Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Thursday, April 21, 2011

Mengurangkan Berat Badan Dalam 7 Hari Adalah Sangat Sukar!

source : google



Saya sebagai owner blog ni ingin menyatakan bahawa saya ingin kurus. Saya tidak berpuas hati dengan bentuk badan saya sekarang memandangkan ianya tidak hot kurus. Hehe. Walaupun ada beberapa lelaki yang berkata " Alahh, Cha takyah kurus. dah comel dah macam tuh. badan mcm tuh dah sesuai dengan Cha " , kenapa kamu tak kutuk je saya dengan berkata " Oii Cha, kau ni gemuk laa, kuruskanlah badan tuh sikit " bukankah lebih bagus kerana kutukan itu dapat meningkatkan semangat saya untuk kurus! =P 



Saya membelek-belek Mr Google tadi dan terjumpa lah tips untuk menguruskan badan dalam 7 hari. So saya translate lah dalam bahasa Malaysia. kepada girls / boys yang nak kurus, jom baca tips2 ni ! chaiyokkkk! 


First Day 
>>Hanya makan menu-menu yang ringan termasuklah buah-buahan. Makan banyak buah-buahan kecuali pisang kerana pisang boleh  meningkatkan kadar karbohidrat dalam tubuh anda. 
>>Semasa lunch atau dinner, makanlah sup kubis atau sup tomato ( i prefer kubis sbb tak suka tomato ) . >>Jangan minum jus buah yang telah dipaketkan kerana mengandungi bahan pengawet yang boleh meningkatkan kalori badan anda.
>> Minum 7-8 gelas air sehari. 


Second Day 
>>Makan pelbagai jenis sayuran pada hari kedua. Sayuran mengandungi semua nutrisi penting dan serat makanan.
>> Anda juga boleh makan sandwich yang beserta dengan selada dan tomato pada waktu siang
>> Pada waktu malam, anda boleh makan kentang rebus. elakkan makan kacang dan makanan yang kaya dengan protein. 
>> Jangan lupa minum 7-8 gelas air sehari


Third Day 
>>Pada hari ketiga tubuh anda akan mula proses pembakaran kalori tambahan. Anda perlu memasukkan buah-buahan serta sayur-sayuran dalam diet anda sekarang. Namun menyatakan tidak kepada pisang , jagung manis, kentang dan kacang. 
>> Anda boleh mempunyai semangkuk sayur dan hirisan timun di makan siang anda. 
>> Minum 3/4 jus sayur-sayuran semasa snack time. 
>> Jangan lupa 7-8 gelas sehari bagi mengelakkan badan daripada dehidrasi


Fourth Day
>>Hari keempat ialah Hari Pisang bagi anda. Anda boleh makan 6-8 biji pisang sehari dengan membahagikannya daripada breakfast hingga dinner. 
>> Sertakan juga 2/3 gelas susu dalam diet anda.
>> Semasa breakfast, makan pasta atau roti. Sup sayur boleh diambil sekali tetapi dalam jumlah yang terhad. 
>> Susu dan pisang membuat diet seimbang kerana  menyediakan semua kalium, natrium dan kalsium yang telah hilang dalam masa tiga hari. 
>> Diingatkan 7-8 gelas air sehari. 





Fifth Day
>> Anda boleh menjamah sepotong ayam atau daging dalam diet anda. 
>> Makanlah sekurang-kurangnya enam tomato. Tomato pencuci darah yang sangat baik yang memerangi jangkitan tubuh 
>>Anda mungkin melihat urin berwarna pada hari ini kerana ekskresi asam urat. Jangan bimbang, gelas minum sekurang-kurangnya sepuluh air. Kukus kubis yang baik untuk menurunkan berat badan.


Sixth Day 
>>Pada hari keenam, anda boleh makan secawan nasi dengan sayuran rebus. seeloknya ketika lunch. 
>> Jika anda mahu, anda boleh memasukkan 2-3 steak daging lembu dan salad untuk makan malam anda.
>>Anda boleh mengambil semangkuk sup tapi hanya sekali. Jangan stres diri sendiri apabila anda mengurangkan berat badan dalam 7 hari.


Last Day
>> Pada hari ketujuh, badan anda sudah terbiasa dengan diet sebegini. 
>> Buah dan jus buah boleh dimasukkan dalam diet anda. Cuba untuk minum jus buah-buahan yang mengandungi gula percuma atau jumlah yang sangat sedikit gula. 
>> Jangan lupa minum air dengan banyak. 
>> Semasa snack time, anda boleh minum teh beserta lemon didalamnya. Jangan tambah gula. Sertakan kalori rendah 2 kali dalam sehari. make sure badan dapat kalori 1200 kalori sehari
>> Katakan tidak untuk minuman seperti alkohol dan minuman berkarbonat. Jauhi coklat dan-ais krim. Ini adalah bagaimana anda dapat mengurangkan berat badan dalam 7 hari di rumah.


Bila Cha baca, first expression rasa macam " macam susah gila je nak ikut tips ni " tapi Cha akan cuba. Kalau anda ada lain2 cara untuk menguruskan badan dalam masa yang singkat tetapi berkesan, jangan segan-segan hantar komen anda ye. Selamat berdiet =P 


tembam kan? T.......T

 
nampak kurus sikit selepas diet tapi sekarang macam naik balik je. :'( 




Anda boleh LIKE jikalau suka atau COMMENT untuk memberikan pandangan anda

No comments:

Post a Comment

I value your comment :)