Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Sunday, June 26, 2011

Perlu Kuat Semangat Jika Nak Masuk Matrik

Assalamualaikum :)


Saya khabar baik. Anda semua? nak tunjuk baik la konon tanya khabar ni. haha. Alhamdulillah sekarang sudah 3 minggu saya belajar di matrik. Pengalaman tuh memang banyak. Pengalaman pahit dan manis masam pahit semuanya ada. Pengalaman ni menjadikan saya lebih matang. Ya saya rasa saya sudah makin matang sekarang dari semua aspek. Saya pun sudah pandai mengawal cabaran yang datang dan bersabar yang lebih penting. Saya sekarang sudah tidak cepat melenting seperti dahulu jika ada masalah yang menimpa.


Pada hari Isnin ( 6 Jun 2010 ) ialah hari pendaftaran untuk pelajar baru second intake. Esoknya pada hari Selasa kami dah masuk kuliah. Saya dengan otak yang kosong masih fikir enjoy habis SPM terkejut sebab cara pembelajaran di matrik yang sangat laju! Gear 5 whooo! Pelajar first intake sudah belajar seminggu lebih awal daripada kami then diorang dah habis 1 sukatan matapelajaran! 1 Bab dalam masa 1 minggu doh! Kami ( 2nd intake ) terkapai-kapai sebab terus belajar bab 2. Nasib baik bab 1 cuma basic. Bayangkanlah kami terpaksa mengejar balik menggunakan Gear 6 untuk cover setiap matapelajaran yang dah habis Bab 1 ! Seminggu berturut-turut saya menangis kat matrik. Saya terpaksa menyesuaikan diri dengan cuaca di Kuala Pilah yang apabila panas, sangat panas . Apabila sejuk , sangat sejuk. Saya demam beberapa hari. Saya kuatkan semangat. cakap dalam diri " orang lain boleh buat, aku mesti boleh buat. setahun je aku kat sini, aku mesti banggakan mak aku " Alhamdulillah berkat titik peluh saya yang bergelen-gelen keluar setiap hari, saya dapat mengejar balik Bab 1 setiap matapelajaran yang saya tertinggal. Bersengkang mata setiap malam meniru nota kawan first intake. Saya ambil 4 matapelajaran ( markah masuk pointer) tidak termasuk English, pendidikan islam dan kokurikulum. Terdapat ramai kawan-kawan matrik yang keluar matrik sebab tak tahan sistem pembelajaran di sini. Ada yang dapat rayuan UPU dan ada yang keluar nak masuk Poli bulan 11 ni.


Masuk minggu kedua, saya semakin dapat menyesuaikan diri. Saya dapat ramai kawan yang baik-baik. Kawan2 sekuliah dengan saya tak sombong pun dengan budak second intake macam saya ni. mereka baik sangat. Pelajar lelaki di sini pun baik. Disebabkan saya sudah terbiasa tidak pakai tudung, so saya di matrik pun tidak pakai tudung. Saya hanya berbaju kurung sambil buat sanggul ala-ala stewardess gitu ! hahaha cover gelak. Setiap hari saya pergi kelas, mesti ada pelajar perempuan tegur ( tidak kira bertudung atau tidak ) mereka akan tanya " eh macam mana awak buat rambut macam tu? Lawanya. kemas. macam susah je nak buat " Then saya pun  terangkanlah " sebenarnya macam ni.. buat ni.. buat macam tu pulak... then bla...... " Wah I'm blushing you know! hahahaha.

Belajar buat style rambut macam ni semasa kerja part time di Parkson

Pada minggu kedua jugak, kolej matrik ada buat pemilihan raya untuk JPP. Jawatankuasa pelajar-pelajar kalau tak silap saya. So sesiapa pelajar yang berminat untuk jadi popular, nak ada kuasa bolehlah menjadi calon. Dah macam politik pulak. Saya sempat ambil gambar poster-poster mereka. Nasib baik tak ada yang letak bendera. hahaahhaa. Kebanyakan poster mesti dilekatkan di tempat-tempat hotspot pelajar matrik. contoh tepi mesin ATM , nak masuk tandas, kafeteria , tempat pejalan kaki pelajar. hahahaha sumpah taleh blahhh. Pada malam sebelum hari pengundian, kesemua 24 calon akan membaca manifesto masing2. Ada yang memberi kesan pada pelajar tapi ada jugak yang luahkan perasaan sebab poster mereka dikoyak oleh pembangkang, ada juga yang merepek entah apa-apa and kiteorang rasa masa tuh macam tengah tengok Maharaja Lawak! Hahahaha.





