Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Monday, December 31, 2012

My Last Entry of 2012

Terima meseg daripada Ain

Pada pukul 11.47 pagi

Ain : Jom lepak new year :)
Aku : Mano?
Ain : Gentings
Aku : Ngan sapo?
Ain : Biasakkkk laaa
Aku : Jemput aku eh? hihi ( currently I'm in Bangi )
Ain : Okay
Aku : Pukul berapa? bagitahu awal sebab aku kena striving dengan buku nak final kan hihi
Ain : around 9pm or 10pm

Pada pukul 12.18 pagi
Satu email diterima daripada UEM. Berkenaan ucapan Selamat Tahun Baru dan kata-kata semangat untuk final exam kepada semua scholars. 


Aku berfikir, betul ke apa aku buat ni? Patut ke aku keluar lepak malam bersama-sama kawan-kawan ATAU belajar untuk  final sebab banyak lagi tak cover. Aku memang suka keluar jujur aku kata. 


So, aku decide siang aku struggle buat nota ang ulangkaji sementara tunggu Ain and the gengs jemput malam nanti. Waktu Maghrib, solat jap dan aku berdoa, apa yang harus aku lakukan? berikan aku petunjuk. ikut kata hati atau kata akal.


Pada pukul 10 malam
Ain : B kau dah siap ke? macam tak sompek je veryyy sorryyyyy
Aku : Maksudnya?
Ain : maksudnya tak dapat pick up awak laa
Aku : okay takpe takpe
Ain : Azreen lambat, tadi bateri dia habis. Okaiss, selamat study, nanti habis final kita lepen. 


So, kesudahan ceritanya, aku still berada di atas katil ku yang pink menulis entry ni.  Mungkin aku akan terus berada di sini, atau mungkin nanti aku akan keluar dengan kawan-kawan kolej. itupun kalau ada kereta.



Kenapa Perempuan Gelabah Bawa Kereta

Lelaki selalu perlekehkan bila perempuan bawa kereta. Betul tak wahai kaum adam? Jangan tipu laa. Bila anda (lelaki)  sedang memandu dan kereta depan bergerak terlalu perlahan mesti korang cakap " ni mesti driver perempuan ni!! " 

Bila pemandu tu salah sikit je, mind set dah salahkan pemandu perempuan walaupun sebenarnya itu adalah pemandu lelaki. Anda sebagai lelaki kena faham hati perempuan ni lembut. hahaha. Dia ada satu perasaan yang takut bila memandu sebab ia melibatkan nyawa. Sebab tu bila perempuan memandu, dia memandu dengan berhati-hati. Kalau lelaki main bedal je, sampai tercabut stereng pun tak perasan.

Perempuan ni lagi satu sayang harta benda. Kalau dah beli satu kereta, rasanya selama-lamanya lah pakai kereta tu. Sebab tu la bila anda tengok pemandu perempuan memandu dengan berhati-hati. Kadang-kadang terlalu berhati-hati sampai tak bergerak-gerak kereta tu hahaha.

That's why perempuan prefer kereta auto sebab macam bawa kereta mainan je. Beza dengan lelaki sebab bagi mereka, tak maen laa kereta auto ni brader, tak extreme la brader....


Tapi kelebihan jugak bagi perempuan bila tak mind set korang (lelaki) suka salahkan pemandu perempuan, sebab bila korang hangout dengan kawan-kawan perempuan, korang akan takut dan tak kan membiarkan kawan perempuan korang yang pandu kereta. So, nak tak nak, penat berjalan macam mana pun, akhirnya koranggggg jugakkkk yang kena memandu... perempuan boleh tidur dalam kereta.. hahaha. betul tak?


Anda sebagai lelaki kena lah faham situasi yang dialami oleh perempuan. Biasanya awal-awal je perempuan takut, bila dia dah boleh biasakan diri dengan saiz kereta, cara memandu, mesti dia akan jadi lebih hebat darpada biasa hahaha. macam saya. Eh?!


contoh bila pemandu perempuan dah terlampau expert. lelaki mampu? hahaha


Monday, December 24, 2012

Dah Cukup Besar Dah Ke?

Sebelum tu, selamat menyambut Hari Krismas untuk semua kawan-kawan ku yang beragama Kristian! :') 


Kekadang, aku berasa aku dah cukup besar untuk membuat keputusan, memilih kawan, dan kawen. hahahaha. Ok gurau. Kawen tu lambat lagi. hehe


Kekadang, aku berasa aku rindukan bebelan mak aku, peraturan yang mak buat. Aku rindukan masa aku sekolah dulu. Macam mana mak aku selalu renjiskan air pada muka untuk bangunkan aku pergi sekolah, kalau tak bangun jugak, dia angkat aku pergi bilik air, buka baju and mandilah aku dengan otak yang terkejut macam kena elektrik! hahaha.

Aku pun rindukan macam mana mak gosok baju sekolah aku sebab aku tak sempat nak gosok baju sekolah sebab lambat bangun. Mak selalu blackmail, dia cakap start dari darjah 6 aku kena gosok baju sendiri, kalau tak, mak takkan gosok, biar lantak aku pergi sekolah sakai2. Tapi, dia tak sampai hati.. Dia gosok juga baju sekolah aku tapi mulut dia tetap bising. Pagi2 lagi aku dah kena bebel nak g sekolah. hahahaha. 


Peraturan mak yang lepas sekolah kena terus balik rumah, jangan ikut kawan pergi jalan-jalan. Dari kecik aku memang pergi sekolah jalan kaki, sekolah dekat je dengan rumah. Rindu macam mana aku pernah kena rotan sebab buat hal masa kecik-kecik dulu. Aku geram sangat! kenapa mak pukul aku? sebab mak nak tengok aku jadi manusia berguna satu hari nanti :')


Aku pun rindukan macam mana mak catu duit poket sekolah aku hari-hari. Sehari RM5 masa sekolah menengah. Kalau nak lebih kena bagitahu sebab. hehe. contohnya, cikgu minta duit yuran, kena beli buku latihan baru. tapi kalau nak beli baju baru, sebulan lebih baru dapat. hahaha. 


