Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Thursday, May 31, 2012

Segalanya Terjawab Result Matrik Sesi 2011/2012

Pada 28/5/2012 lepas keputusan peperiksaan matrikulasi semester 2 telah keluar. Aku tahu pun daripada member. teruk betul perangai langsung lupa gila pasal matrik kahkahkah!

Aku check result lambat sebab takut pointer tak seperti yang diinginkan. Aku masih ingat lagi macam mana aku menjawab paper economics yang sangat tak cukup masa sebab aku tak manage masa menjawab dengan baik. Aku menggigil jawab disertakan dengan tulisan yang sangat buruk yang amat dan lukisan keluk yang tah ape-ape! Perrrgghhhhhh aku keluar je dewan exam terus macam nak nangis sebab last paper macam tah ape-ape jewwww.


Pensyarah economics meseg " Whats yr result?" Akhirnya aku terpaksa check jugak petang tuh result aku sebab nak reply meseg pensyarah tu haaa. Dengan mata yang ku tutup dengan telapak tangan ku sertakan bacaan doa berkali-kali. Aku dapatttttttttt......






Alhamdulillah sangat-sangat YA ALLAH! Aku bersyukur aku dapat membanggakan ibu bapa ku dengan keputusan sebegini rupa.. Eventhough si English tu buat cacat, tapi takpelahh dah aku tak terror BI nak buat gone. hehe. memang payah nak buat esei standard tinggi dalam English..

Diharapkan adik-adik junior yang sudah masuk matrik sesi 2012/2013 belajor la bersungguh-sungguh ye! Jangan main-main lebih sangat.. prepare awal-awal siapkan assignment yang diberi awal-awal sebab pensyarah kat matrik tu suka bagi assignment masa budak-budak tengah nak exam. hehehe.


Assalamualaikum <3

Saturday, May 26, 2012

This little girl


Her currently age is 18 years 6 months 6 days
She loves to socialize before but that passion is decreasing day by day as her age growing up.
She is not easy to love someone but once she get into love, it is very hard to forget that loved ones
She can easily cry because of small matter sometimes it is very annoying to others
She loves to learn and do new thing by herself rather than ask others to do for her
She is not satisfy with her weight. she thinks she's fat actually she's just only Bulat ( hahaha )
Right now, she spends almost 1/2 of the day for sleep activity because she want to redeem back everything that she had sacrificed for being matrix student before
She only sleep for one hour during study week at matrix before
Other than sleep activity, she's waiting for scholarship offers and result PSPM 2! ( -____- )

Susah-susah je korang baca sampai habis. terima kasih laa ye! hahahaa :D

Thursday, May 10, 2012

Having two different emails is vital

I suggest to all of you to have two emails. Satu email untuk aktiviti sosial kita macam Facebook, Twitter, Blogger and other social networks. Satu lagi email untuk urusan penting seperti permohonan kerja, biasiswa dan lain-lain. 


Kenapa kena separate? 

1) memudahkan urusan penting dan tidak penting. Facebook dan Biasiswa mana penting? Dua-dua penting kan. kah kah kah! Tapi dua-dua perlu diasingkan. Email yang aku guna untuk online Facebook mempunyai banyak gila unread messages! Berpuluh ribu unread messages. Aku tengok semuanya pasal notification facebook. Serabut gila. Kalau aku gunakan email yang sama untuk apply biasiswa, ini menyusahkan aku kalau tiba-tiba pihak penaja biasiswa hantar message tapi message tu dah bercampur-baur dengan notification facebook. Kalau terlepas pandang, sia-sia je peluang yang penaja dah berikan. SO......... gunakan email yang lain untuk urusan formal k. 

2) mengelakkan orang yang ditakuti melihat aktiviti sosial kita. Korang mesti takut kan kalau pensyarah Agama Islam tiba-tiba add Facebook korang. kantoi la kalau ada gambar yang tak diingini yang tak patut dilihat. kah kah kah! Mana pulak ustazah dapat email tu? daripada maklumat pelajar laa. Sebab tu kita kena  buat dua email untuk lari daripada berjaya dikesan oleh orang seperti Ustazah or sape2 je laa.  Guna email yang berbeza untuk aktiviti sosial dan  aktiviti formal. 

3) menunjukkan ke-professional-an kita. Aku sure ramai facebookers yang guna email mengarut dan kadang-kadang kelakar didengar. Contoh, chalovesmakdia93@yahoo.com ataupun cha_comel_hot_montel@rocketmail.com. Takkan email sebegini rupa kita nak gunakan untuk minta kerja or biasiswa? korang fikir diorang nak terima ke? That's why kita kena create satu lagi email yang formal. email yang boleh convince people that we're professionals!


Aku memang malu sikit kalau budak-budak matrik add Facebook account aku. Aku sangat berbeza masa kat matrik dan hidup kat luar. macam mana laa diorang boleh tahu Cha Gloxinia tu aku? nama dah tahap hot to the max takkan laa diorang fikir aku jugak kan. Ke aku ni memang hot. kah kah kah! :p




Tuesday, May 08, 2012

An email from Sime Darby


I feel excited and anxious plus I wanna cry so much as I can. Tomorrow I will meet a lot of outstanding students and this might reduce my confidence to compete with them. For sure they will speak English very fluently like a river. *Sigh* I regret all this time I always playing around in my English lecture.