Semakin hari, saya dapat menyesuaikan diri di sini. Cuma saya semakin sibuk sebab Ujian Pertengahan Semester akan diadakan pada 1 Ogos 2010. Pelajar yang dapat pointer bawah 2.5 akan tahu lah nasib nya. Takut ohh!.  Saya rindu mak saya dah 2 minggu tak balik. Rindu anak kucing mesti sekarang dah besar tak comel lagi dah. tak boleh nak buli lagi..

Nama diberi - MUNCIT sebab dia buncit kuat makan nasi & hisap susu ibu
Semasa kuliah

Nanti kalau saya free, saya update blog lagi okay. Bye guys! muah <3




Anda boleh LIKE jikalau suka atau COMMENT untuk memberikan pandangan anda

Monday, June 06, 2011

Entry Ringkas Tapi Penuh Ikhlas

Asslamualaikum


BERITA  GEMBIRA 

 1) Saya dapat tawaran melanjutkan pelajaran dalam Diploma Kewangan dan Perbankan di Politeknik Ungku Omar , Ipoh Perak . 3 tahun masa belajar kalau tak silap saya

2) Saya juga dapat tawaran melanjutkan pelajaran di Kolej Matrikulasi Kuala Pilah Negeri Sembilan dalam perakaunan. 1 tahun masa belajar


Bagi keputusan UPU pulak, akan keluar dalam minggu kedua bulan ini. Saya tak tahu saya dapat ke tak. Tapi saya dah fikir masak-masak, saya akan pilih belajar di Matrikulasi. Walaupun saya kena korbankan masa enjoy saya, mungkin lepas ni saya tak tahu apa fashion terkini. hahaha. mungkin akan ketinggalan sikit laa.


Esok pagi saya akan mendaftar di Kolej Matrikulasi Kuala Pilah dan lepas tuh berjauhan dengan mak. :'( Kawan-kawan Facebook, I miss youuuuuuuu... Blog saya, jaga diri elok-elok moga2 dapat lebih banyak followers hahaha. Jauh dalam lubuk hati saya, saya rasa tak sanggup nak berpisah sebabnya saya tak pernah masuk asrama sejak di bangku sekolah. Lepas ni, kena basuh baju sendiri, lipat baju sendiri. Kalau tak, kena lah pakai baju busuk-busuk pergi kelas. Selalunya mak yang selalu bising kalau saya pemalas, lepas ni tak ada siapa yang bising. Rindu ohh walaupun setahun jauh dengan mak. Walaupun kami dibenarkan balik hujung minggu, tapi saya tak berapa yakin saya dapat balik sebab jadual mesti pack gilaaaaaa!



Saya berharap anda semua yang sedang membaca ke, yang tersesat baca blog saya ni, tolonglah doakan saya berjaya dalam hidup saya ni. Saya baru melangkah setapak dalam dunia sebagai seorang pelajar. Doakan tau tau tau :) 



P.S : Sebak sangat hati ni. Kepala saya berat sangat-sangat mungkin banyak sangat fikir. Nak tinggalkan mak, tinggalkan anak kucing yang baru tumbuh gigi. tinggalkan rumah. tinggalkan kawan baik saya. Sedihnya 

:'(


Kredit kepada 'manusia' yang menyukai gambar ni. I LOVE YOU <3

Thursday, June 02, 2011

Tarikan Lelaki Untuk Perempuan. Boys take a note!!

