Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Tuesday, March 20, 2012

Ada Cara Nak Meminjam Barang. Usah Buat Macam Harta Sendiri


Aku ni boleh dikatakan seorang yang baik hati la jugak. ye kot??? Hehe. Sebabnya aku tak sampai hati kalau orang pinjam barang aku, tapi aku tak menghulurkan bantuan. Eventhough hati ni kata " hmm takyah laa pinjam" tapi tangan tetap menghulurkan pinjaman. Terus tak dapat pahala kan. sia-sia ja. 


Semenjak aku di hostel, aku banyak belajar perkara baru. Contohnya seperti berkongsi barang dengan kawan. Sebabnya aku merupakan anak tunggal dalam keluarga.  I think it's fun if we're sharing things together. It makes our friedship become more sweet and show our cares to friends. Tapi ada satu masalah yang timbul.



Jeng jeng jenggggg!!!



Masalah timbul apabila kawan yang meminjam barang tu tak reti-reti nak pulang balik barang kita. Kita kena pergi bilik dia, ketuk pintu bilik then minta balik barang kita. Rasa macam beggar pulak. Kalau nak marah, takut bergaduh sebab dah hampir setahun berkawan. Kalau tegur, takut salah faham pulak. akhirnya nak tahu aku buat apa? "Ehh aku nak guna pulak boleh tak?" Can u imagine it? I am acting like a beggar asking for my own property!


Selalu sangat terjadi. Kawan ni pinjam barang yang sama. Barang ni benda yang have fun laa. can connect to all of u. now u know what the thing is kan? Memang la seronok sebab meminjam. aku lagi la beronok-ronok kasi pinjam sebab dapat pahala if ikhlas betul tak? Yeahh I admit at the first memang aku ikhlas. Tapi bila dah lama-lama, bukan ikhlas, tapi rasa macam terpaksa memberi pinjaman.. aku rasa aku boleh jadi kaya kalau buat khidmat sewa pada kawan2 di blok tu. kah kah kah! (gelak setan)


For your information, aku bukanlah kedekut nak bagi pinjaman. Tapi aku berkira je. Sebab aku beli dan bayar benda ala tu by using my own money! guna allowance tau sampai sekarang tinggal zero dalam bank. I didnt touch my mum's money at all. Lain la kalau aku guna pakai duit mum, takdelah aku rasa macam rugi sangat. hehehe. Tapi guna duit aku, bayar tiap2 bulan. Tapi ada member pinjam. Dalam seminggu tu dalam 5 kali pun ada minta pnjam tau. Kalau sekali seminggu it is okay. Tapi seem like sekarang dia ada share atas property tu. hmmm. WHY?!


Aku ni kesian kat orang. Tapi ada ke orang kesian kat aku? Aku cuma buat mimik muka tak suka je sebab setiap kali pinjam, aku kena minta balik. Tak reti pulang sendiri. Itu pun tak dapat tangkap lagi ke yang aku tak suka? Nanti kalau cakap terus terang terasa pulak. Terus tak bertegur sampai habis matrik. Haishhh masalahhhhh..


Korang pun ada masalah macam ni jugak? :'(


4 comments:

  1. standard ah tu cik adik..then dri situ ah knl mbe sekor2 cm berok.tgok respon pas mntk..in fact aku dlu org pnjm wit 300, penting katanya.dh sthun aku diam.aku mntk 100 kt die blik, die blas "ble ko nk byr blik"

    dh lm cte ni.sj nk ungkit

    ReplyDelete
  2. ckp je terus terang. apa ada hal.. hahha

    ReplyDelete
  3. jenis tak makan saman tu..lempak je sekali biar kwn tu tau..ehhhee

    ReplyDelete
  4. Agak pelik di sini.

    lepas cha post entry ni, dia tak pinjam lagi da.

    Adakah?? oh no!!!

    ReplyDelete

I value your comment :)