Followers

About Me

My photo
She was born on 20th Nov 1993. A holder of Bachelor of Business Administration (Hons) majoring in International Business. Currently working :')

Monday, January 31, 2011

Hari Keempat di Kuching, Sarawak

Sebab semalam gua ngn cousin gua penat sangat,, kiteorang terlambat bagun sampai ke tengahari.. hehh hehh :P Plan hari ni nak pergi pantai.. Korang pernah dengar tak lagenda Puteri Santubong & Puteri Sejenjang yang telak disumpah menjadi gunung Santubong dan Pulau?  Hari ni Cha pergi ke gunung Samtubong dan berhampiran gunung tuh terdapat pantaii.. Seram sejuk juga masa pergi tuh sebab cousin kata jangan amek apa - apa barang. cha tulis blog ni tengah malam naik bulu tengkukk .. hishhh !!! Kalau korang nak tahu, gunung Santubong tuh berbentuk seperti manusia yang sedang berbaring,, macam mayat yang hendak dikapankan. Okay enough ! tengah malam dah niiiii !! 



Dalam perjalanan ke Santubong Resort


Laksa Sarawak . sedap :)


Sirap


Ombak bergelora . Pelancong tidak dibenarkan mandi. sedihhh ;'(


Belakang tu ialah gunung Santubong.


Ciptaan tuhan



Tu saya lah tuhhhh . hehh hehhh :)





Lepas ni mandi, badan kena sental habis ! hehehe :) Btw i love my life noww , thnks mum <3 

Hari Ketiga di Kuching, Sarawak

Pada hari ini, cousin gua bawak gua pergi berjalan - jalan di Waterfront.. Tempatnya lebih kurang sama dengan Taman Tasik Titiwangsa tapi Waterfront high class sikit laa, hahaha. ramai juga pelancong kat sini.


 bersiap di bilik yang bersepah 


Hot Plate di Food Bazaar Spring.
Sumpah tak sedap, gambar tuh action je lebihh .


sangat nyaman dengan tiupan angin

Dewan perundangan Negeri Sarawak ,, ( kalau tak silap saya )





tak habis - habis dengan peace dia T____T





Bersiar - siar menggunakan bot yang disewa 


Keadaan di dalam bot,, sangat takut sebab macam tak stabil jee bila start jejak kaki atas bott . weheeee :P



Pemandangan senja daripada dalam bot. 


Pemandangan di Kuching pada waktu malam



Gua sangat happy okayy masa nii .. gua tergelak - gelak besar dnegan cousin2 guaa. ditambah ceria bila cousin lelaki gua semua kaki lawak. sakit perut gua gelak sebab lawak diorang yang kadang2 melebih2 tak masuk akal :))) 
Sebelum balik,, kiteorg sempat melepaskan kekuatan masing - masing dengan bertanding main bowlingg.. haha.. tapi akhirnya gua kalahh :'( 



ada gaya tak gua? hehh hehhh :P



Friday, January 28, 2011

Hari Kedua di Kuching, Sarawak

Malam semalam gua tidur pukul 3 pagi,, akhirnya gua tertidur sampai la tengahari.. Gua dengan cousin perempuan gua tertidur macam tak hengat dunia! Nasib baik cousin sulung baru balik dari kelas ,, masuk -  masuk ke bilikk .. " Ya Allah korang niiiii ! oii bangun laaaa dah tengahari dah niii,, tak nak pergi lunch ke??? kalau aku tak singgah bilik , sampai ke petang laa korang tidur yeee!!! " Rasa - rasanya mcm ni jugak lah kakak sepupu gua membebel.. rasanya panjang lagi,, tapi gua lupaa sebab gua tengah mamai tidur masa tuhh.. heehehe... 

