Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Saturday, March 10, 2012

Cara Saya Belajar

Assalamualaikum :) 


Thanks to emmy.V sebab bagi feedback pada saya. So, saya rasa saya patut jawab dan share dengan korang semua especially pelajar yang sedang sengsara dengan buku-buku like me. ahaa. 


1) Fokus dalam kuliah
Semasa dalam kuliah, pastikan anda duduk dengan kawan yang ada minat nak belajar bukan berborak. Bukan kawan baik korang tak bagus, bagus sangat tapi bagus dalam gossip la kan. ahaha. same goes to me, bila saya duduk dengan kawan baik semasa kuliah, bukannya belajar, tapi berborak. Kalau kuliah waktu petang, TIDUR saing laa jawabnya. sedap tidur peluk2. So, dalam kuliah Cha akan duduk di barisan kedua terdepan. plus mata cha rabun jauh tapi tak pakai spek. so it is easy to me bila i duduk depan. hehehe. Percayalah lain sangat input yang kita dalam bila belajar dalam kuliah dan dalam bilik..


2)Bila kelas habis cepat, terus pergi unit jumpa lecturer / library
Selalunya kalau kelas Cha habis awal, i pergi makan dulu then baru pergi unit. Buat semua tutorial dan assignment di sana. Sebab apa Cha tak balik bilik terus? sebab bila balik bilik, jumpa KATIL TERCINTA, bantai tidur sampai petang. not so good tidur petang boleh menggemukkan. Selalunya Cha akan balik pukul 5 petang. TAPI bukan tiap2 hari pun cha buat semua ni,kawan-kawan Cha ni terror gila pujuk org, kadang2 termakan jugak hasutan diorang terus balik bilik bila dah habis kuliah awal. 



3) Letak buku kerja di atas meja
Dalam bilik pelajar, selalunya disediakan satu meja. So, macam sempit la kan nak letak laptop dan buku pada masa yang sama. untuk mengelakkan Cha letak laptop dan ONLINE 24 jam, i akan letak buku toturial dulu atas meja. So, bila dah bangun tidur, perkara pertama ialah i nampak buku-buku kerja yang perlu disiapkan. Niat nak online TERBANTUT sebab malas nak punggah buku then letak laptop. 



4) Baik dengan lecturer
Cha memang suka rapat dengan lecturer. Selalunya pensyarah ni payah nak ingat nama pelajar. Tapi bila dia ingat, maksudnya pelajar tu ada keistimewaan yang tersendiri. So, Cha happy gila bila lecturer igt nama i eventhough nama tu ada silap sikit! hahahaa.


5) Bila belajar, jangan dengar lagu
Selalu sangat pelajar belajar sambil pakai earphone dengar lagu which is not good! kawan i selalu buat. memang la boleh hilangkan bosan tapi semua ilmu tak 100% masuk dalam otak. Bila cha study, cha akan tutup semua lagu, ataupun buka lagu dalam  volume yang sangat rendah. So, otak kita pikir ilmu bukan pikir macam mana nak hafal lirik. Lagipun, dalam DEWAN EXAM, korang jawab semua soalan tu sambil dengar lagu ke? tak kan... 


6) Ingat ibu bapa sebagai faktor pendorong
Cha akan ingat mum setiap kali Cha rasa malas nak belajar. Bila igtkan yang i je anak dia, i nak buat yang terbaik untuk dia.. 


Rasanya itu je laa kot. Sharing is loving. I sayang u'olzz semua laa thats why i share dengan korang. eceehhh! :D

Bye! <3


3 comments:

  1. tang part dengar lagu tu buleh jer sis..
    just make it a wordless one.
    Beethoven ker..
    bach ker.. pergh!!
    (Kununnya memang meransang!
    entah betul ker tak la kan..)

    jangan apocalyptica jer dahla :D

    ReplyDelete
  2. wee, thanks alot. part jangan duk ngan kawan yang suka berborak tu betul sangat2. anyway, gudluck in pspm cha! :)

    ReplyDelete
  3. Hahaha. ada jugak betulnya apa yang pocket cakap.

    u're naturally amusing. can i say that? hehe

    ReplyDelete

I value your comment :)