheek is more tembam? Of course yang kiri tu kan. tu la pipi cha gloxinia ecehh! =B

Tuesday, June 05, 2012

Ilmu dan Pekerjaan. Mana Satu Penting


Aku merupakan bekas pelajar Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. Bulan 9 nanti aku akan pursue study to degree level majoring in Accounting/Business Studies (berdasarkan keputusan UPU). Aku belajar sebab aku minat ilmu pengetahuan. Aku teringin nak menjadi orang-orang besar yang bekerja si syarikat korporat suatu hari nanti. Di samping aku minat ilmu pengetahuan, aku belajar pun sebab nak dapatkan pekerjaan dengan gaji yang agak lucrative gituwww


Kawan-kawan sebaya dengan ku ramai yang tak pursue study. Mereka mengambil keputusan untuk bekerja. Ada yang bekerja di bank-bank dan syarikat swasta sebagai officer. And most of them mempunyai basic gaji RM 2k belum dicampur dengan komisen dan elaun sebagainya. And I sure that gaji diorang kadang-kadang reach RM 3k per month dengan hanya berbekalkan result SPM!


Bagaimana dengan saya? Dapatkah saya memperoleh pekerjaan di masa hadapan berbekalkan segulung ijazah yang saya akan miliki suatu hari kelak memandangkan negara kita mempunyai ribuan penganggur yang berstatus graduan universiti? Perkara ni sentiasa bermain di fikiran saya. There's no point when you're studying hard to get better pointer but you didn't get any job.


Itu semua rezeki masing-masing. Allah dah tentukan. Setiap manusia mempunyai kelebihan dan kelemahan di sana sini. Di situlah Allah menunjukkan keadilan-Nya pada setiap manusia. What I have to do is to ensure I learn ilmu Allah with sincere heart and pure intention (makes Mom proud and give her my first salary). Allah will help me. I am too sure!!


By the way, sepanjang cuti ni saya tak buat apa-apa. So I spend most of my leisure time by capturing pictures and edit it using instagram. If y'all also have instagram account do not hesitate to add me! My username : Cha_gloxinia. ( sempat lagi nak buat self-promotion! hahahaha )