Tanpa make up,, buruknyaaa.. phew phew phew



Mandii then,,, segarnyaa badan guee !! Siap - siap pergi makan kat foodcourt.. Gua order mee bandung sekali tak ada, then order lah mee hailam.. tak berapa nak sedapp.. sorry to say.. gua tak abes makan mee tuh.. :) Lepas kenyang , perott pon dah memboyot keluar,, kakak sepupu ajak masuk kelass dia,, sebab dia tak ada masa untuk bawak kiteorg jalan2.. So,, dia nak bawak kiteorg masuk kelas dia secara HARAM! dah laa tidur pun HARAM,, semuanya nak HARAM kat sini.. hahahaa. igt universiti ni bapak dia punyaa?? ececehhhh .. ehhehee .. Gua malas nak pergii,, malas laa nak dengar bebelan lecturer kat depan.. mood belajar gua masih tak ada lagi eventho dah sebulan lebih SPM berlalu... so gua pun melepakk bilikk sorang - sorang sambil bermeseg,, berchattingg,,, dengar laguuu,,, 




Sampailah ke malam, baru cousin gua balik dr kelas,, pukul 8 gerak pulak pergi Fun Fair. " Adoyaiii " keluh dalam hatii.. Ingat pergi tempat lain yang lagi besttt . rupanya indah khabar dr rupaa. hihihihih. 




Lepas naik benda ni,, semuanya terhuyung hayang, pengsan sekejappp . teetttttttttt =,="
memang patut la pening sebab benda ni kecik,, kalau kat Sunway Lagoonn besar,, pening pun tak terasa sangat.. weeee ^^



Main benda alah ni,,, kirim salam je laaa bhaii ! tak sanggup guaa dia spin mengalahkan washing machine gua kat rumah!!



Yang ni pulak macam permainan JUDI.. siapa menang orang tuh akan dapat Air Tin Bergas ,, ada pakcek tuh satu kotak dia menang.. Berangin laa badan dia sampai terkentut - kentut akibat terlampau banyak gas CO2 dalam badan.. hahaahhaa .


Penat bermain,, kami berpindah pula ke kedai makan,,, Banyak betul pilihannn makanan,, tapi Gua tak order pun,, cousin yang order and tolong bayar,, gua minta sikit - sikit jee kononnya nak merasa.. ahaahahaha . Sebenarnya nak jaga badan . heehh heehhhh ^_^ 



Tom Yam .. Cousin gua membebel sebab tom yam kat Sarawak lebih banyak sayur daripada lauk.. Banyak sayur KOBIS.. membazir tak makan. cettt =,="



Nasi Ayam Salak .. rasanya gua silap dengar,, tapi ni lah yang dikatakan oleh member gua kat sini.. tak ada pun buah salak kat pinggan ni.. hehhh hehhh hehhh ! :D 



Penat berjalan,,, gua nak balikkk,,, tidurrr.. tapi update blog kejapp . hehehee . 



Hari Pertama di Kuching, Sarawak

Akhirnya, dapat juga gua menjejakkan kaki gua yang besar ni ( bak kata Pitt ) kat bumi Sarawak. Tiket flight Air Asia berlepas pukul 5 petang. Macam biasa laa, dalam aircraft mesti la kena cuci mata tengok pramugari and pramugara yang sememangnyaa de  BOMM ! Tapi kalau gua mesti focus kat pramugara kan. haha.



tak boleh blah dengan peace dia ^^

sangat indah ciptaan Ilahi

Selepas mendarat



Sampai di airport Kuching, kami dijemput oleh kakak sepupu gua ( belajar di UNIMAS) , kami dah la lapar,, dia bawak gua ngn cousin yang lain pergi makan.. yeaayyyy! :P


Raja Ayam Penyet 


Sotong Penyet,,, yum yum yum .. 


Restoran Raja Ayam Penyet ni ramai betul peminat, mana tak nya sedap betoii masakan dia.. Gua pun sampai terliurr nengok nya! hihihihi.. Ingat Cha pasal diet kau! jangan makan nasi selama sebulan! ingat pesan Syaqira.. Okay - okay aku ingat pesan kau sayangg.. Gua makan lauk je, nasi gua cousin gua yang lain makan. Abes sampai licinn ! hehehe . lapar rasanyaa .. 


ice lemon tea , feberet guaaaa! :) cukup padan makan dengan ayam penyet ! 