Aku rindukan macam mana mata mak merah menahan air mata semasa aku and mak berdiri atas pentas di hadapan semua cikgu, ibu bapa and pelajar cemerlang sekolah yang lain. Anak mak yang seorang ni dapat jadi best student sekolah padahal selalu buat mak tension dengan perangai aku.



TAPI SEKARANG? 


Mak dah takda bebel sebab bagi dia, aku dah reti buat keputusan sendiri, uruskan diri sendiri.
Mak dah takda peraturan balik kuliah, kena terus balik kolej, sebab aku dah pelajar universiti bukan budak sekolah
Mak dah takda catu duit poket, even dia tak bagi pun lagi duit poket.
Mak dah takda gosokkan baju sekolah, sebab aku pakai baju biasa je g kuliah tak payah gosok pun tkpe. 
Mak dah takda renjiskan air pagi-pagi untuk bangunkan aku, sebab kelas aku selalunya tengahari.
Mak dah takda naik atas pentas macam sekolah dulu, insyaAllah mak boleh tengok aku dapat anugerah dekan nanti.

how i miss those sweet moments with Mom!

and also, my friends!



So adik-adik yang nak masuk sekolah tak lama lagi, hargai masa korang tu. best tau pakai uniform sekolah. Lagi best masuk universiti macam-macam korang akan hadapi. hahaha.



Tuesday, December 18, 2012

Kawen Kawen Kawen

Lately ni asyik bercerita pasal kawin je. Ohh lupa pulak! kan sekarang bulan 12. Of course there's so many couples out there yang nak end up relationship diorang dengan berkahwin. Contohnya Maria Elena & Asfirdaus. They are such a lovely couple. seriously. 


One of my friend masa secondary school pun dah berkahwin. Sekarang beliau mother-to-be. How cute when i look at her tummy. there's a baby inside and she's so happy waiting for her baby to see our world. I'm happy for you dear. may God bless you and your big family. 


Manusia ni senang sangat dipengaruh. Like me. yeahhhh. sebab when i look at the sweetest couple (already married), i love seeing they laugh together. the way they cuddling, looking at each other, how sweet kan?! hmmm. but when i look at myself back? hahahahaha. i just have a family and friends who love me very much. thankful for that. But, as a human being, of course ada satu tahap di mana bila kita bersendirian, macam on the way nak tidur, kita akan rasa sunyi. Itu fitrah manusia. i cant stop my heart feeling.


Yang paling sengal sekali perasaan tu macam makin menjadi-jadi. erghhhh!!! Semua ni terjadi setelah dalam masa seminggu, aku berlakon 2 kali sebagai isteri orang. Aku macam jadi angau. hahaha

Faktor pertama yang buat aku jadi angau semasa Kem Induksi kolej, kumpulan kami diberi sebiji bola dan kena buat persembahan menggunakan bola. aku berlakon menjadi seorang isteri yang bahagia pada mulanya, but at the end, semasa aku sedang mengandung, suami aku tumbuk perut aku dan dia ceraikan aku. hahahah! tragik kan.. here's the script. 


Semasa hangat bercinta..
aku sedang duduk di tepi laut Pasifik sedang menyanyi lagu "Merahhh Mu Baraa Semangat Waja..Putih Mu Bersih...." Then suami aku datang bawak lollipop(bola) dia nak surprisekan aku dari belakang.. 

Suami : Ayammmm.... 
Aku    : Ehhhh Abamm.. Abam buat aper ni?
Suami : haaaaa, Abam datang ni nak bagi hadiah untuk Ayammm.. sempena hari lahir cikgu BM Ayamm..
Aku    : Ehh sukanyaaa sukanyaaaa!! ( gedik)

Semasa perutku ditumbuk masa sedang mengandung.. 

Tok tok tok tok!!!! ( bunyi pintu)

Aku    : sabar laa saya datang ni.. (jalan kengkang macam perempuan mengandung)
Suami : apasal kau buka pintu lambat sangat ah??!! 
Aku    : Kenapa Abam balik nak marah-marah ni?
Suami : ahhhh.. kau.. (Dia tumbuk perut aku yang ada bola masa tu), aku ceraikan kauu..!
Aku   : (Aku terjatuh tersungkur) Sampai hati Abam buat Ayam macam ni!!
Suami : Aku tak kiraaa! aku ceraikan kauu!! aku ceraikan kau!!!


so, itulah a few parts yang aku lakonkan masa kem induksi. Group kitaorg dapat first prize tau! hehe.. 

Faktor kedua aku jadi angau pulak masa aku berlakon jadi isteri yang masih muda yang berkahwin dengan suami yang masih muda juga.. itu pun projek berkumpulan jugak. Kami buat Forum Kahwin Muda, aku dan kawan lelaki aku berlakon jadi tetamu jemputan, ingin berkongsi pengalaman semasa berkahwin la kononya.. hahahaha

Antara soalan yang diajukan, 
  1. pengalaman setelah berkahwin
  2. detik2 manis semasa berkahwin
  3. halangan dan cabaran semasa berkahwin
  4. perancangan anak
  5. halangan suami kepada isteri(aku)
Omaigod! we have done the best forum presentation. we got full mark tau, pensyarah siap puji lagi. hahaha. and our pensyarah misunderstood aku and kawan lelaki aku tu dah kawin sebab the way we talking and looking at each other's eyes macam real suami isteri. Actually it is just lakonan semata-mata. bila kita sekumpulan ada chemistry, semuanya tak kekok. hehe.