Assalamualaikum


Oleh sebab saya ni perempuan, so saya berani nak buat topik ni. Mungkin beberapa contoh yang saya akan berikan sebentar lagi tidak tepat bagi pandangan perempuan lain, at least kalau ada SATU yang terkena pun jadilah. Perempuan menginginkan beberapa part dalam diri lelaki yang boleh memenuhi citarasanya. Kalau bukan 100 % pun takpe, asalkan ada sedikit dan perkara yang sedikit itu la yang membuatkan sang perempuan ter crush dengan si lelaki


Lirik Mata Lelaki 

Perempuan kalau bercakap dengan lelaki tak kiralah semasa duduk ke mahupun berdiri, ONE part of body lelaki yang perempuan akan tengok ialah mata lelaki tersebut. Dengan melihat melalui mata, perempuan dah dapat detect lelaki ni jenis yang macam mana. mata jalang ke? mata suci ke? mata stim???? Perempuan suka berpandangan mata semasa bercakap dengan lelaki. Kalau lelaki tuh tenung je ke arah mata perempuan semasa bercakap, mesti akan ada something yang akan turun ke hati. hehehe. Tapi kalau mata lelaki tuh yang turun ke arah buah dada yang montok, dah sah-sah LELAKI gatal . tapi salah perempuan jugak siapa suruh terdedah sana sini. tapi ada juga perempuan yang tutup habis bahagian dadanya lelaki masih jugak nak tengok kononnya nak tengok saiz cup berapa. Erghhhhhhhhhhh!! 





Ketinggian Lelaki

Ada sesetengah perempuan tak kisah dengan ketinggian lelaki. BUT MOST OF GIRLS risau kalau dapat boyfriend yang pendek daripada mereka. Perempuan ni sukakan sesuatu yang sweet.. kan sweet kalau perempuan yang pendek genit memakai heels berjalan disamping lelaki yang tinggi lampai sambil tangan perempuan berpaut pada si lelaki. KONONnya sweet laa sangat! tapi bagi saya memang sweet. hahaha




Rambut Lelaki

Ada perempuan yang suka main dengan rambut lelaki. Dan ramai lelaki TIDAK SUKA rambut mereka disentuh sebab takut rambut salah landing la, berubah kedudukan asal lah. Tapi bagi perempuan kadang-kadang rambut lelaki yang messy menampakkan lelaki tuh bertambah comel! hahaha. Lelaki pun kenalah jaga penampilan rambut mereka. Janganlah buat style rambut yang semua rambut menempek kat kulit kepala.! Macam baru bungkus kepala dengan periuk nasi. Buat style pada rambut sikit-sikit kan handsome. Lagi satu, ada sesetengah muka lelaki sesuai botak! Saya pernah tengok lelaki botak yang sangat handsome. Kebotakkannya sesuai dengan muka. Kalau macam Pitbull handsome tak? hahaha



Biar Pendiam Tapi Romantik

Kalau dah tahu awak ( lelaki ) tuh pendiam, kenalah buat sesuatu yang boleh replace kelemahan awak tuh. contohnya anda seorang yang tak banyak bercakap, buat lawak pun tak jadi, bercakap bila perlu.. Masa dating, perempuan mesti rasa boring. Tapi perkara tersebut boleh diatasi kalau anda membuat sesuatu yang romantik! Contohnya kasi bunga kesukaan  perempuan tuh ke, kalau perempuan jatuh tersungkur sebab heels terlampau tinggi tolong gendong belakang badan ke ( hahaha tak pernah lagi aku tengok ), belanja makan ke, banyak lagi perkara romantik yang boleh lelaki buat. Kalau awak tak romantik, lepas tuh pendiam. Bila dating macam tunggul berdating dengan batu je ... hubungan susah nak long lasting



Tak Romantik Takpe Asalkan Pelawak

Ada perempuan yang geli dengan lelaki romantik. Ada perempuan yang anti dengan bunga. Perempuan macam ni lebih bersifat agresif dan bukannya lemah lembut. Kalau dapat girlfriend macam ni, kalau anda ( lelaki ) seorang pelawak mesti happening gila masa dating. Mesti ada je perkara yang buat anda berdua ketawa terbahak-bahak sampai mengganggu orang awam yang lalu lalang. Tapi apa perlu kisah? Buat bodoh sudah asalkan kita gembira. heh heh. Kalau dah dapat boyfriend yang pelawak, kalau si boyfriend tuh tak romantik perempuan dah cukup gembira dah pun :)






Anda boleh LIKE jikalau suka atau COMMENT untuk memberikan pandangan anda