Dah selesai makan,, bersiap - siap lah untuk balik,,, badan pun dah penat niii.. hehehe... kami duduk apartment kakak saudara gua yang belajar sini secara HARAM ! hehehe.. takpe ,, untuk beberapa malam je, dah nak balik baru check in hotel. punya lah tak nak duit habis cepat! hahahaa . macam haremmmmm ! :))




Monday, January 24, 2011

Dia Seorang Gay Rupanya!!

Mood ; Penat & Rindu



Hati perempuan mesti berkecai punya bila dah setia gila dengan one guy ni, tapi akhirnya terkantoi yang lelaki tuh ialah Gay,, bukan Gaylang yee . Zaman teknologi canggih ni senang sangat nak jumpa gay, lesbian or bisexual. Tapi Cha lagi suka bercerita tentang gay untuk entry kali ni. Hehehehe. Masa kerja tadi ada berperang mulut sikit dengan syaqira tentang Gay.. tapi lama - lama okayy :))




Memandangkan saya dah dapat new boyfriend, so saya rajin-rajinkan lah diri google bahagian masakan,, untuk jadi girlfriend mithali sebab dia kata dia taknak terima perempuan yang tak masuk dapur ! hahahahaha . Tipu jee,, sebenarnya Cha google tentang gay .. And you know what,guyss???? I found thiss !! 











Tak tahu lah nak percaya ke tak ! korang nak percaya? Lepas ni,,, semua girlfriend kena check jari boyfriend korang! baru puas hati.. hahahaa. Tapi kalaulah "gay test" ni betol,, mesti ada sebab kenapa jari telunjuk boleh sama dengan jari manis. Haaaa mesti ada sebabb kan ... hehehehe




Sunday, January 16, 2011

Like a G6 ft FM & The Cataracts

Cha nak post something yang sudah "outdated" , biarlah asalkan Cha dah share dengan korang semua. weheeee ^_^ . Lagu "Like a G6" memang sangat popular sejak daripada  tahun lepas dan sekarang bulan 1 , masih lagi popular seperti lagu ni susah nak boring bila dengar berkali - kali. Kalau kita pergi ke shopping complex, bila masuk je kedai mesti akan ada lagu Like a G6 diputarkan. Pernah suatu hari masa Cha shopping, setiap kali kedai yang Cha masuk, akan ada lagu Like a G6 . Kalau 10 kedai, brmakna 10 kali Cha dengar lagu Like a G6. hahaha. 


Penyanyi lagu ini ialah Far East Movement . Siapa penyanyi perempuan dalam lagu ni? Jawapannya ialah Dev . 

Click pada gambar untuk tumbesaran :P 
Lagu - lagu Dev yang lain pun best juga !. Myspace url dia http://www.myspace.com/devishot


What does G6 mean in this song ? Macam - macam pendapat orang, ada yang kata kereta, tapi sebenarnya G6 ialah sebuah jet . Mari kita baca sama - sama . 




Jum kita nyanyi sama - sama lagu Like a G6 . Rasa diri macam dalam club kalau tutup semua lampu dan buka lagu ni kuat - kuat ! wahhh heaven gilaa rasa ! grrrr .  sebelum tuh, sila stop dulu lagu yang memang dah sedia ada dalam blog Cha,, peace out ppl ! <3



Thursday, January 13, 2011

All Paceks and Maceks !

First of all, tadi Cha ada blogwalking, wehh jealous gilaa doe dengan most of blog yang Cha baca tadi, bukan sebab entries dorang, but cara blog diorang di design and followers diorangg. melampau betul banyak - banyak ! tamak tak baikk tahu ! hahaha . okay serious laa Cha oiii.. Okayy AKU jealous okayyy ! Aku tak reti nak buat blog aku ni more interesting sebab malas satu,, tak berapa nak fasih dengan dunia html,, penat bekerja,, lagi satu,, siapa laa nak baca blog aku yang macam ape tahh ni ????? haishhh... 