Hmmm.. effect dari 2 lakonan ni, tu laaa. I feel something has changed me. my heart feels weird. Hati ni rasa macam inginkan benda yang dilakonkan tu jadi betul-betul in my life. hahahaha! omaigod.. why i'm writing this?! uolls sedang baca kot!! okayy okayyy.. chill. i'm just expressing what my heart feel k! hahaha.


Tu laa, i ni senang sangat kena influence. hahahaha. it is okay.. i feel free now. To all yang tak kuat macam i, please jangan memandai berlakon jadi wife dengan script yang romantik-romantik bagaii tu k! nanti korang angau! hahahaha.. Macam i pun mana boleh kawin awal, i am one of United Engineer Malaysia Bhd scholar, so i can't get married until i finished my degree. hehehe.

k laa. bye.. assalamualaikum :') 


mencari idea

dah dapat idea! ^^

done with this post! hahahaha^^


Sunday, December 16, 2012

Kelembutan Hati Perempuan

Arghhhhh tension, supposedly at this time I should be doing my Math tutorial. tapi takpe disebabkan mood kemalasan melanda, so kita blogwalking jap.. Nak dipendekkan cerita, saya terjumpa dengan blog seorang perempuan yang putus cinta. 


Kebetulan, nama boyfriend perempuan tu Amir, eh macam nama ex boyfriend aku je. hehe. I read all of her posts, most of the time dia akan fikir tentang boyfriend dia. She had sacrificed lots of things, time, even her tears just for the boyfriend. Unfortunately, she met a wrong guy in her life. 


Lelaki yang jenis mata keranjang ni dia suka tengok luaran seseorang perempuan, lelaki jenis ni akan meninggalkan girlfriend hanya untuk mendapatkan girlfriend baru yang lebih cantik. what the heck man?! you think you are handsome enough laa nak main pakai buang macam tu je?


Susah kan bercinta? Dalam manis adanya pahit.  Banyak cabaran yang perlu kita lalui sebelum menjadi yang halal antara satu sama lain. So, one way to keep you healthy (takda menangis sampai demam sebab putus cinta) is to be single. YES! BE SINGLE! 


boleh ke zaman sekarang nak tahan nafsu daripada bercouple tu? ye laa kawan-kawan semua ada boyfriend, seronok ja tengok diorang makan kat kafe sama-sama. SO? biar je laa mereka. kita just ikut masa. biar masa yang tentukan. tak kisah cepat atau lambat mesti akan ada seorang putera yang ikhlas nak bersama dengan kita susah dan senang kan? haahahahaha


Alang-alang cerita pasal lelaki ni, aku nak kongsi jugak laa ciri-ciri lelaki yang menarik minat aku, aku sukakan lelaki yang pemalu depan perempuan sampai boleh nampak tahap gelabah dia  hahahaha. Okay laaa bye :')




Saturday, December 15, 2012

Weekend

Semua orang suka bila cuti hujung minggu. Ada yang keluar mandi manda kat Tambun (Eh!) , lepak kat kedai dengan kawan-kawan, tengok movie cerita horror dengan boyfriend, and aku? Aku just duduk dalam bilik dari pagi hingga ke malam! Lagi best! hahahahahahaha -________-" 

Pagi-pagi dah bangun basuh baju guna tulang empat kerat ni haa, sebab washing machine semua berderet banyak bakul baju dah tunggu untuk dicuci, Lepas jemur baju, g makan kat kafe. Asyik-asyik tengok muka orang yang sama je, tak semangat langsung aku nak makan.. hehe.

Lalu foyer, foyer pun kosong. mana laa mereka si muka-muka foyer ni pergi nii? Takkan belajar kot? ke lepak? untung laa siapa ada kereta.. Hishh kalau aku ada kereta la kan, dah plan dah malam ni nak makan kat kg bru, kedai pakcik jual sate. perghhh sedap gilaa! boleh terliur bila fikir kesedapan sate pakcik tu.. Tapi ada kereta pun payah jugak bagi orang macam aku ni.. kang setiap minggu keluar berjoli.. haha. Sekarang ni aku cuma minta ikhsan kawan aku je la kalau nak g mana-mana. asalkan kena belanja dia makan sebab dia suka makan! hahaha. 


Sekarang dah pukul 6.22 petang, nak buat apa ye? hmmmm. sambung balik laa buat notes Business Management. exam nak dekat dah ni, notes microeconomics and yang lain belum siap lg. hishhh takutnyaa laa preparation untuk final belum siap 100% lg.


Macam nak tulis lagi je aku ni sebab bosan, tapi tak tahu nak tulis apa. kang kalau merapu korang taknak baca lagi pulak blog ni. hahaha. *noob -,-


k laa, bye.. assalamualaikum. 


Persembahan kawad kaki Kolej Amin aku yg tercinta. cantik kan?.. kami dapat no. 2 dalam kawad kaki. No 1 dalam acara keseluruhan. hehe. Tak sia-sia kulit aku jadi tan sebab lawan hoki.

Ok ni serious.. bye :') 


Feel Fresh

Nampak tak kelainan dalam blog ni? Nampak tak??? hahaha. Link blog dah tukar, header dah tukar. I have sacrificed my time of making notes for business management to make all these love changes. hehe. And I feel good. Terasa macam ada bau kedai.. 

Thanks to my friend yang membantu. I admit that I am not expert with HTML or whatever i should call it. Masa masuk kelas aplikasi komputer pun boring. Nampak tak yang saya hanya gunakan komputer untuk belajar, tengok movie dan bersosial. Lain sangat laptop ni dengan laptop my boy friends. smart betol.. tak tahu apa lah diorang install sampai nampak laptop tu macam canggih. Padahal sama je pun dengan laptop aku ni haa.. hehe


Perkara senang macam tu pun tak reti buat. Apelaa. hahaha. okay i am noob -,-" 


Friday, December 14, 2012

Different

I pernah terikir untuk membuat blog baru as this blog is not so interesting to me anymore. Dengan link blog "chashittydollslifestory.blogspot" which is too long and quite funny! hahahaha. I created this blog since Feb 2010. lamaa gilaa pastu nak buang blog ni macam tu je? hmmm lama fikir nak jawab soalan ni.

