Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Sunday, January 09, 2011

Wajib Baca !



Since Cha sudah bekerja sementara untuk tunggu keputusan SPM yang akan keluar pada bulan 3 nanti, Cha nak memberitahu serba sedikit tentang Kredit Kad Islamik iaitu salah satu produk daripada Bank Rakyat. Ya ya i know i was just a little girl. doesnt know anything bout credit card before. Jadi, agak payah untuk saya mencari pelanggan yang mahu apply kredit kad dengan saya.



First of all, lebih baik Cha beritahu kerja Cha sebelum orang ingat Cha cuma menipu or else, yelahkan macam-macam orang boleh menipu dengan internet. Tapi Cha tegaskan di sini bahawa Cha tidak menipu! Cha bekerja sebagai agen di bawah syarikat Qis Qira Resources. Sebenarnya syarikat ni ada buat business partner dengan Bank Rakyat. So, tidak akan ada penipuan di sini.


KELEBIHAN – KELEBIHAN KREDIT KAD ISLAMIK BANK RAKYAT

  1. Khairat Kematian sebanyak RM 1000 . Jikalau si pemegang kredit kad meninggal dunia, ahli keluarga si mati akan mendapat RM 1000. Wang tersebut boleh digunakan untuk kos acara pengebumian. Secara tidak langsung menyenangkan keluarga si mati.
  2. Perlindungan Takaful Keluarga Percuma. Sebagai contoh , jikalau pemegang kad kredit islam meninggal dunia dan hutangnya kepada Bank Rakyat belum lagi dilangsaikan, pihak bank tidak akan melelong rumah  / menuntut segala baki – baki hutang  daripada pihak keluarga si mati. Kesimpulannya, keluarga tiada sangkutan dengan hutang si mati  dan tidak menyusahkan keluarga.
  3. Konsep Tawarruq . Bererti sewaan dan belian.
  4. Tiada Elemem Berganda .
  5. Mata Umrah / Percutian . Mata ganjaran akan diberikan untuk setiap RM 10 yang digunakan. Mata tersebut boleh ditukarkan kepada wang tunai dan akan digabungkan bersama Tabung Umrah / Percutian . Jikalau orang bukan islam boleh tukar mata ganjaran tersebut untuk pergi bercuti bersama keluarga.
  6. Rebat Keuntungan .  Bagi pemegang kad kredit islamik yang mempunyai rekod pembayaran yang baik dan mempunyai lain – lain kemudahan di Bank Rakyat  seperti pinjaman,pajak,  faedah yang dikenakan ke atas pemegang  kad akan berkurangan pada tahun berikutnya. Faedah yang dikenakan Bank Rakyat kepada pemegang kad ialah sebanyak 18 % setahun, bererti faedah untuk sebulan ialah 1.5 % ! Bagi kad kredit bank – bank lain yang bukan islamik, majoriti jumlah faedah yang dikenakan ialah  sangat tinggi ! Jikalau si pemegang kad membuat pembayaran yang lancar setiap masa, faedah untuk setahun yang 18 % itu akan berkurang menjadi 16 %  dan sebagainya bergantung kepada pengurusan pihak bank.
  7. Tiada Faedah Bagi Pembayaran Penuh Tepat Pada Waktu . Sebagai contoh, jikalau si pemegang berhutang  RM 5000 , dan si pemegang membayar bayaran penuh dan tepat pada waktu, tiada faedah yang akan dikenakan !
  8. Faedah Rendah Bagi Pembayaran Lambat . Jikalau si pemegang kad membayar lambat hutangnya, kadar faedah yang dikenakan ke atasnya hanya 1 % ! Manakala bagi kad kredit bank lain yang bukan islamik, kadar faedah yang dikenakan ialah 5 % . Perbezaan yang sangat ketara.
  9. Pembayaran Zakat . Kad kredit Islamik Bank Rakyat diterima untuk pembayaran zakat .
  10. Sekatan Transaksi di Kaunter Pedagang yang Menawarkan Barangan / Perkhidmatan Tidak halal . Kad kredit ini tidak boleh digunakan di kedai arak dan tempat urut .
  11. Yuran Tahunan Percuma Tanpa Syarat. Pemegang kad kredit tidak akan dikenakan yuran tahunan , berbeza dengan bank lain .
  12. Tiada Government Service Tax ( GST ) . Setiap tahun, pemegang kad kredit bank lain akan dikenakan GST sebanyak RM 50 , tetapi bagi pemegang kad kredit Islamik Bank Rakyat akan dikecualikan. Kerana Bank Rakyat sendiri telah membayar semua GST bagi semua pemegang kad kredit islamik Bank Rakyat kepada kerajaan.
  13. Balance Transfer . Hutang si pemegang kad kredit pada bank lain boleh di transfer ke dalam akaun Bank Rakyat. Sangat menguntungkan kerana faedah yang dikenakan oleh Bank Rakyat hanya sedikit.

Kebanyakan masyarakat menganggap kad kredit hanyalah hutang dan membebankan mereka, tetapi mereka silap, kerana jikalau mereka tidak menggunakan kad kredit Islamik Bank Rakyat pun takpe, sebab mereka masih layak mendapat khairat kematian dengan syarat kad kredit tersebut diaktifkan . So, bila dah dapat kredit kad , just call pihak bank dan meminta supaya kad kreditnya diaktifkan. Lepas tu, nak simpan dalam laci sampai berhabuk pun takpe, sebab segalanya percuma .. >> Yuran Tahunan &  GST .
Gaji layak untuk memohon kad kredit .
  1. Untuk Classic Card ; RM 1500 sebulan dan ke atas , sekiranya tak cukup RM 1500 pun takpe, boleh ditambah dengan gaji elaun tetap ataupun gaji bonus 1 bulan or else .
  2. Untuk Gold Card ; RM 3000 dan ke atas.

Limit wang yang boleh digunakan ialah 3 kali ganda daripada gaji .


Sesiapa berminat dan mempunyai pertanyaan boleh lah cari saya di facebook  http://www.facebook.com/cha.gloxinia




Saya akan memberikan nombor telefon saya dan kita akan berjumpa. Sebenarnya anda boleh apply kad kredit islamik terus di Bank Rakyat, tetapi satu kesulitannya ialah prosesnya yang rumit dan mungkin application anda akan di tolak. Tetapi kalau menerusi saya sebagai agent, bagi kakitangan bergaji hanya salinan kad pengenalan dan salinan slip gaji / salinan borang EA penyata KWSP  / salinan kad kredit lain ( jikalau ada ) .  bagi bekerja sendiri hanya salinan kad pengenalan dan salinan penyata bank 3 bulan terkini / salinan pendaftaran perniagaan / salinan borang B .  InsyaAllah permohonan kad kredit anda diterima :)



P/S  TIADA PENIPUAN DI SINI 

No comments:

Post a Comment

I value your comment :)