Followers

About Me

My photo
A woman who still thinks she is still a little young girl

Friday, October 01, 2010

Menakutkan ! Mualaf India

Post kali ni Cha tak nak cerita pasal sesiapa. Cha nak cerita pasal pengalaman Cha dengan kawan-kawan masa balik dari sekolah. Sperti biasa kiteorang balik sekolah ikut jalan biasa. Jalan shortcut na pergi LRT.  Sampai satu "corner" tuhh na belok ke kiri, then ada seorang pakcik tua berumur 50-an panggil kiteorg di sebelah kanan. Kiteorg pelik sebab pakcik tuh guna jalan jauh na pergi LRT. Masa kiteorg na masuk kat jalan shortcut , tak ada pulakk kiteorg nampak pakcik atau mana2 orang lalu belakang kiteorg. Terkejut juga tengok pakcik tuhh tetibe dah boleh ada hampir dengan kiteorg. Sebab dia BERKERUSI RODA! Cacat tak ada kaki. dua2 kaki hanya sampai lutut! tak kan boleh sampy lebih cepat dari kiteorg.

Okay kiteorg buat biasa je dulu. one of my friend helps him. Tolak kerusi roda dia naik jalan yang macam bukit. Pakcik tuh berbau, tangan kotor, kuku hitam dan songkok kotor2. For us, memang perkara biasa laa sebab dia kan OKU, susah na jaga diri. Tengok daripada cara dia pun nampak mcm hidup seorang kat dunia ni. Masa na menaiki jalan yang berbukitt tuh, ada seorang lelaki berserban putih lalu, Pakcik tuh bagi salam. Salamnyaa dibalasss.

Sampy ke tempat dia na tujuu, kiteorang na tinggalkan dia. Kewajipan na menolong dah terlepas. Tapi, pakcik tuh stop kiteorg. Dia kata dia na cakap somethingg. Okayy kiteorg dengar apa dia na cakap.

Pakcik ; You know what, three of you just like my daughter, but i dont have daughter. Im mualaf since 1982. Now my age bout 58 . errrr ( fikirr umur dia ). Saya dah pergi banyak tempat, Makkah, Japan.

Kiteorg terkejut sangat2 sebab pakcik tuh speaking! Penampilan dia nampak mcm tak educated .

One of my friend ; Ouhh yaaa, (kiteorg buat muka seakan mengangguk je apa pakcik tuh cakap)

Then pakcik tuh tanya kat dua orang kawan Cha,

Pakcik ; How many boyfriend did you got?

Dua orang kawan Cha ; One, ( dua2 menjawab macam tuh,)

Pakcik tuh tak tanya kat Cha ada  berapa boyfriends. Dalam hati Cha, takkan pakcik tuh tahuu yang aku ni takda boyfriend?!

Pakcik ; Boyfriend is no good. pleasee study dulu, get a good job, for your future. boyfriend letak tepi.

Pakcik tuh tanya kat one of my friend

Pakcik ; Mak ada lagi ? hubungann dengan ayah okay tak?
My friend ; Okay jaa,
Pakcik ; You cantikk, three of youu sangat cantikk , beautifull . But you are more than them.  ( pakcik tuh cakap&maksudkan  kat kawan cha) . Kamu na tahuu, kamu boleh dapat 10 oranggg, tapi boleh kamu dapat 1?? Lelaki suka tengok kamu.

three of us ; ( just terdiamm )

Pakcik tuh berkata lagi ; I love youu. I love three of youu, (sambil menangiss,) you r just like my daughter. study dulu. boyfriend tuh tak elok. jaga solatt, saya tengok perempuan sekarangg, hmmmmmm (mengeluh sambil pandang bawah )

Pakcik berkata kat kawan Cha ; I see you, i wanna slap youu.
Friend ; Hahh? whyy?
Pakcik ; dengan apa yang kamu buat selama ni. Think bout your past. Now, i wanna you take your shoes, then use it to slap you face!

Kiteorg semua dah pelikk, he seems like know all about us, ABOUT MY PAST! ABOUT MY FRIEND"S PAST

Pakcik ; did you know mean of love?
Friend ; care of someone.
Pakcik ; Ya its true, so Can you give me something? (tanya kat member Cha)
Friend ; Give you wht?
Pakcik ; can you give me something? just say can or not?
Friend ; wht kind of thing you want from me, if i can, i'll give it to you
Pakcik ; Barang ni tak mahal, can you give me??
Friend ; Can you straight to the point? barang apa?! (dah fed up!) . If saya tak tahu, how can i give it ?!

Cha marahh gila masa tuh dalam hati sebab dia minta mcm tuh kat member cha,  cha bisik kat member sebelah suruh blahh je dari situu . Pakcik tuh kata kat cha ; Jangan marah sayaa , saya cume na minta sesuatu je, benda ni bukan benda tak baikk.
Dalam hati cha "mcm manaa dia tahu aku marah dia ni?! "  Cha dah semakin takuutt.

Pakcik ; saya cuma na sesuatu dari kamuu, tapi ( menangiss balik )

Kiteorg tengok pakcik tuh menangiss, bertambah takut kiteorgg.
Cha suruh member balikk.

Friend ; pakcikk, we are rushing of time. We too sorry. Bout your advise, we  appreciate it.
Pacek ; (berhenti menangiss, lap air mata guna kain lap yang dah lusuhh ) . Tolong tolak saya ke dalam lif boleh.
Friend ; oh sure.


Lepas dia masuk je lif, Sumpah demi Allah bulu roma kiteorg menegakk. seramm sejukk. Pakcik tuh banyak bercakapp dengan kawan Cha yang sorang tuhh. Kawan tuh macam na nangiss dahh. Dia cakap mungkin Tuhan hantar Pakcik tuh jumpa dia na bagi dia insaf. Pacik tuh cakap berkias2 sampy susahh kiteorg na faham.

Masa on the way balik rumah, air mata cha dah bergenang kat mataa, lapp air mata then masuk rumahh, cerita dekat mum. Mum marahhh, dia cakap jangan jumpa lagii orang macam tuhh, bahayaaaa. Kalau na kesiann pun, bagi saja duitt, pastuh pergi dari situ.  tapii jangan melayan, kalau2 dia pukau ke apaa. susahh taw x. banyak lagi mum cakapp sampai Cha dah lupaaa.


Pergi tusyen pulaa, mengadu kat teacher Sue, cerita dekat diaa. Dia terkejutt. Dia kata memang ada mualaf macam tuh. Dia boleh tafsir seseorang tengok dari rupa parass je. Allah dah bagi kelebihan dekat diaa. Tapi kita tak boleh percaya seratus peratuss. kena hati2 jugaa, Memang kita takut hadapi orang macam tuh, tapii itulahh hakikatnyaa.

Lebih kurang dua jam kiteorg bercakap dengan pakcik tuhh, semuaa orang yang lalu lalang di stesyen LRT just pandang kiteorg bercakap dengan pakcik tuh dr tadi. Blurrr . Sini cha na cerita kann mcm mana keadaan pakcik tuhh

  • Dia xde gigi, bercakapp tak berapa na jelass
  • Dia bercakap sepatah-sepatah. 
  • berkulitt gelapp, berkuku kitam, tangan kotor(mungkin sebab berkerusi roda)
  • berbauu
  • Susah na cakap sebab xde gigi, bila bercakap, air liur terpercik keluar

No comments:

Post a Comment

I value your comment :)