So nak tanya ni, sesiapa tahu tak macam mana kita nak tukar link blog tanpa mengganggu perkara yg sedia ada dalam blog? 


Cha is my history. Dulu masa zaman sosial ( ecehh ) tak fikir apa pun. Masa tu semua perkara nak tulis dalam blog. pasal Mr Boyfriends, New Year Eve. Zaman budak-budak muda lagi.. kelakar sungguh aku ni dulu. hahaha. Tengok kat link blog pun dah tahu dulu aku ni merepek-repek! :( 

But now I dah berubah. no more boyfriend, no more new year eve! Haaa part ni sedih sikit laa sebab my upcoming final exam akan start pada 2/1/2013. can you imagine I'm sitting on chair with loads of book?! ON NEW YEAR EVE?! sob sob sob :( 

That's why I cakap I dah lain sekarang! totally different. I guess this is because of His job. He answers my Mom's doa'.  I have one good news. dah lama dah sebenarnya nak bagitahu korang tapi asyik malas je update blog yang panjang link ni! hahaha. Kami baru habis mid-sem exam. I admit that was tough! I thought I didnt manage to get a good result! dengan Prof tak buat kelas tambahan pun (dulu matrik ada kelas tambahan bila dekat exam). 

The happiest moment was when I checked my result, I got A for 3 papers. Mathematics, Microeconomics and Fundamental Accounting. Untuk Management still tak keluar result lg. It is unbelievable! And now I have to ready myself for the upcoming final exam. hehe.


And someone please answer my question regarding blog link? or i have to create another new blog with a short link! my collegemates baca kot blog ni malu la bila diaorang tengok link blog yang panjang merapu :'(




UPDATE : IF YOU (MY CURRENT FOLLOWER) ARE READING THIS POST RIGHT NOW, PLEASE REFOLLOW ME AS I HAVE CHANGED BLOGGER LINK TO cikyunis.blogspot.com. 
THIS IS SO SAD MY LATEST POSTS(USING NEW LINK) CAN'T BE VIEWED ON YOUR BLOGGER HOME. SEDIH GILA. FOLLOW SAYA KEMBALI GUNA LINK BARU YE. THANKS. MUCH LOVES <3

Wednesday, December 12, 2012

Kahwin Muda Part 2

During this week, dah masuk 2 kali saya berlakon sebagai isteri orang. At first masa Kem Induksi, saya berlakon sebagai seorang isteri yang mengandung yang dipukul orang suami yang  balik daripada kelab malam. hehe. Unfortunately, rakaman video tak ada sebab dslr habis bateri. 


The second one saya berlakon untuk projek berkumplan kursus Pembangunan Diri. Kami sekumpulan membuat forum bertajuk Kahwin Muda. Sekali lagi menampilkan saya jadi isteri muda u'olls! haha. 


I think you must watch our video, nak cerita panjang-panjang nanti bosan pulak. hehe. Sorry video agak tak cantik bila diupload di youtube, video asal sangat cantik. guna my phone mestilah cantik. hehe. 


I am sure you are going to laugh as loud as you can! it is a spontaneous forum sebenarnya, hanya sedikit guide line agar perjalanan forum lancar. Kahwin Muda! rasa suka pulak. macam nak kahwin cepat je! hehe





 


I value your feedback! 
please =) 

Friday, December 07, 2012

Best ke Kawin Awal ?

Assalamualaikum..

Dah lama saya update blog saya ni, pelajar la katakan. lol. Apa pendapat korang tentang kawin awal?

Setuju?
Tidak Setuju?

Haaaa kat sini saya nak bagitahu yang kumpulan kelas Pembangunan Diri saya ( terdiri dari 10 orang : 5 lelaki 5 perempuan ) akan membuat forum yang bertajuk  Lembut Lidah Manis Madah : Kawin Awal. Sebenarnya ini merupakan tugasan kami, Prof akan memberikan markah dari segi komunikasi, dan sebagainya. Idea nak buat forum kawin awal ni tercetus daripada kami semua sendiri


2 orang kawan saya akan jadi Ust. Siti Nur Baiyah dan suami beliau. Dalam forum tu, mereka akan berlakon dan bercakap seperti Ust. Baiyah dan suami laa. akan ada scene yang panggil ling ling. hahaha. Bercakap seperti Ust. Baiyah dan suaminya. forum ni akan menjadi santai dan tidak formal..


Saya pulak dengan kawan saya akan jadi pasangan yang berkahwin awal. Kami tetamu jemputan. Antara soalan yang akan ditujukan ialah pengalaman setelah berkahwin, perancangan anak, halangan kepada isteri dan nasihat kepada penonton. Untuk pengetahuan korang, kami akan menjalankan forum di dalam dewan kuliah dihadapan pelajar2 yang lain. maluu. 

2 orang kawan lagi akan menjadi pasangan yang berkahwin awal yang sudah bercerai. hahaha. Mereka akan ditanya oleh Ust. Baiyah dan suami tiruan tentang pengalaman bercerai, bagaimana boleh terjadinya penceraian dan nasihat kepada penonton. haha

2 orang kawan lagi akan menjadi penonton, in case kalau pelajar2 lain dalam kuliah tak sporting masa tu, mereka lah yang akan mengajukan soalan kepada tetamu jemputan ataupun Ust. Baiyah dan suami sendiri. Forum ni memang kami plan nak jadikan sebijik macam program Ust. Baiyah. hehe

2 orang kawan lelaki pulak akan membuat buletin/cameraman. Mereka akan merakam perbualan forum kami daripada awal hingga akhir, mereka juga akan membuat brochure untuk diberikan kepada penonton. Baru laa forum tu macam real sikit. hehe. Selepas forum ni, kami akan memberikan hardcopy dan softcopy sebagai bukti kerja berkumpulan kami. 