And I confirm tonight my eyes are not going to sleep because my head is thinking too much.

What will happen tomorrow?
How if I can't perform well in Impromptu Presentation and Online Assessment?


For just one day I prepare all the things ( because I read this email at the last minute ). I will continue practicing and make some studies on Sime Darby tonight sampai lebam. Hoho.


I am not give so much hope for this scholarship takut kalau tak dapat, menangis guling-guling atas katil. Now I feel more relax after expressing this that burden my mind through my blog.


Good luck for tomorrow Cha. <3

Sunday, May 06, 2012

Biasiswa oh Biasiswa




Dalam hati aku " kenapalah dalam Malaysia ni bukan aku sorang je yang terhegeh-hegeh nak biasiswa? kenapa orang lain menyibuk sekali " 


Banyak cantek muka kau Chaaa.. kau ingat duit kerajaan kau sorang je punyer? 

Ohh thank you sebab kata muka aku banyakkk cantik. hehe. I need a scholarship! Yes I really need it! Jika boleh, aku taknak ambik loan. Taknak taknak.. Ada beberapa sebab kenapa aku sangat mahukan biasiswa.

Menyenangkan hati mak
Aku taknak dia fikirkan kos pembelajaran aku yang tinggi. Aku nak dia relaks je. Aku nak dia enjoy  hidup ni dan gunakan duit pencarian dia untuk mostly kegunaan dia bukan aku. biar dia rasa hidup macam Datin. kah kah kah! 


Masa depan yang terjamin
Dengan adanya biasiswa, kita akan terikat dengan pihak biasiswa. Dia akan tarik kita bekerja. Haaaaa this is what I want! Aku belajar untuk bekerja suatu hari nanti. untuk menggunakan ilmu bagi mencipta wang. It is useless bro if you pursue tertiary education with high cost but u didn't get any job.


Perangsang untuk belajar hingga ke akhir
Bila ada biasiswa, kita dipaksa untuk mengekalkan pointer setiap semester. Pointer mesti tinggi kalau tak biasiswa kena tarik balik. So, kalau awal-awal study week member ajak lepak even though sekejap, kita akan mentah-mentah reject.



Why I cannot be like those who are outstanding? Why I think my English is still bad? Why I have less confidence than others? Why this? Why that?


Get rid of why why why why! Erghhhhh.. Keep looking forward Cha! Imagine your bright future if you're hard working by now. Imagine you ada rumah banglo 10 tingkat, kereta bersusun sampai garaj tak cukup! Is this too much? hehehe.



From previous entries, I always asking for you guys kindness to pray for me. this entry also I  want to ask you to do so again. If I got a scholarship, I will belanja kamu semua. like seriously? seriouslahhh if you ada bran??



Friday, May 04, 2012

Batak Batak Batak

Kalau nak tahu. ni laa rupa orang batak..


Aku bukan nak cerita pasal kaum Batak, tapi perempuan batak. Idea ni muncul sebab teringat balik topik perbualan dengan BFF tercinta.. Yang dia tengah cuti sem yang aku ni dah grad so macam-macam laa cerita yang TERpancul keluar masa berborak. Mulut bff ni pun satu no insurans! mungkin sebab takde duit nak bayar premium tiap bulan kot. kah kah kah! motif? 

kawan aku cakap kat aku :

"Bila lelaki sebelah rumah kacau tu, jangan laa layan. Ni tak! Dia pergi layan macam bangga konon ramai lelaki suka dia "


Nak dijadikan cerita, bff aku ni menetap di rumah sewa masa semester 2, biasalah rumah sewa mesti ada jiran. Dapat pulak jiran lelaki-lelaki bujang kelate yang budget hengseng hengseng .. Bila pelajar perempuan balik kelas, kalau tak ganggu mesti tak sah.. Tapi manakan tidak lelaki tu naik minyak kalau si bunga pun turut melayan sekali.. Kawan serumah bff aku ni melayan laa si bujang-bujang miang tu.. Bff aku ni bengang laa kat kawan dia tu sebab nampak macam murah. Ops!! no komen. Yelaa bahaya sangat sangat kalau kita melayan lelaki bujang.. kalau bujang tu okay laa jugak, tapi miang sekali... errr


kawan ku berkata lagi, kali ni dengan nada yang gilaa tak puas hati ar! 