Hari ini ada someone datang Kuala Lumpur,, memang dah confirm dia bukan tinggal KL kan,, ape laaa.. Dia daripada Genting.. Wahhh daripada bukit and gunung sana dia datang mariii,,, confirm dia ada bagi sikit buah - buahan hutan dekat aku,, hahahaha! okayy gurau jee.. Alang - alang dia kat KL, nak la jumpa dia.. tapi Cha baru je balik kerja,, wuhuuuu penatntyaaa, tapi biarlahh,,, dia datang daripada jauh lagi penat kann.. Tengah tunggu dia call nii.. kalau dia tak call,, memang tak dapat jumpa laaa dan masing - masing sibukk kerja dah lepas niii.. huahuahuhua ;[



Before i forget,, lagu kat blog Cha ni ,, Immortal by Evanescene cukup menyentuh hatii,, suka gila music diaa.. korang suka tak? huhuhu.. kadang - kadang Cha suka lagu mcm ni , tapi masalah lepas dengar lagu macam ni,, hati mestii tersentuh gila dan lembut gila pastuh mulalah jiwang sikit dengan orang tersayangg. hahaha . Fack laa !!




Tuesday, January 11, 2011

Its Harsh for Me Okayy!

Monday, 10 / 01 / 11

Since kat Indonesia hari tu pun Cha dah demam, balik Malaysia demam tak sembuh 100 % .. Malam tu, Ain ajak teman pergi kedai burger, sebab nenek Ain demam dan nak makan burger. sedapp tu.. korang mesti suka makan burger jugak kan? haha Cha dah sebulan lebih tak makan burger, takut makin gemok. lemak tepu banyak dalam burger. Ain kata jogging seminggu baru lemak tuh habis,, yeker?? Seram sejuk Cha nak makan burger. miahaha. So, siapa yang kurus susah nak gemok tuh makan la burger banayak - banyak. 

Masa tengah jalan sedap - sedap, terbau laa bau durian yang sedap. Memang sedap pun kan? siapa tak suka durian rugi tahu sebab durian memang sedap ! So, belilah durian yang sedap tuh, apalagi sampai rumah makan laa. sedap taww kawan - kawan! wek wek wek :P Lepas makan durian, badan terus panas, memang sedap laa kan. sebelum balik kedai tadi Ain ada pesan banyak - banyak minum air suam sebab durian sedap kan panas + aku dah memang demam. Tiba - tiba tengah malam, dada Cha sempit sangattttt,,,nafas berbunyi mengalahkan vespa lapokk,,,,,telefon sana,, telefon sinii nak tanya cara atasi masalah tuh,, hidung kiri keluar darahh,, my boyfriend tak thu pasal benda ni. wahhh mnyeksakann ! At last, Cha tertidurr.. Alhamdulillah.. 



Selasa, 11 / 01 / 11

Pergi pekeliling.jumpa customer yang kurang ajar,,,meninggikan suara dengan kiteorg depan staff2 dia. Katanya, all bank are same and blablablablaa laaa kau hitam bontott kualiiiii! He's Indian,, kaya rasanya sebab dia bos dalam pejabat tuh! Well, tahu laa kaya kan,, Pity for three of us, Cha , Kyra and Hanis. Kyra cakap malam nanti dia mengadu kat bapak dia, bos kami.  tak tahu la apa akan jadi nanti. Bapak dia tuh mulut boleh tahan jugak tuh,, i mean bukan kurang ajar, tapi kalau berdebat dengan bapak dia,, benda yang dah mati pun orang boleh percaya benda tuh hidup bila dengar bapak dia cakap. hahahaha. 


Penat sudahh, balikk laa si Hanis hantar pakai kereta. Lagi satu tragedi berlaku. Masa driving, kiteorg nampak laa seorang pakcik membonceng anak dia baru balik sekolah. Dah la bawak slow, then tunggang tengah - tengah jalan, bila dah kena hon, teruss ke tepi.. pandang laa pacik tuh, kusyuk je bawak moto tak pndang kiri tak pandang kanan. comel tgok muka dia dengan helmet takde cermin depan. miahahahaha. Cha suruh  berhenti kat jalan nak singgah g cyber cafe kejap.. Cha cepat-cepat laa keluar sebab takut ada kereta di belakang.. Cha keluar guna pintu sebelah kiri,, kira safety laa kan sebab kalau guna pintu kanan nanti kena langgar kereta lain nak lalu.. Sekali bila buka je pintuuuuuuu...
























BOOOOOOOMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM !!!! 


























Pacek dengan anak dia tadii terlanggar pintu keretaa,, motor dah bergoyang - goyang terusss ke tepi jalan nak masuk laluan pejalan kaki.. and kiteorang menjerittt .. Cha jeritt ; OH MY GOD!! Kyra ;Astagfirullah !!!  Hanis ; ARRRRRRRRRRRRRR, damnnn !!! Tiga - tiga muka pucat lesiii .. Sekali pacek tuh buat relakss jee teruskan perjalanan.. muka tak marah,, takk takuttt.. aku pun tak tahu laa pacek tuh ada hati  ke tak.. tapi bila fikir balikkk,, memang kelakar laaa wehhh ! miahahahahha ..  Kira pacek tuh laa salah kan sebab lalu belah kiri,, sebab peraturan kalau nak memotong kena potng bbelah kanan..

Sunday, January 09, 2011

Wajib Baca !



Since Cha sudah bekerja sementara untuk tunggu keputusan SPM yang akan keluar pada bulan 3 nanti, Cha nak memberitahu serba sedikit tentang Kredit Kad Islamik iaitu salah satu produk daripada Bank Rakyat. Ya ya i know i was just a little girl. doesnt know anything bout credit card before. Jadi, agak payah untuk saya mencari pelanggan yang mahu apply kredit kad dengan saya.



First of all, lebih baik Cha beritahu kerja Cha sebelum orang ingat Cha cuma menipu or else, yelahkan macam-macam orang boleh menipu dengan internet. Tapi Cha tegaskan di sini bahawa Cha tidak menipu! Cha bekerja sebagai agen di bawah syarikat Qis Qira Resources. Sebenarnya syarikat ni ada buat business partner dengan Bank Rakyat. So, tidak akan ada penipuan di sini.