Mohon doakan forum kawin awal kami tu nanti akan berlangsuung dengan jayanya. Sebab tu markah untuk ditambah dalam final exam kami. hehe.


Pembangunan Diri ni nampak macam sivik yang kita belajar kat sekolah dulu, sebenarnya kelas PD ni laa yang bagi saya bergembira dan tak tension, takdalah projek kelas lain macam Business, or Microeconomics. semua tu stress. hahaha.



Lebih kurang macam ni forum yang akan kami buat nanti. hehe
baju Ust. Siti Nur Baiyah dan suami sedondon,
dan sebagainya. hehe

Sunday, November 25, 2012

Currently...

 
Now I want to announce that...
My college is the college of the year in UKM!
Proud to be a secretary of college sports club
:)

I do not know on what purpose I am writing this now
Many things to be shared to you, readers.
Many things that I have to ask for your opinions
based on my story of life
I should update this blog more frequently
but I had lost my desire in writing as well as faithful readers
I do not know why
My schedule is not pack as medicine student pun
but.. haihhh 
very sad. very sad only (read this with a Pandora accent) 

Ohhhhh btw
Happy Birthday to me! 
I turn 19 on 20Nov2012
 I am already a big girl with mature thinking
lol!
Thanks to all beloved friends who conduct a surprise birthday party for me
They know I am not well on that day
:)



 
 

 I wish for my upcoming birtthday party
It will be held by the seaside
as I love nature very much
:)

and maybe with someone special
I mean a lil special than the beloved friends
ahhhhh you know that, guyss! 
:p

 


Thursday, November 08, 2012

Crush di Universiti pulok?!

Aku pernah bercerita pasal my first crush kat matrik di SINI . Sampai sekarang aku tak tahu si dia sambung belajar di universiti mana, tinggal di mana dan nama dia pun aku tak tahu. mungkin ni laa yang dikatakan crush kot. hehe. 

Kat sini pun rasanya ada jugak tapi takda la sehebat macam kat matrik dulu. Aku just minat-minat macam tu je, takdalah sampai nak jadi girlfriend dia. Perasaan minat saja ye! bukan sayang. hehe. Perasaan minat tu kejap ada kejap hilang. Macam chipsmore. 

Bila  si dia ada depan mata, hati aku akan rasa macam kena kejutan elektrik dan semua yang aku buat serba tak kena. Aku tak tahu la dia pun mempunyai perasaan yang sama macam aku. Bila dia tak ada depan mata, aku akan terlupa dia sebentar. Aku tak rasa ini jodoh aku dan pilihan aku. Sebab hati aku berkata ini cuma permainan mata. Mungkin aku tertarik dengan fizikal dia, bukan rohani dia. 


Aku berharap aku tak akan tersangkut dalam alam percintaan masa alam universiti ni. Sebab aku ni seorang yang tak boleh buat kerja lain bila hati aku ni bermasalah cinta. Mana tahu bila esok final exam, aku clash dengan dia. Memang masak la aku kan! Seelok-eloknya kawan dulu, kenal hati budi masing-masing. kalau nak jealous pun takda hak betul tak? so hati pun takde la sakit sangat kalau si dia berkawan dengan perempuan gedik. 


Macam mana kalau dia baca blog aku ni? alaaahhh! Dia mana tahu aku tengah cerita pasal dia. aku tak mention nama dia pun hehehe. yang penting full nama dia mempunyai huruf A. lol.


Hati aku belum bersedia lagi untuk bercinta unless aku berjumpa seorang lelaki yang boleh buat aku rasa dia lain daripada lelaki lain. Minat tu biasalah kan. Bukannya sayang =) 




This photo is available on my instagram account. Instagram username : cha_gloxinia.



Monday, November 05, 2012

Campus Life

Sebelum tu, 

Previous posts sebelum ni aku selalu membahasakan diri sebagai "aku". It is a bit rude for you maybe but this is me. Saya suka menulis dalam blog seperti saya  sedang bercerita kepada anda semua perasaan dan pendapat saya. Anda suka yang mana? aku atau saya? hehe. cuma nak tahu..
 

Sepanjang dua bulan aku belajar kat sini, aku ada 5 orang rakan rapat dan 3 orang terapat. Aku kenal dengan mereka semasa minggu mesra pelajar. Kebetulan aku berjumpa dengan kawan yang sekepala dan kami terus rapat sehingga sekarang. Kebetulan mereka berdua adalah jiran aras aku. Buat masa sekarang, kami bertiga ada 2 barang yang sama sebagai tanda persahabatan kami. macam sweet je kami ni. hehe


Selepas habis mid-sem exam untuk kertas perakaunan, kami terus decide nak keluar sama-sama. Kami sewa kereta dan keluar berjalan-jalan. Bangi - KL - Shah Alam - Melaka - Bangi. Best sebenarnya kalau kita enjoy campus life. Belajar sungguh-sungguh, main sungguh-sungguh. Pengalaman yang tak dapat dirasai masa kita kerja nanti. rugi kalau tak nikmati ia sekarang. 

we are smarties! hehe



still demuk. especially bahagian pipi -,-

Besties. Shida and Nyza

Kami havoc. gelak besar. terlalu bising tp fokus bila study. lol


hi peace yaww. sampai i-city dah :)

mohon jangan bosan asyik tengok gambar saya je =P

we-olls first time jejak kaki kt sini... malunya mengaku.. hehe

macam berada dlm cerita Korea. cuma takda boyfriend je masa ni haha


aku memang gila camwhore masa ni


This photo is available on my instagram account. who got instagram acc? add me. search - cha_gloxinia =) btw i love photography



Wednesday, October 31, 2012

Studying Abroad

It is gonna be awesome if I can pursue study abroad. Maybe if ada rezeki Insya-Allah I want to continue Masters at oversea university. Why and how come all of a sudden I'm writing about this? Actually I was inpired by my Prof. She just got back from England and she will be teaching me till my last chapter of micro. She is very talkactive in the class, kind and willing to help her student no matter what. I love her way in teaching us and wish to choose her class again for the next semester. Hehe!