"Kalau dah baru nak sosial tu, takmoh la budget sosial. nak jojang cerita sano sini kononnya dia tu pergi club.  Cerita pulak dekat orang yang stok duduk rumah tak keluar, memang laa orang tu hangguk je. entah  orang tu faham entah tak! Diam-diam sudahlah. nampak sangat batak. Heyy batak batak batak.. macam baru tengok dunia bandar. cultureshock punya budak. Zaman aku dah habis, dah bosan dah dengan semua tu, dia baru nak mula. Dia fikir aku tak tahu semua benda tu  " 

Kalau korang baca macam nak bagi penumbuk je kat muka bff aku ni kan? hahahaha. takpe aku pun  memang nak bagi penumbuk kat dia.  mulut memang tak makan saman betul lah. hahaha

Selalunya orang yang kena cultureshock ni bila dia sebenarnya daripada kampung then berpindah ke bandar atas urusan belajar or sebagainya. Sesetengah orang tetap pendirian tapi ada orang ni macam tak boleh nak adapt dengan kehidupan bandar yang gila jauh berbeza dengan kampung. So akibatnya, bila nampak air  kencing syaitonn, dia ingat air oren sunquick, so teguk je laa..


Kesian bff aku dapat serumah dengan orang batak. bukan sahaja batak, tapi bangga lelaki keliling pinggang. aisehhhmannnnn! Kalau tak pandai jaga diri tempat orang memang naya! Takut tenggelam. 


Susahkan kalau tak baik dengan orang serumah/sebilik.. Alhamdulillah la sebab asrama aku semua orang aku baik.. keh keh keh :D



Apa motif kau Cha nak cerita kat kami semua ni? 

Ek elehhh, kata share, so aku cerita je laa ape yang aku suka.. Sharing is loving. muach muach muach! haha



Tidak Semua Masalah Kita Orang Lain Perlu Tahu

Hi semuaaaaa! dah lama dah gua tak update belog. Hehehehe

Macam kiteorg kesah pulok?!

Okayy okayyy fine -,-
Saja je nak share buat korang jealous especially to student yang tengah belajar tu. gua ada 5 bulan cuti!!! HAHAHAHAHA. yolah kan matrik dah habis so enjoy laaa tak payah tengok buku sampai 5 pagi then teguk nescafe tiap2 malam.

Masa last paper ekonomi tu memang sakit gila la weh! sumpah gua rasa Math lagi senang dari Ekonomi. kah kah kah! motif gelak? Gua tak tidur sepanjang malam.. kan gua ade bagitahu yang asrama gua tinggal berhantu dalam entri ni CLICK HERE tapi masa last paper tu gua tak takot langsung dengan hantu-hantu tu! Gua study je. kalau ada bunyi tingkap kena guris ke, gua tak kesah. yang penting paper ekonomi gua selamat dijawab esok pagi. Hahahaha. Lgipun semua student memang tak tidur pun especially student science 4 hari tak tidur nok! Masa gua jawab paper Eko , gua tak divide time dengan sistematik. Gua banyak spend kat bahagian struktur padahal markah macam taik cicak je! 4 esei gua buat 1 jam terakhir! Korang bayangkanlah macam mana aku tekan pen biru tu punyalah kuat, tulisan lagi teruk daripada budak tadika, air mata gua nak jatuh berjuntai and badan gua mengigil sebab takut tak cukup masa nak sumbang jawapan bernas gua ni. hahahaha. Memang teruk laa last paper.. Tapi sebab last day jugak kat matrik  so gua have fun la dengan member2 tak fikir pasal eko lagi.. buat sakit hati jek! Sekarang pasrah dengan tuhan sebab gua dah berusaha.. 

Melalut dah gua cerita. Korang faham ke tak ni? hahaha. Sekarang cuti 5 bulan gua rasa gua malas nak kerja part time sebab gua nak enjoy habis2 cuti gua. Gua nak redeem balik tidur gua yang tak cukup dan segalanya yang gua dah korbankan untuk matrik. hehe. 


Okay part ni sedih sikit.. 
 
Gua ingat masa gua cuti 5 bulan ni hati gua senang lenang boleh tambah berat, tapi masalah lain yang timbul. Masalah tu gua rasa gua belum bersedia nak share dengan public. Masalah yang buat gua rasa susah sangat nak ketawa. Gua macam dah hilang gua yang dulu. Sepatutnya masa cuti ni gua ajak member2 jalan-jalan, tapi tak! gua duduk rumah tengok cerita endless love. Pastu tolong mak buat kerja2 rumah. Hati gua ni dah takde desire nak have fun! ZERO FOR ENTERTAINMENT. hmmm. Tolong laa hati ni recover semula penyakitnya..

Pasal percintaan pun gua dah takde desire. Alhamdulillah gua boleh hidup tanpa lelaki sekarang. Lagipun inilah jalan yang sememangnya betul bagi kita orang Islam. No couple no maksiat no dosa kering. Duit gua pun jimat sebab gua topup RM5 bertahan untuk 2 minggu! kah kah kah! Boleh saving bagi anak cucu.. "Cu...ni laaa duet simpanan nenek berkat tak meseg dengan pakwe dulu" 


Hati aku heartless laa sekarang. Aku tak tahu sama ada hati ni tengah happy ke, sedih ke, marah ke, aman damai ke.. seriously aku tak tahu.. mungkin aku perlu dekatkan diri dengan Allah.. mencari pelita untuk hati ni.. amboiii kau Chaaaa!!