KELEBIHAN – KELEBIHAN KREDIT KAD ISLAMIK BANK RAKYAT

  1. Khairat Kematian sebanyak RM 1000 . Jikalau si pemegang kredit kad meninggal dunia, ahli keluarga si mati akan mendapat RM 1000. Wang tersebut boleh digunakan untuk kos acara pengebumian. Secara tidak langsung menyenangkan keluarga si mati.
  2. Perlindungan Takaful Keluarga Percuma. Sebagai contoh , jikalau pemegang kad kredit islam meninggal dunia dan hutangnya kepada Bank Rakyat belum lagi dilangsaikan, pihak bank tidak akan melelong rumah  / menuntut segala baki – baki hutang  daripada pihak keluarga si mati. Kesimpulannya, keluarga tiada sangkutan dengan hutang si mati  dan tidak menyusahkan keluarga.
  3. Konsep Tawarruq . Bererti sewaan dan belian.
  4. Tiada Elemem Berganda .
  5. Mata Umrah / Percutian . Mata ganjaran akan diberikan untuk setiap RM 10 yang digunakan. Mata tersebut boleh ditukarkan kepada wang tunai dan akan digabungkan bersama Tabung Umrah / Percutian . Jikalau orang bukan islam boleh tukar mata ganjaran tersebut untuk pergi bercuti bersama keluarga.
  6. Rebat Keuntungan .  Bagi pemegang kad kredit islamik yang mempunyai rekod pembayaran yang baik dan mempunyai lain – lain kemudahan di Bank Rakyat  seperti pinjaman,pajak,  faedah yang dikenakan ke atas pemegang  kad akan berkurangan pada tahun berikutnya. Faedah yang dikenakan Bank Rakyat kepada pemegang kad ialah sebanyak 18 % setahun, bererti faedah untuk sebulan ialah 1.5 % ! Bagi kad kredit bank – bank lain yang bukan islamik, majoriti jumlah faedah yang dikenakan ialah  sangat tinggi ! Jikalau si pemegang kad membuat pembayaran yang lancar setiap masa, faedah untuk setahun yang 18 % itu akan berkurang menjadi 16 %  dan sebagainya bergantung kepada pengurusan pihak bank.
  7. Tiada Faedah Bagi Pembayaran Penuh Tepat Pada Waktu . Sebagai contoh, jikalau si pemegang berhutang  RM 5000 , dan si pemegang membayar bayaran penuh dan tepat pada waktu, tiada faedah yang akan dikenakan !
  8. Faedah Rendah Bagi Pembayaran Lambat . Jikalau si pemegang kad membayar lambat hutangnya, kadar faedah yang dikenakan ke atasnya hanya 1 % ! Manakala bagi kad kredit bank lain yang bukan islamik, kadar faedah yang dikenakan ialah 5 % . Perbezaan yang sangat ketara.
  9. Pembayaran Zakat . Kad kredit Islamik Bank Rakyat diterima untuk pembayaran zakat .
  10. Sekatan Transaksi di Kaunter Pedagang yang Menawarkan Barangan / Perkhidmatan Tidak halal . Kad kredit ini tidak boleh digunakan di kedai arak dan tempat urut .
  11. Yuran Tahunan Percuma Tanpa Syarat. Pemegang kad kredit tidak akan dikenakan yuran tahunan , berbeza dengan bank lain .
  12. Tiada Government Service Tax ( GST ) . Setiap tahun, pemegang kad kredit bank lain akan dikenakan GST sebanyak RM 50 , tetapi bagi pemegang kad kredit Islamik Bank Rakyat akan dikecualikan. Kerana Bank Rakyat sendiri telah membayar semua GST bagi semua pemegang kad kredit islamik Bank Rakyat kepada kerajaan.
  13. Balance Transfer . Hutang si pemegang kad kredit pada bank lain boleh di transfer ke dalam akaun Bank Rakyat. Sangat menguntungkan kerana faedah yang dikenakan oleh Bank Rakyat hanya sedikit.

Kebanyakan masyarakat menganggap kad kredit hanyalah hutang dan membebankan mereka, tetapi mereka silap, kerana jikalau mereka tidak menggunakan kad kredit Islamik Bank Rakyat pun takpe, sebab mereka masih layak mendapat khairat kematian dengan syarat kad kredit tersebut diaktifkan . So, bila dah dapat kredit kad , just call pihak bank dan meminta supaya kad kreditnya diaktifkan. Lepas tu, nak simpan dalam laci sampai berhabuk pun takpe, sebab segalanya percuma .. >> Yuran Tahunan &  GST .
Gaji layak untuk memohon kad kredit .
  1. Untuk Classic Card ; RM 1500 sebulan dan ke atas , sekiranya tak cukup RM 1500 pun takpe, boleh ditambah dengan gaji elaun tetap ataupun gaji bonus 1 bulan or else .
  2. Untuk Gold Card ; RM 3000 dan ke atas.

Limit wang yang boleh digunakan ialah 3 kali ganda daripada gaji .


Sesiapa berminat dan mempunyai pertanyaan boleh lah cari saya di facebook  http://www.facebook.com/cha.gloxinia




Saya akan memberikan nombor telefon saya dan kita akan berjumpa. Sebenarnya anda boleh apply kad kredit islamik terus di Bank Rakyat, tetapi satu kesulitannya ialah prosesnya yang rumit dan mungkin application anda akan di tolak. Tetapi kalau menerusi saya sebagai agent, bagi kakitangan bergaji hanya salinan kad pengenalan dan salinan slip gaji / salinan borang EA penyata KWSP  / salinan kad kredit lain ( jikalau ada ) .  bagi bekerja sendiri hanya salinan kad pengenalan dan salinan penyata bank 3 bulan terkini / salinan pendaftaran perniagaan / salinan borang B .  InsyaAllah permohonan kad kredit anda diterima :)



P/S  TIADA PENIPUAN DI SINI