She love sharing her point of views and experiences while she is studying in US to finish her PhD. I just want to be like her or those who are lucky like her. The environment of studying abroad is totally different compared studying in our lovely country. Yes I am still proud to be a UKM student! But, at oversea university, the way of approaching, learning, managing activities and adapting with weather is what I want to experience. At least one day I can tell my grandchild "Eh dulu nenek pernah belajar kat..... hebat tak? lol "


and of course la the educational cost is very high! But we have our kind government and private sectors who will be willing to sponsor lucky students to achieve their dreams. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. No more excuse like family you tak mampu nak tanggung yuran pengajian di sana cos once you got brilliant resources in your wise brain, the chance to study abroad will be yours. and since I am UEM scholar, I have to get a first-class degree so that I can apply for oversea sponsor for pursuing Masters. Insya-Allah.

that is my aim! 


After class, terus aku pergi library doing a revision for Maths. Inspirasi dari Prof melekat lagi tu yang rajin g library. haha! Tomorrow I got mid-sem exam for Maths and it is vital to have a good result cos the total marks is 40% of final exam marks. phewwwww. I hope I can do well in this exam. Here, I am no more an excellent student like I used to be at school, I am just a normal student like others who is struggling to maintain a good result like before.  Dengar cerita kat U, nak dapat pointer 3.0 pun susah. okayy scaryyy -,-"

 I learn Maths in Malay here and many students include me are having problems to adapt it since we used to study Maths in English before..


It may takes year of infinity for me to finish read all the books. hehe 



Pray for my exam  :') 


Monday, October 29, 2012

For SPM Candidates

It has been 2 years since I leave my school, my librian uniform and everything about school. How I miss those moments so much! It still fresh and stick in my mind. When I was in Form 5, I used to think "bila la nak keluar sekolah, malu pakai uniform. Nak jadi student universiti, orang pandang tinggi sikit, baju g kelas pun ookkkk" And now when I am here standing as UKM student, I miss my old uniform and my lovely teachers who had taught me with all their efforts. At Uni, your lecturers will never care about you. All things must be handle by yourself. You have to arrange your timetable wisely, if you want to held a local/oversea trip with your collegemates, you have to learn how to make a proposal to get belanjawan from pihak U by yourself. Everything is on you. How hard it is but still enjoy campus life. hehe


Actually SPM is not hard and tough as you thought. When I was in your age, I think all of the subjects are hard too and I become stress. But, actually SPM questions are just those basic questions that will be asked in matriculation and university examination! I got B+ for History and am sad till now. That B+ is cacat-ing my slip result tau. ciss! And Mathematics subject in Matriculation is actually Additional Mathematics you learn in school. And for those who like Add Math in school, it gonna be fun for you! It's interesting yo cos it will make you sick! haha.


You journey as a school student will be at the finish point as you step out from your school's gate on the last day and next year you will become a college/uni student. So appreciate it! Appreciate those 5 years you have been throughout in school. Please do well in your exam to make your parents proud. And JPA will offer a full scholarship directly to you if and if you get straight A's in your exam. Unluckily, I am not A's student hehehe. 


 A trip to Planetrium. Can you spot me? hehe



I advise to my adek-adek who will be taking SPM exam, ALL THE BEST! Don't talk too much before taking an exam paper. berdo'a instead =)


Semuanya Baru Bermula....

Dari zaman sekolah lagi, aku selalu dengar ayat perjalanan awak semua baru saje bermula. Sebelum SPM, cikgu-cikgu selalu cakap "masa depan awak baru je bermula. Kena belajar bersungguh-sungguh dapatkan keputusan cemerlang".


Bila habis SPM, kononnya nak bangga sekejap tapi bila masuk matrik, pensyarah cakap kehidupan awak baru saje bermula. banyak lagi yang perlu awak semua tempuhi". Ok fine.. 


Habis matrik, masuk pulak universiti. Senior-senior cakap alaahh kehidupan korang baru je bermula, banyak lagi korang belum belajar". Hmmm bermula lagi? Okayy...


Dapat award scholarship, pengacara cakap perjalanan awak baru saja bermula, gunakan peluang dan kemudahan yang diberi dengan sebaiknya". Asyik-asyik bermulaaaaaaaa... bila nak habis?


Mungkin nanti bila dah kahwin, mak cakap kehidupan kau baru je bermula. jadilah isteri solehah". 


Nampak tak di sini kehidupan kita banyak betul permulaan, semakin banyak permulaan semakin banyak kita belajar dari awal. Pengakhiran adalah semasa kita tutup mata untuk selama-lamanya. Tiba-tiba rasa takut pulak sebut pasal mati.


p/s Dah la aku ni jarang update blog. Sekali update pasal permulaan, post tak menarik langsung kan? Sabar je la eh. hahahaha


Friday, October 19, 2012

UEM Scholarship and JPA Scholarship

Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah kerana Engkau dah menunaikan doa-doa aku dan ibuku. Aku berasa hari ni adalah hari yang paling gembira buat aku!

Betullah kata Mom, Xie-Mien dan Abang Azri, sentiasa berusaha dan rezeki Allah tu ada di mana-mana. Sejak bulan 4 lagi aku dah sibuk apply macam-macam biasiswa. Khazanah, Sime Darby, Proton, Astro, TM, beberapa biasiswa lagi.

Aku kecundang semasa first stage Khazanah Scholarship. Baru first stage dah failed. Takpe aku faham sebab Khazanah adalah syarikat yang sangat besar dan pelajar-pelajar yang aku jumpa semuanya speaking tahap muak la!

Selepas itu, aku terpilih untuk pergi interview Sime Darby. Sime Darby pun lebih kurang sama dengan Khazanah. Pelajar perlu melalui sampai 4 stage kalau tak silap aku. Aku lepas first stage iaitu interview. Aku dapat pergi for the second stage iaitu Mathematical Reasoning, Logical Reasoning. Aku salute siapa yang lepas second stage tu! Stress kot jawab! Dah la soalan aneh ditanya. Walaupun aku dah try test banyak kali kat website yg provide soalan2 berupa gitu, aku still stress jawab. 3 minit 5 soalan. kalau tak silap aku. Kalau yg bentuk pengiraan memang masak la!

Last-last masa cuti habis Matrik bulan 8, aku terperasan UEM Group (anak syarikat Khazanah) ada buka application form untuk Local Scholarship. Aku pun apply la. UEM ni senang sikit. Cuma ada interview dan buat esei je. Bab-bab esei ni memang malu la grammar kah kah kah! Kalau interview aku yakin sikit. Sebab dah dapat pengalaman masa Sime Darby haritu.

Selepas sebulan, aku telefon orang yang incharge kitaorg, dia kata dia dah telefon semua scholar yang berjaya. So aku yakin masa tu aku tak dapat biasiswa. Aku menangis teruk gila mengadu kat Mom and Abang Azri. Aku menangis sebab aku tak dapat satu offer biasiswa pun sedangkan aku dah bertungkus lumus, berhabis duit, tenaga semata-mata untuk hadirkan diri dalam temuduga.


Lepas beberapa hari, aku pun dah okay. Aku reda dan pasrah dengan segala keputusan Tuhan. Petang semalam aku terima satu call dari Yayasan UEM. Dia kata aku dapat biasiswa UEM. Perghhhhh aku rasa macam mimpi kot..


Harini pulak aku check result biasiswa JPA and dapat, perrrghhhhhh rasa macam mimpi dalam mimpi... Tapi selepas aku buat calculation aku pilih UEM Scholarship la. hehe. Sebab jaminan kerja dah tentu dapat and the M! hehe :D

Aku bersyukur dapat dikurniakan seorang Ibu yang sanggup melakukan apa sahaja untuk aku. Mom aku bernazar kalau aku dapat biasiswa. Mom aku la tempat aku meroyan setiap kali sedih. I love you mom. Nanti saya pulangkan duit yuran kolej and kos-kos sebelum masuk U yang mom melabur haritu. hehe.


Scholarship yang aku dapat ialah Renong Group Scholarship Trust Fund under UEM Group. Tak silap aku, nama sebelum UEM adalah Renong. So, bila dah tukar nama kepada UEM, nama biasiswa Renong ni still tak tukar-tukar lagi. Macam jarang dengar biasiswa Renong. Sebenarnya UEM yang handle.





Wednesday, October 10, 2012

(GAMBAR) Keputusan Perlawanan Hoki UKM

Perghhhhhhhh. Akhirnya coach upload juga gambar-gambar kami as pemenang pingat hoki. lol.  :D

Atlet Kolej Aminuddin Baki telah berjaya memenangi pingat. 
Pasukan Lelaki - Emas
Pasukan Wanita - Perak
Kembang kempis hidung coach kami. Dia kata, SUKEM tahun depan masuk la hoki lagi. Nak kembang lagi lettewww.. hehehe :p 

Tak sia-sia aku membuat lompat bintang sambil memberi sorakan "AMIN BOLEHHH!!" apabila rakan seperjuangan aku berjaya membolosi goal pihak lawan. Dan tak sia-sia jugak aku berhempas pulas menjatuhkan diri untuk menahan bola daripada memasuki goal kami dengan baju keeper yang berbau tu.. Tetapi nasib tidak menyebelahi kami apabila perlawanan final ( game ke-5 kami) kami kecundang dengan pelajar perubatan daripada UKM cawangan Cheras. Agaknya telah all out untuk memasuki final game serta kehabisan 100 plus kot tu sebab tu kami pancit  semasa final game. cis..

Even though kulit muka, leher dan separuh tangan aku nampak tan, it's okay laa bro, wa tadaa kesahhh lo....


Ehemm ehemm.. jangan nak meneliti sangat eik?


Baju biru, Mar, atlet Malaysia dalam acara berbasikal, serba boleh dalam semua jenis sukan

Senior Tahun 3. still putih walau dah sehari berjemur




Pasukan lelaki (biru). Mereka banyak memberi sokongan dan tunjuk ajar kepada kami semasa perlawanan. Dan juga kuat pyscho pihak lawan. hahaha. 

Senior Tahun 2. Cekap merampas bola lawan. 

Aku suka tengok pasukan lelaki main. Nampak profesional gituu


Apa ni? tak sedia lagi laaaaaaaa =.=" 

Aku tak faham la muka sesetengah rakan aku ni, dah berjemur satu hari pun tak hitam-hitam lagi. Bagus betul kulit diorang. Anyone can explain?  

Muka aku nampak lain kan? Tu la beza Yunis & Cha. lol 


I LOVE UKM :')

Friday, October 05, 2012

Gaya ku Atlet Hoki

Lol tajuk post taboleh blahhhhhh :D


Dah sebulan 5 hari aku berada di UKM. So far so good. Aku menjadi atlet hoki mewakili kolej Aminuddin Baki (wakil kolej jerkkkkk, nk pangkat atlet taboleh blahhh ) hahahaha. Aku sebenarnya dapat badminton tapi hari pertandingan badminton clash dengan hoki. Aku pilih hoki sebab badminton macam ramai je lagi terror. Sabtu ni bertanding, so aku harap kolej aku dapat merangkul emas la, baru bangga sikit aku jadi setiausaha sekretriat sukan kolej. hahahaha. 

Mak aku and sorang pacek tu punyalah marah aku masuk hoki, ye lah kan hoki kan lasak plus aku ni ada asma kecil. I meant aku dapat asma bila sejuk gila je. Tapi still aku suka bersukan. 


Ada gaya muka atlet hoki tak?


Nak tahu position aku? Keeper jerkkkkkkk! hahahaha.

nanti gambar semasa bertanding akan diupdate :')

Tuesday, September 25, 2012

Aku Suka Lelaki Suka Kucing

Aku suka sangat kucing. Sejak aku tadika lagi dah bela kucing. Aku dengan kawan kecik baru balik dari tadika. Kitaorang lalu satu taman ni nak singgah main-main jap. Betapa rocknya kitaorang budak kecik pendek boleh balik rumah dari tadika hanya berdua je.. kau hado? Sampai kat satu taman, kitaorang dengar anak kucing mengiau. Kawan aku ni kesian masa tu aku tak kesian lagi sebab perasaan suka kucing tak timbul lagi. Anak kucing tu busuk, badan kotor, keding gilak! Kawan aku ni pujuk la aku suruh bawak balik, puas gila dia pujuk aku baru aku rela hati nak bawak balik rumah. Aku pun lupa kenapa bukan kawan aku sendiri yang bela anak kucing tu kenapa mesti dia suruh aku bela? Lupa dah... 


Sampai rumah, mak aku mengamuk sebab bawak anak kucing kotor. Aku pujuk punya pujuk last-last mak aku bagi jugak bela. Aku janji aku akan bersihkan kucing tu, beri makan dan minum jaga kebajikan dia semualah! Mak aku percaya bulat-bulat. kah kah kah! Last-last, mak aku jugak yang buat semua janji aku tu. Akhirnya anak kucing tu menjadi seekor kucing betina yang anggun dan diminati ramai oleh banyak kucing jantan area rumah aku plus kucing aku tu gemuk. 


Sampai la umur aku 19 tahun sekarang pun ada kucing lagi kat rumah. Sekarang ni ada 8 ekor kesemuanya. Dulu masa musim pembiakan kucing, rumah ada 3 ekor kucing betina yang tengah bunting, puas aku buat medical check up. Ohhh si Putih beranak dulu dalam minggu ni, seterusnya si Baizura dan akhir sekali baru si Putih Bisu. Senang la aku sediakan kotak. Lepas sorang beranak, sorang lagi beranak. Sampaikan kotak-kotak yang dipenuhi anak kucing berderet kat belakang rumah. Aku ni dah macam nurse doh! Setiap jam aku akan tengok anak-anak kucing aku..Yang mana lemah tak boleh bersaing puting susu mummy aku akan dekatkan mulut kat puting susu mummy diaorang.


Aku ada seekor kucing jantan pondan. Nama dia Johnny tapi aku panggil dia Panjang sebab ekor dia panjang gila! Sebab apa dia pondan? Sebab umur dia dah 4 tahun tapi sampai sekarang aku tak pernah nampak dia buntingkan kucing betina. kah kah kah! Serius weh suara Panjang gila manja tak macam kucing jantan lain. Dia akan tidur sebelah celah ketiak aku, suka jilat tangan aku.. Bila musim mengawan,  dia akan try keluar rumah tapi malangnya akan pulang semula kerumah dengan tangan kosong sebab tak mampu bersaing dengan kucing jantan yang lagi gangster! Tapi I'm proud of my Panjang! Serius panjang kalaulah kau boleh baca blog aku sekarang aku nak kau tahu kau lah kucing kesayangan aku walaupun kau pondan.. Aku rindu kau Panjang.



Sayang aku pada kucing semakin membuak-buak sampai la aku dah masuk U. Aku akan beri makan kucing yang terbiar kat sini. Aku akan beli 1 kg makanan kucing dan bg kucing makan. Aku pun sanggup kongsi suku dari makanan aku untuk kucing kalau aku tak ada stok makanan kucing masa tu. Yes aku tahu korang sekarang mesti fikir aku ni baik gila kan? kah kah kah! 


Kawan-kawan aku kt sini dah anggap aku macam mak kucing. Bila dengar kucing menggiau nk makan je, dia akan kata "Sabar eh, mak kau tengah tidur tu." cisssss.... Aku beranggapan bahawa bila kita bagi makan kucing, kucing tu akan mendoakan kita dan rezeki kita tak akan putus. Dan juga aku beranggapan lelaki yang suka kucing merupakan seorang lelaki yang penyayang kepada perempuan.. That's why aku suka! kah kah kah! :D


Putih Bisu. Dia sangat senyap. Suaranyaa hanya akan kedengaran bila tengah deliver kittens
Kau tengok cara dia pandang kau. kerek gila kan.
Alolololo shooo shweetttt..
Putih..
Putih Bisu..
Anak Putih
My fav cat posing ever!


My love Fluffy dah hilang jasadnya hilang entah ke mana bila Fluffy telah dibaham oleh seekor kucing jantan liar dan mengheret Fluffy ke semak. Nasib baik masa tu aku tengah tidur ni pun mak yang cerita. Kalau tak, memang puas kucing jantan gila tu aku belasah.. ni la Fluffy. korang pun mesti suka dia...

Ibu kucing biasa. Mungkin ibu dia HOT sangat sampai boleh mengawan dengan kucing jantan Parsi

Ibu Fluffy bersama-sama dengan aku melakukan penyiasatan, kami bersama-sama mencari Fluffy sampai ke seberang jalan, semak samun. Please trust my story. Ibu Fluffy si Putih seolah-olah tahu aku pun sedang mencari Fluffy. Dia ikut je mana aku pergi.. 

   
Ibu Fluffy.